Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Támogatások a foglalkoztatáshoz

Milyen támogatásokat igényelhetnek a cégek a foglalkoztatáshoz? A lehetőségek adottak, éljen velük!

A cégek az illetékes munkaügyi kirendeltségektől foglalkoztatás bővítését szolgáló-, részmunkaidős foglalkoztatás támogatását-, közhasznú munkavégzést-, munkahelymegtartó képzés és lakhatási hozzájárulást célzó támogatást igényelhetnek. A lehetőségek adottak! 
 
Bértámogatás foglalkoztatás-bővítéshez

Az egyes helyi munkaügyi kirendeltségektől "foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatás" igényelhető a 3, illetve 6 hónapja tartós munkanélküliként nyilvántartott munkavállalók foglalkoztatása esetén. Ez a támogatási időkeret a pályakezdők, valamint a 45. életévnél idősebb munkavállalók esetén három hónapos tartós munkanélküli pozíciót feltételez.
A támogatás mértéke a munkanélküli bérének 50-100 százalékáig terjedhet, legfeljebb egy éves időtartamon keresztül. Megnövelt támogatási mértékért, tehát a munkabér 70-100 százalékos átvállalásához a 45. életévét betöltött tartós munkanélküliek foglalkoztatása esetén lehet folyamodni, legfeljebb 2 éves időtartamra.
Fontos kikötése a támogatásnak, hogy a munkáltatónak a továbbfoglalkoztatás időtartamát tekintve legalább a munkabér átvállalásával megegyező időtartamot kell vállalnia.

A fenti támogatást a munkáltató székhelye-, telephelye szerint illetékes munkaügyi központnál, térítésmentesen kapott hivatalos formanyomtatványon lehet igényelni. Amennyiben a támogatást a munkáltatónak megítélik, úgy annak folyósítására mindig a tárgyhót követő hónap 10. munkanapjáig -a munkabér tényleges kifizetése után- az adott kirendeltséghez megküldött elszámoló lapon kell kérvényezni. A laphoz csatolandó a bérjegyzék másolata és a kifizetésről szóló bizonylat is.

Támogatás részmunkaidős foglalkoztatás esetén

E támogatási formát a legalább három hónapja munkanélküli státuszban regisztrált munkavállaló foglalkoztatása esetén lehet igényelni. A részmunkaidőben történő foglalkoztatás legalább a teljes munkaidő fele vagy háromnegyede a teljes munkaidős foglalkoztatásnak. Az ebben az időkeretben foglalkoztatott munkanélküliek után a munkabér mértékének 75 százalékát téríthetik vissza támogatásként, illetve munkába járás címén a helyközi utazási költségek adott részét, vagy egészét, maximum 1 éven keresztül.
A visszatérítéssel kapcsolatosan külön megállapodást köt a munkáltatóval a munkaügyi kirendeltség vezetője: a részletekről, a szerződésszegés következményeiről és egyéb fontos pontokról.

A közhasznú munkavégzéssel kapcsolatos támogatás

A támogatások e formáját kizárólag önkormányzatok, közintézmények és közhasznú társaságok igényelhet, mely maximum a bér és egyéb közvetlen munkáltatói költségek 70 százalékáig terjedhet. Kivétel ez alól a 45. életévét betöltött munkanélküli foglalkoztatása, amely esetben a költségfinanszírozás mértéke akár elérheti a 90 százalékot is.
A költségek visszatérítésének alapja, hogy a foglalkoztatottak kizárólag átmeneti elhelyezkedési gondokkal küzdő munkavállalók legyenek, vagy tartós munkanélküliek.

Támogatás a munkahelymegtartó képzésekért

A munkahelymegtartó képzések támogatását azon munkáltatók igényelhetik, melyek csődhelyzet vagy egyéb okok miatt dolgozóik elbocsátását kilátásba kénytelen helyezni, illetve egyéb helyzetben akkor, ha a munkavállalók elhelyezkedési esélyeit a képzéssel növelni kívánják.
E támogatást a következő formákban igényelhetik:
-kereset kiegészítés: e formánál a képzésben résztvevő személy átlagfizetése valamint a később elért fizetés közötti különbséget veszik a visszatérítés számítási alapjául,
-keresetpótoló juttatás, illetve
-a képzés költségeinek megtérítése, mely magába foglalja a képzési díj bizonyos hányadát, a szállást, az étkeztetés és utazási költségeket egyaránt.
A támogatás odaítélésének feltétele, hogy a munkaadó írásban vállalja a legalább a képzés időtartamának megfelelő idejű továbbfoglalkoztatást. Az elbírálás során azonban további fontos tény, hogy az igénylő munkáltatónak biztosítania kell a képzés technikai hátterét és adott költségvetési háttérrel kell rendelkeznie a képzés elindításához.

Támogatás lakhatási hozzájárulás finanszírozásához

Lakhatási támogatás igénylésére a munkanélkülit foglalkoztató azon munkáltató jogosult, mely vállalja a foglalkoztatott személy lakhatási költségeinek meghatározott hányadát. Vonatkozik ez albérletre, munkásszállásra és lakásbérlésre egyaránt, de a munkaügyi központtól kapott támogatás mértéke ebben az esetben sem haladhatja meg az egy évet. Értékkorlát tekintetében a legfelsőbb támogatási összeg a munkanélküli járadék mindenkori alsó határa.
Természetesen ennél is a támogatási formánál is igénylő lapot kell beadni, de e forma esetén a munkanélkülit nyilvántartó kirendeltséghez kell benyújtani a munkaerő-igénylő lappal együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen tanulnának külföldön

A magyar diákok szívesen folytatnák tanulmányaikat külföldön vagy dolgoznának kint pár hónapig, vagy akár pár évig is - derült ki a Felvételi Információs Szolgálat felméréséből. Tanulás szempontjából leginkább Angliát, Németországot, az Egyesült Államokat és Ausztriát tartják vonzónak, míg dolgozni legszívesebben Németországba mennének. A kinti lehetőségeket azonban nem ismerik, és nem beszélnek nyelveket sem. Tovább olvasom