Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Takarékos évük lesz idén a falvaknak

A Kisalföld által megkérdezett települések vezetői szűkös költségvetést terveznek a 2007-es évre. Így legfeljebb a legszükségesebb fejlesztésekhez fognak hozzá.
Sopronkövesden ebben az évben mintegy harminc-harmincötmillió forintot szánnak fejlesztésre. Egyházi István polgármester szerint a tavalyi és az idei évet nem lehet összehasonlítani. 2006-ban ugyanis közel 230 millió forint jutott a beruházásokra. – Az intézményeink fenntartása a költségvetésünk jelentős részét elviszi, így viszont nehéz félretenni – folytatta a polgármester. – Az biztos, hogy folytatnunk kell az utak és a járdák felújítását. Emellett szeretnénk újabb telkeket is kialakítani.
Szakonyban hasonlóan szoros költségvetést terveznek. Farkas Gyula polgármester lapunknak elmondta, idén mindenképpen el kell végezni az úthálózat felújítását. Ezzel kettős céljuk van, egyrészt a halogatással tovább romlik az állapota, és a javítás is egyre drágább lesz, másrészt az azonnali felújítással elérhetik, hogy tíz évig ne kelljen ismét hozzányúlni az utakhoz. Emellett a mezőgazdasági utakat is szeretnék rendbe tenni, ebben számítanak a gazdák együttműködésére. – Amint rendeződnek a ravatalozóval kapcsolatos papírmunkák, ennek is neki kell állni. Amennyiben marad erőnk és pénzünk, elkezdjük a száz lakásosra tervezett lakópark közművesítését – tette hozzá Farkas Gyula.
Balogh Ferencné, Pusztacsalád polgármestere optimista, és azt mondja, a jelenleg is zajló átalakítások a települést elkerülik. Az 1970-es években esetükben már megtörtént a központosítás.

– Községünk idén ünnepli a 750. születésnapját, ezt szeretnénk méltóképpen megünnepelni – folytatta a polgármester. – Igaz, a szennyvízcsatorna-hálózat tavaly elkészült, de az utakat nem tudtuk helyreállíttatni. Reményeink szerint a munkát már idén megkezdhetjük.
A települések egyik nagy lehetősége a pályázatokon való részvétel. Igaz, sok esetben az önerő előteremtése is nehéz, még akkor is, ha a teljes érték tíz százalékáról van szó. Helyzetüket tovább nehezíti, hogy a pályázatok mind utófinanszírozásos rendszerűek, azaz előzetesen a beruházás teljes költségét elő kell teremteniük valahonnan.
Az sem feltétlen jelent megoldást, ha két szomszédos település összefog, ugyanis a községekben eltérőek az igények. Abban bíznak a településvezetők, hogy a kistérségen belül több pénz áll majd rendelkezésre, ugyanis a kisfalvak eleve hátránnyal indulnak a városokkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Hóhér”: német ellenfél

A Pro-Box Promotion január 20-án, Pápán rendezi bemutatkozó gáláját, melynek programjában a veretlen… Tovább olvasom