Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Tabu-e a felebarátnőnk barátját kívánni?

A férfiak cimborájuk kedvesét általában tabunak tartják. A nők csak akkor, ha barátnőjük boldog a kapcsolatban. A hölgyek szerint mindenki más belemenne egy egyéjszakás kapcsolatba a legjobb barátnő pasijával, csak ők nem.
A barátnők sok időt töltenek együtt, rengeteget beszélgetnek, és szinte mindent tudnak egymásról Illusztráció: Frank Yvette
Házinyúlra lőni – vagyis barátjuk egykori vagy jelenlegi kedvesének ajánlatot tenni – a férfiak nagy része szerint tilos. Ha azonban mégis úgy döntenek, hogy megéri kockáztatni, akkor nem mérlegelnek. Nem számít, hogy harmonikus vagy boldogtalan kapcsolatot rombolnak-e szét. A női erkölcs ebből a szempontból kevésbé kényes, viszont igazságosabb. Ők nem tartják elképzelhetetlennek, hogy elszeressék barátnőjük partnerét, de csak akkor, ha a lány nem boldog a kapcsolatban.

Minderről F. Lassú Zsuzsa pszichológus A te pasid az én pasim! című előadásából értesültünk, melyet az V. szegedi pszichológus napokon hallgattunk meg.

Az előadás alcíme ez volt: Féltékenység és rivalizáció a női barátságokban. Miért, létezik ilyesmi barátnők között? – kérdezhetnénk naivan, de a pszichológus már válaszol is: létezik, csak éppen tabunak számít.

A nők közötti barátság sokkal intimebb, kitárulkozóbb, mint a férfiaké. A barátnők sok időt töltenek együtt, rengeteget beszélgetnek, és szinte mindent tudnak egymásról. Már csak ezért is elkerülhetetlen köztük a konfliktus, de ennek nyílt formáját és a látható versengést lehetőleg kerülik. Ahogy a pszichológus fogalmazott: szívesen láttatjuk magunkat helyesnek, finomnak, miközben valójában nem riadunk vissza az intrikától. Csupán egyvalamiben versenyezünk nyíltan: hogy kinek rosszabb az élete. A panaszkodásnak persze van pozitív hatása is: ellensúlyozza a partnerkapcsolat miatti stresszt.

Bár a női versengés kevésbé nyílt, ugyanolyan agresszív tud lenni, mint a férfiaké – hangsúlyozta F. Lassú Zsuzsa. Ha egymással kell megküzdenünk – főleg ha szexuális versengésről van szó –, akkor még erősebb is. És miért ne akarhatná két barátnő ugyanazt a férfit? Hiszen azért is vannak jóban, mert sok tekintetben hasonlóak egymáshoz: az ízlésük is lehet egyező. Ha pedig első látásra nem is egyértelmű, hogy tetszik a barátnő partnere, a gyakori találkozásoknak köszönhetően van esély a csábulásra vagy a csábításra. Erre azonban a barátnő-vetélytárs is fel van készülve, és sokszor hamarabb tudja, hogy a kapcsolatot kívülről veszély fenyegeti, mint a kiszemelt férfi.

F. Lassú Zsuzsa vizsgálatában egyetemi hallgatókat kérdezett arról, mit tennének, ha egy buliban barátnőjük jóképű kedvesétől ajánlatot kapnának. A lányok abban az esetben, ha a barátnő nem boldog a kapcsolatban, a nyílt versengést tartják leginkább elfogadhatónak. Vagyis szerintük megfelelő megoldás megbeszélni a dolgot a riválissal, aztán pedig győzzön a jobbik felkiáltással a fiúra vetni magukat. Ha azonban a kapcsolat boldog, akkor a visszautasítás mellett döntenek. Arra a kérdésre, hogy szerintük mit tennének mások a helyükben, a legtöbben úgy választoltak: engednének a csábításnak, együtt töltenék az éjszakát a fiúval, majd mélyen hallgatnának a dologról. Persze ezek mások. Ők maguk sohasem tennének ilyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom