Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Táborozz vagy dolgozz a nyáron!

Miután véget ér a tanév, kezdődhet a nyári szünet, a vakáció. Az otthoni pihenésen túl érdemes egyéb programokat is kipróbálni. A közösségbe vágyó középiskolások számtalan izgalmas nyári tábor között válogathatnak, akik pedig inkább munkával töltenék ezt a pár hónapot, kedvük szerint keresgélhetnek az ajánlatok között.


Tanulva nyaralni?

A tudományok iránt érdeklődő középiskolások számára hozták létre a KÉK-et, azaz a Középiskolás Élettudományi Kutatótábort, melyet idén hetedik alkalommal rendez meg a „Straub Örökség" Alapítvány Szegeden, június 27. és július 9. között. A táborba körülbelül negyven, 10. és 11. évfolyamos - magyarországi és határon túli - magyar diákot várnak a szervezők. A kutatótábor elsősorban szakmai, de szabadidős tevékenységekre is van mód. A táboroztatók olyan, főleg biológia és kémia iránt érdeklődő fiatalok jelentkezésére számítanak, akik szeretnének többet megtudni az aktuális élettudományi kutatásokról, illetve bepillantani egy kutatóintézet életébe és az egyetemen folyó kutatómunkába. A résztvevők a kutatóintézethez közeli egyetemi kollégiumban szállnak majd meg. A tábor költségeit az alapítvány fedezi. Jelentkezési határidő: 2010. május 20. A jelentkezés feltételei és egyéb tudnivalók a program honlapján olvashatók.

Azoknak a középiskolás fiataloknak, akik nemcsak olvasni szeretnek, de maguk is kedvet és adottságot éreznek az íráshoz a legjobb nyári program a Pegazus tábor. A foglalkozásokat bölcsészhallgatók tartják, akik különböző izgalmas feladattal és hasznos tudnivalókkal készülnek. A tábor különlegessége, hogy sikeres fiatal kortárs alkotókkal, írókkal, költőkkel is találkozhatnak a középiskolások. A szellemi elfoglaltság mellett alkalmuk lesz élvezni a nyár kínálta lehetőségeket: fürödhetnek, sportolhatnak, esténként pedig közös programokon vehetnek részt. A tábor augusztus 2─6. között rendezik meg, a jelentkezni pedig június 20-ig lehet. A részvételi díj 42 000 forint. Bővebb információ a program honlapján található.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idén is megrendezi nyári Űrtáborát 14─18 éves diákok számára, ezúttal Gyomaendrődön. Az egyhetes táborban részt vevő középiskolások találkozhatnak magyar űrkutatókkal, többet megtudhatnak a különböző űrtevékenységekről, építhetnek műholdat, illetve tanulmányozhatnak valódi holdkőzeteket is. A tervezett programban szerepel továbbá kincskeresés, csillagászati megfigyelés is. A diákok csapatokban, játékos formában össze is mérhetik tudásukat és szerencséjüket, valamint kipróbálhatják, milyen egy igazi robotrepülőt irányítani. Nem maradnak el a kirándulások, és a környék nevezetességeinek megtekintése sem. Az Űrtábor július 4─10. között lesz, jelentkezni május 10-ig lehet. Az ehhez szükséges jelentkezési lap a MANT honlapjáról letölthető. A részvételi díj egyébként 17 900 forint, mely fedezi a szállást, a programokat és a napi háromszori étkezést.

A „Miénk itt a tábor!" nyári programlehetőség fergeteges nyarat ígér Balatonalmádiban, közben hasznos ismereteket is nyújtva. A hét vagy tizenegy napos táborban angol vagy német nyelvi, valamint számítástechnikai ismereteket bővítő képzések is lesznek. Ezek mellett a színházművészet iránt érdeklődő fiatalok is találnak maguknak elfoglaltságot a csepűrágó tanodában, a médiacsoport pedig az újságírásról, fotó-, rádióriport-, és filmkészítésről szól. Akik szabadidejükben sportolni szeretnének, azok a foci, a kosárlabda, a lábtengó, a pingpong, a tenisz és a röplabda közül válogathatnak. A táborba 8 és 17 év közötti diákok jelentkezhetnek. A hétnapos turnus, amely augusztus 1─7. között lesz, 69 000 forintba kerül, a tizenegy napos (augusztus 1─11.) táborozásért pedig 79 000 forint kell fizetni. A részvételi díj magában foglalja a szállást, étkezést, tanórákat és a szabad programokat. A táborról részletesebb információ itt található.


Aki zsebpénzre hajt a nyáron

A táborozás helyett vagy mellett a munkát választó diákok számára az iskolaszövetkezetek és egyéb diákmunka-közvetítő irodák nyújtanak segítséget. A munkavállaláshoz így nem kell mást tenni, mint a szimpatikusnak tűnő szövetkezetbe regisztrálni, majd körülnézni, milyen ajánlatok vannak, legígéretesebbre pedig jelentkezni. A kifejezetten nyári lehetőségekre - mint az üdülőhelyek büféi, vízparti állások vagy a fesztiválokon végezhető munkák - már most érdemes lecsapni, hiszen legnépszerűbb helyek lévén, ezekre hamar betelik a létszám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diák vert diákot - feljelentés lett a vége

Ököllel verte osztálytársát egy diák egy pécsi általános iskolában, az ügyben a rendőrség könnyű testi sértés miatt indított eljárást. Tovább olvasom