Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Tajvani lett a Philips győri gyára

Hétfőn már a tajvani Lite On IT Corporationnak termelte a nyereséget a Philips egykori győri gyára. A tulajdonosváltásból szinte semmit sem érzékelt az 1200 dolgozó. Ugyannyit keresnek, s nem változott a profil sem.
Hétfőn már a tajvani Lite On IT Corporationnak termelte a nyereséget a Philips egykori győri gyára. A tulajdonosváltásból szinte semmit sem érzékelt az 1200 dolgozó. Ugyannyit keresnek, s nem változott a profil sem.

Az elmúlt év végén jelentette be a Philips, hogy a tajvani Lite On IT-nek eladta úgynevezett APM üzletágát, ami gyakorlatilag megegyezik a teljes győri gyárral. Az APM üzletág autórádiókhoz gyárt CD és DVD meghajtó egységeket. Az átadás-átvétel két teljes hónapot vett igénybe, s tegnap már tajvani színekben kezdődött meg a termelés, bár az épületen még a Philips logója fogadta a dolgozókat.

Napokon belül lekerül a Philips-logó a győri gyár tetejéről, s felkerül helyette a Lite On IT Corporation jelképe. Tegnaptól megváltozott a cég neve is, a múltban csak Philips győri gyáraként emlegették a vállalkozást, március ötödikétől az új név így hangzik: Automotive Playback Modules Magyarország Kft. A változást jelzi az is, hogy az eddigi egy helyett két vezetője van a cégnek. Régi-új ügyvezető igazgatóként dolgozik tovább az osztrák Hans-Martin Maier és új ügyvezető igazgató a tajvani Gery Chiang.

Hans-Martin Maier továbbra is megmaradt a Philips alelnökének és alkalmazottjának, miközben ügyvezető igazgató a százszázalékos tajvani tulajdonba került Automotive Playback Modules Magyarország Kft.-nél is. Magyarázata az, hogy Győrben egyszerre két új cég is megkezdte működését. A gyártást magába foglaló Automotive Playback Modules Magyarország Kft. mellett a Philips és a tajvani cég a kereskedelem, a marketing, az értékesítés és a fejlesztés feladatainak végzésére létrehozta a PLDS nevű társaságot, ebben 51 százalék a holland vállalaté, 49 százalék pedig a tajvaniaké. Ebbe a társaságba delegálta a Philips Maiert felügyelőbizottsági tagnak.

Az új tulajdonos egyetlen dolgozójától sem vált meg, s a jövőben is számít rájuk, mindenki ugyanazt a bért kapja, mint eddig – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen Hans-Martin Maier mellett részt vett Benedikt Laux, a Philips közép-európai igazgatója is, aki profiltisztítással magyarázta az APM-üzletág eladását. Elhangzott: az 1200 dolgozó tíz százaléka jár át Szlovákiából és senki sem távozott a tulajdonosváltás miatt.

A régi-új ügyvezető a Kisalföld kérdésére válaszolva kifejtette: a Lite On európai központja lett Győr, innen irányítják a cég portugál, osztrák és ukrán érdekeltségeit is.

Kérdésünkre, fenyegető veszély-e az, hogy a tajvani cég termelését Ázsiába telepíti, Hans-Martin Maier nemmel válaszolt. Indoklásul elmondta, bár alacsonyabbak a tajvani bérek a magyarnál, Győrt azonban együtt kezelik Munkáccsal, ahol 1500 alkalmazott van, s a két gyár együtt már versenyképesebb a béreket illetően is. Nem beszélve arról, hogy Magyarország uniós tag, a győri gyárban készülő termékek az EU országaiba importvám megfizetése nélkül jutnak el, s ez ugyancsak Magyarország versenyképessége mellett szól.

Koloszár Tamás


Győr a 32-ek között

A tajvani Lite On IT Corporationt 1975-ben alapították, székhelye Tajpej. Világszerte harminckét gyárat birtokol. Éves forgalma 2006-ban 4 milliárd USA-dollár volt, ezt 35 ezer alkalmazottal érte el. Termékeinek húsz százalékát saját néven forgalmazza, nyolcvan százalékát pedig nagy gyártóknak adja tovább. Az alkatrészgyártás mellett LCD-tévéket, valamint CD- és DVD-meghajtós autórádiókat is gyárt a vállalkozás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a befektetőt?

A Magyarországon regisztrált vállalkozások 29 százaléka Budapesten talált otthonra 2005-ben, s csak… Tovább olvasom