Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Tagintézménnyé alakul az iskola

Várhatóan a győri székhelyq Vocational Academy Kéttannyelvq Alapítványi iskola tagintézménye lesz a vági tanoda. Erről döntött egyhangúlag, hosszú tárgyalássorozat után a település képviselő-testülete: egyetértésben a szülőkkel és a pedagógusokkal.
Pálffy Attila azon rábaközi polgármesterek egyike, aki mindig az iskola megtartásáért kardoskodott. Tavalyi, ötödszöri megválasztása után ekképpen nyilatkozott lapunknak (Kisalföld, 2006. október 11.): „A végsőkig kitartunk az óvoda, az iskola, az orvosi rendelő és a posta mellett.” Úgy tqnik, elérkezett a „végsőkig”, hisz a vági iskolát is megcsapta a változás szele.
– Miközben öt-hat évvel ezelőtt már zártak be iskolát, mi kitartottunk az intézmény mellett – fogalmazott. – Meggyőződésünk, ha nincs iskola egy faluban, ott hamarosan üres marad a templom is és a település kihalásra ítéltetik. Ebben az évben nálunk is kiderült, hogy az előírt osztálylétszámot nem tudjuk biztosítani, mivel mindössze harminchat gyerek tanul a nyolcosztályos iskolában és tizenhét óvodásunk van. Ezért döntenünk kellett, hogy csatlakozunk a szili iskolához, vagy más megoldást keresünk. Mi az utóbbit választottuk és iskolánk a győri székhelyq Vocational Academy Kéttan-

nyelvq Alapítványi Iskola tagintézménye lesz. Ugyanígy az óvodánk is az említett intézmény tagóvodájaként mqködik.
Pálffy Attila elmondta: az alapítvány elnökével folytatott többszöri tárgyalás után a település képviselő-testülete egyhangúlag a két tannyelvq iskolához való csatlakozás mellett döntött. A szülők is ekképpen foglaltak állást, ami azt jelenti, hogy mind az iskola, mind az óvoda a faluban mqködik tovább.
A döntés meghozatalánál fő szempont az volt, hogy nem kell tandíjat fizetni a helybeli, a körjegyzőséghez tartozó településeken élő, valamint a rábakecöli, edvei, kemenesszentpéteri szülőknek – közölte a polgármester. – Az alapítvány elnöke arra is ígéretet tett, hogy átveszik a pedagógusokat, az óvodai dolgozókat és a konyhát is mqködtetik. A közalkalmazotti státus megszqnik, de az eddigi bér megmarad.
Az aláírás előtt álló szerződés azt is tartalmazza, hogy 2007. augusztus elsejétől 2020.

augusztus elsejéig egy forint bérleti díj fejében az alapítvány rendelkezésére bocsátjuk az iskola épületet. Az esetleges felújítást, javítást a bérlő végzi, az eszközöket díjmentesen használhatják. A rezsiköltséget az alapítvány állja. Az iskolában mindegyik osztály külön tanteremben kap helyet, ezért a tavaly huszonötmilliós költséggel felújított közösségi házat is igénybe kell venni. Ennek részleteiről még nem állapodtak meg. Vélhetően az önkormányzat egyharmad, az alapítvány kétharmad részben viseli a költségeket. Az óvodaépületet eladják az alapítványnak a hozzá tartozó udvarral együtt. Az értékbecslés folyamatban van. A környező településekről autóbuszokkal ingyenesen szállítják a gyerekeket a vági iskolába.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánytanácsadó becsületrenddel

„ A várospolitikában való visszafogottságomat az motiválja, hogy Mosonmagyaróváron az új… Tovább olvasom