Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Támadnak a gombák!

A lábujjaink különösen gyakran vannak kitéve mechanikai ingereknek, így nem csoda, ha nem észleljük ezeket az apró traumákat. Viszont egy gomba igenis felismeri, ha éppen ott van helyben. Ezért is fontos a megelőzésben a cipőfertőtlenítés, a fehérneműmosás 60 fokon, stb.
Valamennyien ismerjük azt a jelenséget, hogy ha nem szellőztetjük ki alaposan a mosógépünket, a gumírozott részen zöldes-feketés, nehezen lemosható foltok jelenhetnek meg. Ez bizony arra utal, hogy a gépünk „begombásodott". A szellőzetlen, sötét, nedves helyeken előszeretettel tenyésznek a különböző gombák, gondoljunk akár a penészekre például a pincében. A fény, a száraz levegő, szellőztetés kifejezetten jótékony hatású lehet ilyen esetekben. Mi a helyzet a körmökkel, melyek nem szoktak állandóan vizesek lenni?

A kórokozó, patogén gombák között az ún. fonalas gombák abból élnek, hogy a szarut bontják. A bőrünkben is van szaru, gondoljunk csak kültakarónk legkülső rétegének nevére: szaruréteg. Ez mutatja, hogy az ott található, tetőcserépszerűen illeszkedő, már elhalt hámsejtek belsejét teljesen kitölti ez a kémiailag rostos fehérje, a szaru. Még inkább így van ez a körmeinkkel, melyeket hosszanti elhelyezkedésű, szorosan illeszkedő, összetapadó keratinrostok alkotnak. Egy szarubontó gombának maga a Kánaán!

Tudni kell, hogy kültakarónk az immunrendszer szerves részét képezi, de kevesebb benne az immunsejt. Maguk a hámsejtek is képesek falósejtként viselkedni, és folyamatosan portyáznak közöttük ún. antigén („ellenség") felismerő, prezentáló sejtek, mégis előfordul, hogy bejut egy-egy kórokozó ágens észrevétlenül. Ebben egészen pici sérülések is szerepet játszhatnak, például ha nagyon kiszárad és így kirepedezik a bőr.

A lábujjaink különösen gyakran vannak kitéve mechanikai ingereknek, így nem csoda, ha nem észleljük ezeket az apró traumákat. Viszont egy gomba igenis felismeri, ha éppen ott van helyben. Ezért is fontos a megelőzésben a cipőfertőtlenítés, a fehérneműmosás 60 fokon, stb. A felázás, a nedvesség hatására éppen ellenkezőleg, nagyon megduzzadhatnak a szarusejtek, és legömbölyödve elvesztik tetőcserépszerűen szorosan egymáshoz illeszkedő, védő pozíciójukat. A jó megoldás a kettő között van, legyen száraz a bőr, hogy ne tapadhasson meg a gombaspóra, de mégis legyen kellően hidratált, hogy a szarusejtek illeszkedése pontos legyen.

A védővonalainkon átjutott patogén gomba anyagcseréjének megfelelően bontani kezdi a körömben levő szarut, és szaporodásnak indul. Ilyenkor még besegíthet az immunrendszer, ha időben észleli a betolakodót. De később, amikor már nemcsak a köröm szélét, hanem a körömlemez több mint harmadát érinti az elszíneződés, vastagodás, már legtöbbször valamilyen segítség is szükségessé válik.

Dr. Kiss Zsuzsanna
bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozim

Tovább olvasom