Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tagadta bűnösségét Verók István volt szocialista polgármester

Tagadta bűnösségét Verók István volt VI. kerületi szocialista polgármester az ellene és 13 társa ellen egy Andrássy úti önkormányzati ingatlan 2004-es eladása kapcsán hűtlen kezelés vádjával a Fővárosi Bíróságon (FB) hétfőn indult büntetőperben.
Az ügyészség szerint legalább 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott Terézvárosnak az adásvételi szerződés aláírásával a volt polgármester, az elidegenítés megszavazásával a szocialista és szabad demokrata képviselő-testületi tagok, illetve a törvényességi ellenőrzés elmulasztásával az aljegyző. A vád tartalmazza azt is, hogy a hatályos önkormányzati és lakásrendelettel, valamint az államháztartási törvény előírásaival ellentétesen jártak el a vádlottak, amikor pályáztatás nélkül elfogadták az önkormányzat számára kedvezőtlenebb ajánlatot. Mindezzel az ügyészség szerint a vádlottak megszegték vagyonkezelői kötelezettségüket, illetve a rendeltetésszerű gazdálkodás szabályait, és hűtlen kezelést követtek el.

A büntetőperben a VI. kerületi önkormányzat a vádlottakkal szemben 128 millió forintos polgári jogi igényt és annak kamatait kívánja érvényesíteni 2004-től.

Verók István korábbi VI. kerületi szocialista polgármester nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Bíróság folyosóján az ellene és 13 társa ellen különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés miatt kezde
Verók István korábbi VI. kerületi szocialista polgármester nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Bíróság folyosóján az ellene és 13 társa ellen különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés miatt kezdeményezett per első tárgyalási napján. MTI Fotó: Beliczay László

Verók István a hétfői tárgyaláson kijelentette, hogy jogsértést nem követett el, a vád megalapozatlan, az pedig "sajnálatos mérföldkő a magyar igazságszolgáltatás történetében", hogy a kollektív bűnösség elvét próbálják alkalmazni képviselőkre a leadott szavazataik miatt.

Az elsőrendű vádlott a tárgyaláson a vádbeli cselekmények előzményeiről szólva elmondta: a rendszerváltás után az állam átadta az önkormányzatoknak az ingatlanokat, így került Terézvároshoz 1993-ban 70 műemléképület, ebből 38 az Andrássy úton. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal ugyanakkor előírta, hogy három éven belül el kell végezni az állagmegóvási munkálatokat, tíz éven belül pedig a műemlékvédelmi felújítást, amelyek összköltsége a kerületben több tíz milliárd forint lett volna. Erre viszont az önkormányzatnak nem volt pénze. Ráadásul a hivatal már korábban műemlékvédelmi megfontolásokból megtiltotta, hogy az ingatlanban lévő 18 lakást, illetve 12 nem lakáscélú helyiséget egyenként értékesítsék.

Verók elmondta, hogy az ő 2002-es polgármesterré választásáig a műemlékvédelmi feladatokat nem végezték el, így mint a városrész első embere, személy szerint másfél milliós bírságoló határozatot kapott a műemlékvédelmi hivataltól 2003-ban, ugyanakkor a terézvárosi önkormányzatot 3 milliárdos hiánnyal, illetve 6 milliárdos igazolt és 4 milliárdnyi közvetett vagyonvesztéssel vette át az előző vezetéstől.

A volt szocialista politikus elmondta, hogy mindeközben hiába próbáltak az EU-tól, mint csatlakozás előtt álló ország egyik önkormányzata, illetve az Andrássy út világörökséggé nyilvánítása kapcsán az UNESCO-tól, az ENSZ szakosított szervezetétől, valamint a fővárosi önkormányzattól pénzt szerezni műemlékvédelemre. A számos sikertelen próbálkozás után következett az ingatlanok értékesítése. Előbb itt is azzal próbálkoztak, hogy csupán a tetőtereket adják el, és a befolyt összegből végzik el a szükséges felújításokat, ám erre a műemlékvédelmi hivatal csak úgy adott engedélyt, ha a tetőtéri lakások nem az utcára néznek, így viszont nem találtak befektetőt.

A pályáztatás elmaradásával kapcsolatban a volt polgármester arról beszélt, hogy akkoriban mintegy 840 millióra becsülték a vádbeli ingatlan műemlékvédelmi szempontból megfelelő rekonstrukciójának költségeit, ami a tapasztalatok szerint akár a két milliárdot is elérhette volna, hiszen jelenleg is van olyan folyamatban lévő, 2 milliárdosra becsült műemlékvédelmi felújítás, ami már 6 milliárdnál tart. További bizonytalansági tényező egy lakott ingatlan értékesítésénél a bérlők kiköltöztetésének költsége, hiszen ehhez megegyezésre kell jutni a jogszerűen bentlakókkal. Ilyen bizonytalan körülmények között viszont Verók szerint képtelenség volt a lakott, műemléki ingatlan eladására pályázatot kiírni.

"Nem úri huncutság, hanem szigorú gazdasági szükségszerűség volt az Andrássy út 47. eladása" - jegyezte meg Verők, aki azt is hozzátette: sem az önkormányzat szakapparátusa, sem a Közigazgatási Hivatal nem emelt szakmai, törvényességi kifogást, csupán 2005-ben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelezte, hogy az államháztartási törvénnyel nincs összhangban az értékesítés, de az eredeti állapot helyreállítását az ÁSZ sem kérte.

Verók István a tárgyalás szünetében újságírók előtt beszélt arról is, hogy a vádbeli cég 150 milliós vételi ajánlatánál nem kaptak jobbat, de szerinte akár egy forintért is el lehetett volna adni a vádbeli ingatlant.
Az eredetileg géplakatos, gépjárműszerelő, tanárképző főiskolai diplomát is szerzett 61 éves elsőrendű vádlott jelenleg nyugdíjas, jövedelme 238 ezer forint.

A vádbeli cselekmények idején, és jobbára még másfél évvel ezelőtt is polgármesteri, alpolgármesteri, illetve önkormányzati, esetenként parlamenti képviselői megbízatásokat betöltő vádlottak a hétfői tárgyalás kezdetén - egyetlen kivétellel - nem járultak hozzá ahhoz, hogy a sajtó róluk bármiféle kép-, illetve hangfelvételt készítsen, azzal a hivatkozással, már nem közszereplők.

A vádlottak mind szabadlábon védekezhetnek. A büntetőper decemberben a vádlottak meghallgatásával folytatódik, a tanúkra várhatóan februárban kerül majd sor.

A vádlottak között van Verók István korábbi terézvárosi szocialista polgármester mellett tizenkét volt MSZP-s, illetve SZDSZ-es önkormányzati képviselő, így például Fürst György volt alpolgármester, Kékesi Tibor volt szocialista országgyűlési képviselő, továbbá a bűnsegédi magatartással vádolt egykori kerületi aljegyző. A vádlottak szabadlábon védekezhetnek.

A terézvárosi ingatlanokkal kapcsolatban további büntetőeljárások is folyamatban vannak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Olvasóink írták

 • 8. fortuna54 2011. december 07. 19:39
  „4 -es jozsi.Én már nem vagyok olyan eröben,hogy valkiket hurcoljak.Föleg viskis dobozoktol meghizott uriembereket.”
 • 7. machers 2011. december 06. 21:26
  „6. rommel 2011.12.06. 20:19
  Tábornokom!
  Mire gondolsz? Egy kicsit bővebben fejtsd ki, kérlek!”
 • 6. rommel 2011. december 06. 20:19
  „MACHERS
  AMI NEM MEGY AZT NEM KELL ERŐLTETNI !!!”
 • 5. machers 2011. december 06. 18:54
  „3. fortuna54 2011.12.06. 17:25
  Ne aggódj! Befér a fél fidesz kormány, Kövér elvtárssal és a többi köpönyegforgatóval együtt! Tudod kikre gondolok?!”
 • 4. gjozsi88 2011. december 06. 18:31
  „fortuna54!

  Majd ha szépen elkezdődnek a kártérítési perek, mert kiderül, hogy ártatlan embereket hurcoltatok meg és strassburgban beindul a gépezet........szeretném, ha a kártérítéseket a Kubatov listák fidesz szimpatizánsait terhelnék!
  Remélem akkor is ott leszel!!!!”
 • 3. fortuna54 2011. december 06. 17:25
  „Van még elég hej a szociknak a dutyiban?”
 • 2. machers 2011. december 05. 22:29
  „Tábornokom!
  Mi a véleményed az államadósság elleni harcról? Tudod, ami a tákolmányba is bekerült. Illetve, amit most 2016-ig felfüggesztettetek!”
 • 1. rommel 2011. december 05. 19:03
  „TIPIKUS SZOCIALISTA VÉDEKEZÉS !!!
  NEM TÖRTÉNT SEMMI !
  MINDENKI JÓL JÁRT , FŐLEG MI !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-tabletták az autó ülése alatt

A 31 éves férfit szombat este Nyírvasvári és Nyírbátor között igazoltatták az év végi fokozott… Tovább olvasom