Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Támogatják a balatoni haltetemek begyűjtését

Nem pusztult el a szokásosnál több hal a Balatonban az elmúlt napok viharaiban, csak az erős északi szél sodorja tömegével a déli partra a tetemeket, amelyek begyűjtésére támogatást kaphat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Nem számít rendkívüli jelenségnek, hogy a viharos erejű szeles napok beköszönte óta tömegével láthatóak haltetemek a Balaton déli partján. A 62 ezer hektárnyi vízfelületű tóban a májusban tetőző, télvégi-koratavaszi halelhullás, amelynek eredménye a szeles időjárás miatt most koncentráltan látható. A közhasznú társaságnak sokat segít a viharos szél letakarítani a tófelszínt, mert így rövidebb idő alatt, és nem hajóról kell összeszedniük a haltetemeket.

Akadt olyan nap, amelyiken 118 busa több mint 2 tonnányi tetemét szedték össze, de angolnából és egyéb halfajból is akad bőven az elpusztult egyedek között. Tavaly a tavaszi halelhulláskor több mint 3 ezer 20-50 kilogrammos busatetemet gyűjtöttek be a kisebb testű halak mellett.

A Balatoni Halászati Zrt.-ből tavaly kivált Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. megörökölte a halászati joggal együtt a halgazdálkodással kapcsolatos közfeladatokat is, így a nem havaria jellegű halelhullással kapcsolatos teendőket is. Forrást azonban ehhez nem kapott, így sokáig kérdéses volt, honnan lesz pénz a munka elvégzésére.

A vezérigazgató beszámolója szerint a probléma a közelmúltban megoldódott, ugyanis sikerült megállapodásra jutniuk a környezetvédelmi tárcával, amely a napokban írja alá a támogatási szerződést. Ennek értelmében erre az évre 20 millió forintot kap a társaság az általános halelhullással kapcsolatos teendők elvégzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elöntéssel fenyegeti a Sajó Kazincbarcikát

Kazincbarcikát fenyegeti a Sajó árvize, a település úgynevezett felső-barcikai városrészében az… Tovább olvasom