Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tagadják Lukasenko betegségét

A fehérorosz államfő szóvivője tagadja a híreket, melyek szerint az állami televízió azért nem tudósít az elnök tevékenységéről, mert Lukasenko beteg. Az ellenzék szerint megpróbálják eltitkolni betegségét.
A fehérorosz államfő szóvivője tagadja a híreket, melyek szerint az állami televízió azért nem tudósít az elnök tevékenységéről, mert Lukasenko beteg. Alekszandr Lukasenkót márciusban harmadszor államfővé választották, de a hazai ellenzék és a külföldi megfigyelők szerint a választás nem volt szabad és igazságos. Az elnököt március 28. óta - amikor megköszönte a rendfenntartó erőknek, hogy szétoszlatták a diktatórikus rendszer és a választási eredmény ellen tüntetők tömegeit - nem lehetett látni a televízióban: egyes ellenzékiek szerint ez a felvétel is korábban készült.

"Lukasenkónak szív- és idegrendszeri problémái vannak, de megpróbálják eltitkolni ezt" - mondta Szergej Kaljakin, Alekszandr Milinkevics volt ellenzéki elnökjelölt kampányfőnöke.

Pavel Ljogkij elnöki szóvivő közölte: az államfő hétfőn jelen lesz az orosz-fehérorosz államszövetség megalakításának 10. évfordulóján rendezett ünnepségen, elnöki beiktatását pedig április 8-án tartják. Annak, hogy Lukasenko öt napig nem volt látható a tv-ben, munkarendjének megváltozása lehet az oka - tette hozzá. A beiktatást eredetileg március 31-én kellett volna megtartani.

Közben Milinkevics azzal a kérvénnyel fordult a legfelsőbb bírósághoz, hogy érvénytelenítse az elnökválasztás eredményét. "Tudjuk, hogy Fehéroroszországban nincs igazságos bíróság, de követeljük a törvények tiszteletben tartását, hogy a hatalom ne mondhassa azt, hogy az ellenzék csak kiabál, és nincsenek valódi érvei" - írta a volt ellenzéki elnökjelölt a 26 oldalas beadványban, melyben kampánytörzse felsorolta a választás során történt állítólagos jogsértéseket, és ehhez 733 oldalon csatolta "a bizonyítékokat". A beadványt elektronikus levélben küldték el a legfelsőbb bíróságnak, mert a testület papíron nem volt hajlandó átvenni azt - közölte a kampánytörzs.

Milinkevics hétfőn, az Európai Unió néhány országát érintő körútja során, Bécsben tárgyalt Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral, az EU tanácsának soros elnökével. A megbeszélésen a fehérorosz politikus támogatást kért a Lukasenko-kormányzattal szembeni ellenálláshoz. Schüssel ígéretet tett arra, hogy mind európai síkon, mind pedig a földrész konzervatív és kereszténydemokrata pártjait tömörítő Európai Néppárton (EPP) belül szorgalmazni fogja a fehéroroszországi demokratikus erők megsegítését. A kancellár egyúttal síkraszállt azért, hogy az EU is vegye ki a részét a visegrádi államok Fehéroroszországgal kapcsolatos tevékenységéből, például a fehérorosz egyetemekről kizárt, ellenzéki diákok anyagi támogatásából.

Milinkevics európai körútja szerdán és csütörtökön Strasbourgba vezet: előbb az Európai Parlament plenáris ülésén mond beszédet, majd másnap felszólal a Fehéroroszországgal foglalkozó EP-bizottság ülésén. Pénteken német politikusokkal tárgyal Berlinben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom