Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Tálosi László: A humor iskolapéldája

Tálosi László, a szegedi rendelőintézet főigazgatója Rejtő Jenő A három testőr Afrikában című regényét választotta.
„Későn érő típus vagyok: egyetemistaként olvastam először Rejtő-könyvet. Gimnáziumi magyartanárom az irodalom ellen elkövetett merényletként aposztrofálta Rejtő munkásságát, így a középiskolai évek alatt csak elítélően tekintettem ezekre a könyvekre. Később egyetemistaként tértem be a Kárász utcai antikváriumba, amikor a kezembe akadt A három testőr Afrikában. A nyitó – tipikusan rejtői – mondat rögtön megfogott: „Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta." Nem volt nálam elég pénz, így záróráig a boltban olvastam a könyvet, másnap pedig már nyitáskor az ajtóban álltam a vételárral.

Azóta Rejtő Jenő valamennyi művét rongyosra olvastam, de az első, A három testőr Afrikában maradt a nagy szerelem. Csülök, Senki Alfonz és Tuskó Hopkins kalandjai már az antikvárium polca mellett állva meggyőztek arról, hogy tanárom súlyosan tévedett: Rejtő a maga humoros stílusában a legnagyobb írókat is megszégyenítő módon tudta véleményét megfogalmazni az élet nagy kérdéseiről: tisztességről, barátságról, emberi küzdeni tudásról. A három légionárius – a három testőr – egy igaz ügyért száll szembe szinte az egész afrikai kontinenssel.
Számtalan kaland és zseniálisan megoldott nehéz helyzet után célba juttatják a Duron tábornok által rájuk bízott levelet. Történetük a csínytevéstől vissza nem riadó, de alapvetően tisztességes és a galádságokat mélyen megvető hétköznapi ember története. Számomra ez a könyv a humor és a szórakoztató irodalom iskolapéldája: olyan olvasmány, melybe néha szívesen menekülök a zaklatott mindennapok elől."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kamion balesete miatt zártak le egy határátkelőt

Több mint hat órán át akadályozta a forgalmat egy magyar kamion balesete a cseh-német közúti… Tovább olvasom