Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Takarékoskodjunk a konyhában!

Néhány szabály betartásával sok energiát takaríthatunk meg a konyhában is. Az alábbiakban könnyen alkalmazható, egyszerű és praktikus ötleteket gyűjtöttünk össze. Ezekkel a kis praktikákkal időt és pénzt takaríthatunk meg.

Néhány szabály betartásával sok energiát takaríthatunk meg a konyhában is. Az alábbiakban könnyen alkalmazható, egyszerű ötleteket gyűjtöttünk össze.

Sütés-főzés

Hogyan csökkenthetjük sütés-főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket?

• A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel ˝ liter víz felmelegítésénél, mint a fedő használatával főzés.

• Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fővés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.

• A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében. Kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki.

• Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás.

• Ne érjen túl a láng az edény peremén

Hogyan kell gesztenyés habostortát készíteni?

• A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek.

• Használjunk minél kevesebb olajat, ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék.

• Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.

• Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.

• Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.

• Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradékhőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.

• A tisztán tartott sütő jobban veri vissza a hősugarakat, ezért hatékonyabb.

• Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.
Egyszerű, környezetbarát eszközök

Kukta

• A kukta nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. Ideálisan főzhetünk benne egytálételeket, leveseket, főzelékeket, hüvelyeseket és olyan ételeket, amelyek főzési ideje hosszú.

• A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga.

• A kuktát csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson.
Római edény

• A római tál ősi konyhaeszköz, tulajdonképpen széles agyagedény. A húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő benne, hogy az étel odaég. Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el.

Főzőláda

• Régi módszer, amellyel leveseket, rizst vagy ragut lehet főzni.

• A főzőládát magunk is elkészíthetjük. Vegyünk egy faládát és töltsük meg szalmával vagy styroporgranulátummal. A szigetelőanyagot töltsük zacskókba vagy zsákokba és helyezzük szorosan egymás mellé a ládába.

Forrás: www.hoxa.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BKV akarata ellenére vesz új trolikat

Tovább olvasom