Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Támogatták a bizottságok Vargát és Sesztákot

Az országgyűlési bizottságokban a többség támogatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterré valamint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterré való kinevezését. Az MSZP Varga Mihály, az Együtt-PM és a DK Seszták Miklós jelölését kifogásolja.


Varga Mihály a miniszterjelölti meghallgatásokon kifejtette: a növekedésnek, a munkahelyteremtésnek és a versenyképességnek kell meghatároznia a magyar gazdaságpolitikát a következő egy-másfél évben. Az idei évre tervezett 2,9 százalékos államháztartási hiánycél teljesülését a miniszterjelölt szerint nem veszélyezteti semmi. Az szja-ban az egykulcsos adórendszeren a kormány nem tervez változtatni.

Varga Mihály kiemelte, hogy az idén a kormány nem tervez újabb devizakötvény-kibocsátást, elsősorban a hazai forintpiacról oldja meg az államháztartás finanszírozását. Megerősítette, hogy a szakképzés felügyelete a nemzetgazdasági tárcához kerül, a középfokútól a felsőfokú oktatásig a kamarákkal együtt alakítja ki az NGM az új rendszert.

A jelenlegi nemzetgazdasági miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy egyre kisebbek az olyan típusú növekedés lehetőségei, amely az olcsó hazai bérekkel próbál tőkét vonzani az országba. Kiemelte, olyan ágazatokra is koncentrálni kell, amelyekben magas a hozzáadott érték, és a kis- és közepes vállalkozások szerepe is jelentős lehet a gazdasági növekedésben, amire példaként az élelmiszeripart és a turizmust említette.

Seszták Miklós a meghallgatásokon kifejtette: az egyik legfontosabb feladat az energiaellátás biztonságának erősítése, amire nincs lehetőség atomerőmű nélkül. Az ukrán-orosz feszültségre utalva azt is hangsúlyozta, hogy a gázfüggőség kérdése szintén olyan feladat, amit kezelni kell, fel kell készülni váratlan, Magyarországtól független külföldi eseményekre.

A nemzeti fejlesztési miniszteri poszt várományosa emlékeztetett arra, hogy a már elfogadott Nemzeti Energiastratégia, illetve a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia meghatározza a kormány, illetve a minisztérium irányvonalát. Az energiastratégiában szereplő atom-szén-zöldenergia hármas energiamix megtartása egyértelmű, ezen indokolatlan lenne változtatni - emelte ki.

A vagyonpolitikáról szólva hangsúlyozta: fontos alapelv, hogy "amennyiben közvagyont értékesítünk, abból közvagyont teremtsünk". Beszélt arról is, hogy kucskérdés a megfizethető árú, lehetőség szerint egyre olcsóbb energia biztosítása nemcsak a családok, hanem az ipar számára is, ez a következő kormányzati ciklus egyik fontos feladata lesz.

A miniszterjelölt mind a négy bizottsági meghallgatásán cáfolta, hogy érdekeltsége lenne offshore-vállalkozásokban. Elmondta: húsz évig dolgozott ügyvédként, és ilyen minőségében nagyon sok gazdasági társasággal került kapcsolatba. Attól, hogy egy cégnek ügyvédi munkát végzett, még nem felel az adott cég tevékenységéért - fogalmazott.

Varga Mihály újbóli miniszteri kinevezését az MSZP nem támogatja. Az ellenzéki párt döntését az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke kedden Budapesten újságíróknak azzal indokolta, hogy a nemzetgazdasági miniszter folytatni akarja a "gyermekéhezést okozó" jövedelempolitikát, és nem tesz intézkedéseket a forint árfolyamának erősítése érdekében.

Együtt-PM arra szólította fel a kormányfőt, hogy vonja vissza Lázár János és Seszták Miklós miniszteri jelölését. A szövetség társelnöke, Kónya Péter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Lázár János személyesen felelős azért, hogy az ország eleshet 1500 milliárd uniós támogatástól illetve, hogy civil szervezetek nagy valószínűség szerint nem kaphatnak meg negyvenmilliárd forintot a Norvég Alapból. "Seszták Miklósról pedig köztudottá vált, hogy offshore-lovag", a politikus számos olyan közbeszerzési tevékenységnek volt a részese, amelyekről kiderült, hogy korrupciógyanúsak voltak – mondta Kónya Péter.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Simicska Lajos maradt a nemzeti fejlesztési miniszter Magyarországon, hiszen Seszták Miklós miniszterjelölt az ő meghosszabbított keze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a Fidesz-KDNP EP-küldöttsége

Megalakult kedden a Fidesz-KDNP európai parlamenti küldöttsége, és a politikusok egyhangú… Tovább olvasom