Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Takarékosabb lesz a Sulinet, de megmarad

A kedves beteg megmentésére életmentő amputációra készül az SZDSZ: úgy tűnik, az informatikai és az oktatási minisztert adó liberális párt megcsonkítaná édes gyermekét: a Sulinet expresszt.

Kuncze Gábor pártelnök szavai szerint egyrészt a magas jövedelműeket, másrészt a nem szorosan számítástechnikai termékeket kellene kizárni az adókedvezményből, de úgy, hogy a program továbbra is segítse az internet hazai terjedését.  
 
Az SZDSZ mostanában egyre gyakrabban hangsúlyozza, hogy meg kell szüntetni a gazdagokat támogató adókedvezményeket. A két állításból akár külön-külön is le lehetne vezetni a Sulinet expressz megszüntetésének szükségességét.

A diákok, illetve pedagógusok családjában szülőnként legfeljebb három évig elszámolható évi 60 ezer forintos adókedvezmény (amely tehát akár egy 360 ezer forintos beruházás összegének teljes állami visszatérítésére is elég) ugyanis milliárdokat vitt: a Sulinet keretében tavaly megvásárolt berendezések értéke még karácsony előtt meghaladta a tízmilliárd forintot. Másrészt azt is könnyű belátni, hogy a szerény jövedelműek nem vesznek számítógépet, de ha mégis ezt tennék, nincs (elég) szja-juk, amelyből levonhatnák a kedvezményt. Ráadásul nem tudnák hónapokra "meghitelezni" az utólagos visszatérítésig a szükséges összeget.

Nem véletlen tehát, hogy Draskovics 120 milliárdos csomagja kapcsán szocialista politikusok és a leendő pénzügyminiszter által felkért gazdaságkutatók egyaránt emlegették a Sulinetet.

Másrészt viszont a Sulinet nem szociális kérdés, hanem a kormány egyik stratégiai céljának, az internet elterjesztésének egyik eszköze. Ez igaz – válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, miután bejelentette, felkérte a szabaddemokrata vezetésű tárcákat, tekintsék át programjaikat, és azokban érvényesítsék a rászorultsági elvet. – Éppen ezért csak annyira kívánjuk megváltoztatni a Sulinet szabályait, hogy a program továbbra is ösztönözzön számítógép-vásárlásra.

A Sulinet ugyanis alapvetően sikeres, az SZDSZ elnöke szerint hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország valamennyit behozzon az internet elterjedtségében tapasztalt lemaradásban.
A gazdagoknak azonban nincs szükségük az adókedvezményre – tette hozzá Kuncze. A pártelnök szerint ugyancsak szűkíteni kell a megvásárolható termékek körét. Kevés köze van az internetes kultúra elterjesztéséhez például a digitális fényképezőgépek, kamerák birtoklásának. A költségvetési hiány mérséklése és a további adócsökkentés lehetőségének megteremtése érdekében az SZDSZ példát kíván mutatni – mondta Kuncze.

Magyar Bálint oktatási miniszter egyetért az SZDSZ elnökének felvetésével – közvetítette a miniszter szavait Szántó Gabriella sajtófőnök. Mint a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, a költségvetési hiány mérséklése és a további adócsökkentés érdekében a minisztérium felülvizsgálja azokat a most futó programjait, amelyek a legtehetősebb rétegeket is érintik. A Sulinet a tárca legsikeresebb programja, amelynek célja, hogy minél több családhoz jusson el a számítógép, és minél többen ismerkedjenek meg a digitális kultúrával. Fontos, hogy ez a cél ne csorbuljon – szögezte le a sajtófőnök is, ugyanakkor a tárca az elkövetkező napokban megvizsgálja, érdemes-e a számítógépek beszerzésekor adókedvezménnyel támogatni a kifejezetten jó anyagi helyzetben lévő családokat.

Az Oktatási Minisztérium egyébként a rászorultsági elv alapján ad támogatást a tankönyvvásárláshoz és az óvodai, iskolai étkeztetéshez.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vírus terjed az interneten

A Symantec Security Response egy új féregvírust azonosított, a… Tovább olvasom