Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Tabajdi: nem lefutott meccs a magánnyugdíjpénztárak ügye

Nem tekinthető "lefutott meccsnek" az Európai Bizottság és a magyar kormány vitája, és a magánnyugdíjpénztári befizetések államosításával kapcsolatban további külföldi kritikák és megrovások fogják érni a magyar kormányt - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője, az MTI-hez vasárnap eljuttatott, két másik szocialista EP-képviselőtársával, Herczog Edittel és Göncz Kingával közösen jegyzett nyilatkozatában.
Az Európai Bizottság, válaszul a magyar kormány által tervezett döntésre, olyan intézkedés bevezetését tervezi, amely szankcionálja a kötelező magánnyugdíjpénztári pillér felszámolását - közölte Tabajdi. Az EU-beli nyugdíjreformok visszafordítása ellen emelendő szabály nem fogja visszamenőleges hatállyal büntetni Magyarországot, ez azonban semmiképpen sem jelenti a döntések helyességének igazolását - tette hozzá.

"José Manuel Barroso nem Orbán Viktor, az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben tiszteletben tartja a jogállamiság alapvető szabályait" - jegyezte meg a szocialista EP-delegációvezető. Utalt egyúttal arra, hogy Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos szokatlan nyíltsággal bírálta a magyar kormány magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos intézkedéseit. Tabajdi szerint Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a Fidesz félrevezeti a magyar állampolgárokat, amikor gazdaságpolitikai szabadságharcként jellemzik három és fél millió magyar állampolgár nyugdíjbefizetéseinek államosítását.

"Nem érdemes visszalépni az állami nyugdíjbiztosítási rendszerbe a fiatalabb és a középnemzedék azon tagjainak, akik túl fogják élni az Orbán-korszakot. Az Európai Unió szervei és a nemzetközi hitelintézetek azért kritizálják a magyar kormány gazdaságpolitikáját, mert az nincs tekintettel a hosszú távú fenntarthatóságra, elvonja az állampolgárok megtakarításait, és azt a világgazdasági folyamatokra tekintet nélkül elkölti. Sem az Európai Bizottság, sem a többi uniós tagállam nem lesz elnéző Magyarországgal szemben, ha azt tapasztalják, hogy az orbáni populista gazdaságpolitika megszegi az uniós előírásokat. Egyetlen nettó befizető tagállam sem fogja kifizetni azokat a károkat, amelyeket a magyar gazdaságpolitikai kalandozások okoznak" - fogalmazott a szocialista delegációvezető.

Herczog Edit szerint tovább súlyosbították a helyzetet a nemzetgazdasági miniszter indulattól vezérelt nyilatkozatai, amelyben az Európai Bizottság véleményét "hiteltelennek és professzionálisan megalapozatlannak" nevezte, és azt állította, hogy a testület "két nagy arányú csalásban volt részes". Irritálja Magyarország uniós partnereit, hogy a nemzetközi kritikák leperegnek az Orbán-kormányról, hogy a jelzéseket nem veszi komolyan Magyarország - vélekedett Herczog Edit.

Göncz Kinga mindehhez hozzátette: a következő fél évben sorra kerülő magyar EU-elnökség sikerét is veszélyezteti, ha a magyar kormány és az Európai Bizottság nem képes konstruktív együttműködésre.

"Az Európai Bizottság a magyar költségvetés kapcsán is kifejezte aggodalmait, jelezve, hogy nem világos, hosszú távon hogyan tartható a költségvetési hiány a megkívánt 3 százalékos szint alatt. Az elmúlt 15 év során felhalmozott, 2700 milliárd forintos (nyugdíjpénztári) vagyont a kormány egy két-három évre szóló gazdaságpolitikai program érdekében teszi kockára" - állapította meg Göncz Kinga.

Tabajdi szerint "ha nem sikerül az Orbán-kormány hazardírozó politikája, akkor egyetlen ciklus alatt feléli három és fél millió magyar jövőjét, a nyugdíjkifizetések terhét teljes egészében a következő nemzedékekre hárítja át, és jelentős mértékben visszaveti a magyar gazdaság fejlődését".

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. december 13. 09:42
    „1. Az Eu kritikákat a takaritónénik fogalmazzák meg, nem szakértők - a fityesz szerint. Ez sajnos egy végtelen és brutális baromság- ami nem más, mint a Fityesz maga....

    2. Ennek ellenére a mnyp lenyúlsa nem veti vissza a gazdaságot, mert az jelenleg NEM MŰKÖDIK!! (Anincset nem lehet korlátozni) Vagyis az MSZP is el mehet afrancba a nagy szakértelmével.. (Ők is tettek 12 évet ehhez a borzadályhoz, mait ma MAgyarországnak nvezünk)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jólét és Szabadság (JeSz) lesz az MDF új neve

Jólét és Szabadságra (JeSZ) változtathatják az MDF nevét a párt vasárnapi, rendkívüli országos… Tovább olvasom