Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Támogatások a Fészekrakó program kapcsán

Hogy milyen támogatásokat vehet igénybe a Fészekrakó program kapcsán, azt itt találja.

A harmincmilliárd forintba kerülő Fészekrakó programot február elsején hirdette meg a kormány. Ennek keretében többek között garanciavállalással, félszocpollal és lakbértámogatással segítik a rászorultakat.

1. Fészekrakó támogatás
2. Szocpol
3. Megelőlegező kölcsön
4. Félszocpol
5. Fiatalok otthonteremtési támogatása
6. Közalkalmazotti hitel
7. Lakbértámogatás
8. Adókedvezmény
9. Illetékkedvezmény és -mentesség

1. Fészekrakó támogatás

Az állam 2005. február elsejétől készfizető kezességet vállal a lakáscélú ingatlan építéséhez, vásárlásához a hitelintézettől igényelt kölcsön összegének a hitelbiztosítéki érték 60 százalékát meghaladó részére, de legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 100 százalékáig. A támogatást 35 év alatti házasok, élettársak és gyermekét egyedül nevelő szülők igényelhetik abban az esetben, ha nincsen lakástulajdonuk. A hitelhez szükséges minimális önerő 10 százalék, amely szocpol, félszocpol támogatással, valamint munkahelyi és önkormányzati hitellel kiváltható. A Fészekrakó program igénylésekor az adósoknak jövedelmük alapján a kölcsön teljes összegére hitelképesnek kell lenniük.

Az állami hitelgarancia esetében a megvásárolni vagy építeni kívánt új lakás ára a fővárosi vagy megyei jogú városokban a telekár nélkül nem haladhatja meg a 15 millió forintot, egyéb településeken 12 millió forintig vásárolható új lakás. Használt lakás esetén az összeghatár a fővárosi és a megyei jogú városokban 12 millió forint, más településeken pedig 8 millió forint. A Fészekrakó program ezen részét azonban máris pontosították, e szerint a hitelkérelem befogadásakor telekár nélkül, a hitelnyújtáskor viszont a telekárral növelt vételárat kell figyelembe venni.

A Fészekrakó program első tapasztalatait a kormány ősszel tekintette át, és ennek alapján döntött a módosításokról, köztük a 30 éves korhatár 35-re való emeléséről.

2. Szocpol

Új lakás vásárlása, építése esetén igényelhető vissza nem térítendő juttatás a közös háztartásban élő gyermekek/eltartottak után. A támogatást házastársak, élettársának, gyermeket egyedül nevelők kérhetik abban az esetben, ha az igényléskor nincsen lakástulajdonuk, és a méltányolható lakásigényük kielégítésére fordítják a kedvezményt.

A szocpol összege:

1. az első gyermek után 900 ezer forint
2. a második gyermek után 1,5 millió forint
3. a harmadik gyermek után 1,4 millió forint
4. a negyedik gyermek után 800 ezer forint
5. minden további gyermek esetében 200 ezer forint
6. más eltartott családtagok után személyenként 30 ezer forint

3. Megelőlegező kölcsön

A 40. életév alatti fiatal házaspárok kérhetik a szocpol összegének kölcsönként történő megelőlegezését. A gyermektelen házaspár két születendő gyermek, egygyermekes házaspár további egy születendő gyermek vállalása esetén, hitelintézet útján jogosult ennek igénybevételére. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő, azaz a megelőlegezés időtartama egy gyermek esetén négy év, két gyermek esetében pedig nyolc év.

A gyermek(ek) vállalt határidőig történő igazolt megszületése esetén a megelőlegező kölcsönnek a kedvezmény összegével megegyező részét az állam a hitelintézet részére közvetlenül megfizeti. Azonban amennyiben az igénylő házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét köteles - a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napjától kezdődően, a futamidő végéig - a hitelintézet részére visszafizetni

4. Félszocpol

A szocpol igénylési és folyósítási szabályai szerint nyújtható vissza nem térítendő támogatás, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi eltartott családtagok után nem jár. A támogatást 35 év alatti, gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, illetve gyermeküket egyedül nevelő szülők vehetik igénybe. A felvehető hitel mértéke nem haladhatja meg a vételár 80 százalékát. A félszocpol lakásbővítéshez, és - szűk személyi körben, szigorú feltételek mellett - használt lakás vásárlásához lehet felhasználni.

Támogatás felhasználási módja:

1. 1 gyermek esetében lakásbővítés (a tetőtérbeépítés nem tartozik ide)
2. 2 gyermektől tetőtérbeépítéshez is igényelhető
3. 3 gyermektől a jogszabályi feltételek mellett használt lakás vásárlásához is kapható

A támogatás összege:

1. az első gyermek után 450 ezer forint
2. a második gyermek után 750 ezer forint
3. a harmadik gyermek után 700 ezer forint
4. a negyedik gyermek után 400 ezer forint
5. minden további gyermek esetében 100 ezer forint


5. Fiatalok otthonteremtési támogatása
2005. február elsejétől bevezetett új támogatási forma, melyet gyermeket nevelő 35 év alatti házastársak, élettársak, egyedülállók igényelhetnek használt lakás vásárlásakor abban az esetben, ha még nincsen lakástulajdonuk. Összege megegyezik a félszocpol kedvezmény összegével, de nem haladhatja meg a vételár 80 százalékát. A kedvezmény a megyei jogú városokban maximum 12 millió forintos lakás esetében vehető igénybe, vidéken pedig 8 millió forint a határ. Nem előfeltétel, hogy a megvásárolandó lakás a fiatalok első lakása legyen. A kölcsön törlesztése a később született gyermekre is igénybe vehető. Az ingatlanra az állam javára 5 évig elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

6. Közalkalmazotti hitel

Az állam által a köztisztviselőknek, a Magyar Honvédségnek és a fegyveres erők hivatásos állományú tagjainak nyújtott támogatás lakás építéséhez és vásárlásához, mely abban az esetben igényelhető, ha a kölcsön összege meghaladja a lakásingatlan hitelbiztosítéki értékének a bank által meghatározott legmagasabb arányát. A támogatás szerint a különbözetre az állam készfizető kezességet vállal. 2005. február elsejétől az állami készfizető kezességvállalással történő hitelfelvételre a közalkalmazottak, valamint a bírók, ügyészek és az igazságügyi alkalmazottak is jogosultak, ha már legalább három éve a közszférában dolgoznak. A hiteligénylő jogviszonyának megszűnése után is megmarad az állami garancia, ám akkor már meg kell fizetni a garanciadíjat.


7. Lakbértámogatás

A támogatás célja a gyermekeket nevelő családok bérelt lakáshoz juttatásának segítése. A lakbértámogatás mértéke a lakbér 30 százaléka, de legfeljebb havi 7000,-Ft, a támogatáshoz az önkormányzat egy ugyanakkora összeggel járul hozzá. A jogosultságot a lakás mérete, a család jövedelme és vagyona alapján döntik el.

8. Adókedvezmény

A személyi jövedelemadó (szja) fizetendő adója államilag támogatott lakáshitel felvétele után csökkenthető a tőketörlesztés, a kamatfizetés, a kezelési költség és a hitelfolyósítási díj bizonyos százalékával, amennyiben a hitel összege nem haladja meg a 15 millió forintot.

A kedvezményt az adós vagy az adóstársak valamelyike veheti igénybe, összege évente legfeljebb 120 ezer forint lehet. A kedvezmény teljes összege évi 3,4 milliós jövedelemig vehető igénybe, ezen felül 4 millió forintig fokozatosan csökken, illetve a 4 millió forint feletti jövedelem esetében már csak bizonyos esetekben jár.

A kedvezmény a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy adóévben érvényesíthető, kivéve, ha a lakáscélú hitel részben vagy egészben megelőlegező kölcsön, vagy ha az igénylő gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményre és/vagy megelőlegező kölcsönre nem jogosult, ebben az esetben ugyanis a támogatás minden olyan adóévben érvényesíthető, amikor az igénylőnek a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult gyermeke van.


9. Illetékkedvezmény és -mentesség

Az adásvételi szerződés napján a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50 százalékáig terjedő, de legfeljebb 40 000 forint - tulajdoni hányad szerzése esetében arányosan csökkentett - kedvezményre jogosult abban az esetben, ha a forgalmi érték nem haladja meg a 8 millió forintot.

Lakásvásárlásnál a visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke a forgalmi érték első 4 millió forintja után 2 százalék, a forgalmi érték fennmaradó része után pedig 6 százalék. Abban az esetben, ha az új lakást magánszemély helyett építési vállalkozótól vásárolták, és a forgalmi érték 15 millió forint alatt van, a visszterhes vagyonátruházási illetéket elengedik. A legfeljebb 30 millió forint értékű lakások esetében a 15 millió forintra eső illetéket, vagyis 740 ezer forintot nem kell megfizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szavazatok újraszámlálásáról

Az országgyűlési választásokra már jogszabály rögzíti a szavazatok újraszámlálását. Tovább olvasom