Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 20°C Még több cikk.

Támogatásmegvonás a parlagfüves földeknél

Győr-Moson-Sopron - A munkához jutás kérdései, a „lomizással" kapcsolatos problémák, a munkabiztonság, a migráció, s más fontos kérdésekkel foglalkozik a regionális államigazgatási kollégium ez évben. Kiemelten kezelik a parlagfű-mentesítést, amelyben új: ne kapjon támogatást az, akinek a földje fertőzött.
A Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium Győrben tartotta ülését tegnap, amelyen elsőként az elmúlt évi tevékenységet értékelték. A kollégium elnöke, dr. Németh Éva többek között elmondta, tavaly kiemelt figyelmet fordítottak a kormány által meghatározott koordinációs feladatokra, mint például a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások.


Sokrétű feladatok

Az üléseken tájékoztató hangzott el a munkavédelmi szabályok változásáról, az integrált munkaügyi helyzetről, az élelmiszer-biztonsági követelményekről. Bemutatták a schengeni csatlakozásból eredő új ellenőrzési rendszert, téma volt az egészségbiztosítás regionalizálása, illetve a közigazgatási hivatalok jogállását érintő kormányzati döntés.


A „lomizás" problémái

Az elnök a kollégium ez évi témái között említette többek között a használtcikk-kereskedelem, közismerten a „lomizással" kapcsolatos problémák vizsgálatát. Megjegyezte, hogy a régióban számos településen találhatók ezzel foglalkozó vállalkozók. A kollégium azt vizsgálja, hogy melyik szervnek milyen kötelezettsége van ezen a téren, ki mit tud tenni, hogy ne legyen tele az ország szeméttel. Vizsgálják, hogy adóznak-e ezek a vállalkozások, illetve hová kerül a szemét.


Térségi hulladéklerakók

Az illegális munkavállalás visszaszorításában azt szeretnék látni, hogy az év első öt hónapjában milyen változások lesznek a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Vizsgálják majd, hogy a vállalkozásoknál milyen a munkavédelem helyzete, milyen balesetek történtek, azok miből erednek.

A két zöldhatóság tájékoztatását is kérik a hulladékgazdálkodás helyzetéről. A térségi hulladéklerakók helyzetét vizsgálják, kiemelten a június 30-ig bezárandó lerakóknál. Itt dr. Németh Éva úgy fogalmazott, hogy várhatóan tömegesen borzolják majd ezeknél a kedélyeket. A migráció helyzete, a mélységi ellenőrzések eredményei, tapasztalatai is az egyik kollégiumi ülés témája lesz.


A teljes összeg lenne

Mindemellett számos téma vár a kollégium tagjaira az ez évi üléseken. Közülük az elnök a parlagfű-mentesítési munkabizottság munkáját emelte ki. Elmondta, hogy a nemzeti parkokkal és a vidékfejlesztési hivatalokkal bővítik a tagságot. Javasolják, hogy ne kapjon támogatást az a gazdálkodó, akinek parlagfűvel fertőzött a területe. Ne négyzetméter-arányosan vonják meg a támogatást, hanem a teljes összeget. Ezzel szeretnék elérni, hogy csökkenjenek a parlagfüves területek a régióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb munkanélküliségi csúcs

Győr-Moson-Sopron - Fény az alagút végén? Alig nőtt a megyei munkanélküliek száma márciusban. Így is… Tovább olvasom