Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Tájékozatlanok az uniós polgárok az AIDS témakörében

Az uniós állampolgárok többsége tájékozatlan az AIDS betegséggel kapcsolatban a legújabb uniós felmérés szerint - számol be a Népszabadság. Az új tagállamok lakossága tud a legkevesebbet a fertőzésről, például a magyarok vagy a szlovákok alig egynegyede van tisztában azzal, hogy csókolózás közben nem lehet a kórral megfertőződni.
A legújabb Eurobarometer-felmérés szerint az unió lakói nagyon keveset tudnak az AIDS-ről, a kelet-közép európai országok pedig a legkevésbé tájékozottak a betegséggel kapcsolatban. Az EU lakosságának átlagosan alig több mint fele - 55 százaléka - tudja például azt, hogy a betegséget nem lehet elkapni csókolózással, vagy ha valaki egy HIV-fertőzött után használja a mosdót.

A fertőzéssel kapcsolatos kérdésekre a hollandok, britek hetven százaléka adott helyes választ, az új tagállamok közül Magyarországon csak 41, Szlovákiában pedig 26 százalék volt ezekkel tisztában. A felmérés során például minden második megkérdezett magyar tudta, hogy nem lehet megbetegedni attól, ha valaki eszik egy AIDS -es vagy HIV-pozitív személy által elkészített ételből.

Meglehetősen nagy a tudatlanság a fertőzés elleni védekezéssel kapcsolatban is. Annak ellenére, hogy a felmérés szerint szinte mindenki tisztában van vele: megfelelő védekezés nélkül szexuális úton el lehet kapni az AIDS-et, csak az uniós állampolgárok fele mondta azt, hogy emiatt elővigyázatosabb lett a szexuális kapcsolatokban. Viszont legnagyobb arányban - 71 százalékban - a magyarok válaszolták azt, hogy nagyobb "stabilitásra törekszenek "a partnerek kiválasztásában", míg uniós átlagban csak az emberek 38 százaléka vélekedett így.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom