Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Találkozás István Dániellel

István Dániel, az egyik kereskedelmi rádióból ismertté vált fiatalember már a képernyőn is gyakran feltűnik.

Kivételes hangjának köszönhetően többen harminc év feletti, kisportolt, magas férfinak képzelik, pedig még csak huszonnégy esztendős. István Dániel,  az egyik kereskedelmi rádióból ismertté vált fiatalember már a képernyőn is gyakran feltűnik, s narrátorként sem vall szégyent.

– Nagy a kereslet most önre, több televíziócsatornán, rádióban találkozhatunk István Dániellel. Hány megbízásnak tesz eleget jelenleg?

– Négy helyen dolgozom jelen pillanatban: három televíziós csatornánál és egy kereskedelmi rádiónál.

– Honnan kezdődött a történet, hogyan került a média közelébe?

– Még tizenhat évesen ambíciót éreztem ahhoz, hogy szerepeljek, ezért egy merész ötlettől vezérelve az MTV-ben lelestem az egyik műsor stáblistájáról a rendező nevét és levelet írtam neki, hogy szívesen vezetnék műsort a 2x7 című ifjúsági műsorban. Nagy meglepetésemre behívtak egy válogatóra, majd a következő héten adásba is kerültem. Majd egy év után egy esztergomi rádió ajtaján kopogtattam, hogy megpróbálnék rádióműsort konferálni. Ott is tetszett, amit csináltam, és koromból kifolyólag megkaptam a hétvégi slágerlistát. Aztán szépen lassan egyre nagyobb falatokat...

– Egyértelműen ismertté vált a köztudatban... Mik a legfontosabb szempontok ebben a szakmában?

– Azt gondolom, hogy nagyjából minden gyermeket vonz ez a szakma, hiszen zömmel minden kisgyerek szeret szerepelni. Ez önmagában nem elég, hiszen ez a dolog a többségnél ötéves korában le is cseng. A probléma az, hogy manapság mindenki műsorvezető akar lenni, viszont a többség ötéves kora óta nem foglalkozik vele. Felnőtt embereknek rendkívül nehéz egy kölyök stílusában műsort készíteni. Pont ezért lehet látni a valóságshow-szereplőknél a bugyuta próbálkozásokat.

– Gondolom, meghatározó a remek hang is...

– Ahhoz, hogy valaki jó műsorvezető lehessen, nem teljesen elég a jó hang. Az csak ötven százalékban elegendő. Elengedhetetlen a tökéletes beszéd, hiszen ha valaki ezzel keresi a kenyerét, kötelességből is törekedni kell a tökéletességre. Fontos emellett, hogy legyen a fejben elég ész is, hogy mozgatni tudja a nyelvet. Nem azt gondolom, hogy mi, akik mikrofon előtt vagyunk, atomfizikusi tudással rendelkezünk, de néha muszáj rövid idő alatt találóan elmondani dolgokat, amihez szintén elengedhetetlen az olvasottságból eredő választékos beszéd.

– Rádiós műsorvezetőként sokféle stílust kell ismernie, de mégis milyen zenét hallgat szívesen?

– Valamilyen szinten azonosulnom kell azzal a zenei kínálattal, amit a munkahelyem, a rádió képvisel, hiszen elképesztő hazudozásokkal kellene elhitetnem a hallgatókkal, hogy szeressék azt, amit én. Mégis inkább a fiatalos zenék állnak közel hozzám, leginkább olyanok, amiket nem hallgat mindenki.

– Mit szeret a szakmájában?

– Szeretem, ha sok emberrel kommunikálok, illetve tudom, hogy olyan helyzetben is felüdülést kell nyújtani a közönségnek, amikor csupán néhány percük van a feltöltődésre és ehhez a rádiót választják. A rádió és a televízió jóval személyesebb, míg a narráció vagy a szinkron inkább elvonatkoztatnak a személyemtől. Még mindig azt gondolom, hogy fő profilom a hangom. Az erre épülő három munka viszont nem érne semmit anélkül, hogy nem ismernék az arcomat. Bonyolult minden szerepem, mert csak így együtt működnek

– Milyennek értékeli a mai hazai média helyzetét?

– Ahogy a világ, úgy jelenleg a média összes fajtája is nagyon gyors tempót diktál. Az embereknek ugyanis kevés idejük van arra, hogy leüljenek és csak a tévét nézzék, vagy csak a rádiót hallgassák. Ezért hihetetlen rövid idő alatt kell a lehető legcélirányosabban eljuttatni információt a közönséghez. A műsorvezetők, azaz mi azzal tudunk segíteni, hogy olyan érdekes csomagolást adunk az „ajándékhoz", ami még nagyobb kedvet csinál a nézőnek ahhoz, hogy a mi ajándékunknak örüljön a legjobban. A mai médiapiacon erős szabályoknak, formátumoknak kell eleget tenni, hiszen ezek már külföldön bizonyítottan sikeresek.

– Stílusából kifolyólag közvetlen, kedves ember. Legalábbis ez derül ki a műsoraiból. Milyen a kapcsolata a nézőkkel, hallgatókkal?

– Teljesen ideális. E-mailek és levelek is érkeznek bőven. A Találkozások óta többen felismernek és állítanak meg az utcán, de érdekes, hogy miután beszélgetünk, elárulják, hogy a hangom tűnt fel nekik, mert az olyan jellegzetes... Ennek mindig nagyon örülök, hiszen valószínűleg ez azt jelenti, hogy jó az, amit csinálok. A legjobban a gyerekek integetnek, valahogy ők mindenre sokkal figyelmesebbek. Negatív eset még nem fordult elő szerencsére, a magyar közönség azért ismeri a határokat.

– A hölgyek mennyire tapadnak egy jó hangú rádiósra?

– Mostanában leginkább a fiatalabb hölgyek az érdeklődőbbek, bár érdekes, hogy amíg az arcomat nem ismerték a képernyőről, inkább az idősebb nők kerestek. Valószínűleg nem gondolták volna, hogy ilyen fiatal vagyok. A mai napig sokan el sem hiszik, hogy csak a huszonnégyet töltöttem be. Állítólag a hangom egy magas, kisportolt, harminc feletti urat idéz... Hát... Én nem tudom...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom