Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Szülés harmincöt év fölött

Közkeletű hiedelem, ugyanakkor avítt: harmincöt év fölött már kockázatos a gyermekvállalás. Kétségtelen, a Down-kóros magzat születésének esélye az anya életkorával növekszik. Csakhogy a szülés előtti, genetikai ultrahangvizsgálat segítségével idejében kiszűrhető a kór.
Közkeletű hiedelem, ugyanakkor avítt: harmincöt év fölött már kockázatos a gyermekvállalás. Kétségtelen, a Down-kóros magzat születésének esélye az anya életkorával növekszik. Csakhogy a szülés előtti, genetikai ultrahangvizsgálat segítségével idejében kiszűrhető a kór. És nemcsak ez, hanem más magzati fejlődési hibák egész sora. A módszer, mely vetélési kockázatot nem jelent, szegedi fölfedezés, és már világszerte alkalmazzák.

Az ultrahanggal végezhető genetikai szűrővizsgálat segítségével a szülők idejében értesülhetnek a magzat egészségi állapotáról – miközben a módszer nem jelent vetélési kockázatot. Rendkívül fontos, hogy a vizsgálatra a terhesség tizenegyedik-tizenkettedik hetében kerüljön sor – mondja a módszer fölfedezője, dr. Szabó János tanszékvezető egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Genetikai Intézet vezetője. Az intézetben végzett genetikai tanácsadás során nemcsak magát az információt osztják meg a leendő szülőkkel, hanem értelmezik is számukra az eredményt – segítve őket a gyermekvállalással kapcsolatos, önálló döntéshozásban.

Különleges emberkék

Nem közismert, de előfordul: a szülők akkor is a magzat megtartása mellett döntenek, ha a genetikai vizsgálat Down-szindrómát állapít meg – egyszersmind arra is fényt derítve, hogy a kór nem jár együtt például szívfejlődési rendellenességgel. Tapasztalatok szerint a szülők és a testvérek számára érzelmileg sokszor nagyon sokat jelent az ilyen kisgyerek. A „szokványos" ember nem tud föltétel nélkül hálás lenni, szeretni, az ilyen, különleges emberke viszont igen – mondja az intézet igazgatója. Ma már léteznek olyan, a szellemi fejlesztést szolgáló módszerek, melyek révén, ha elég korán elkezdik őket alkalmazni, a súlyos Down-szindrómás fejlett intellektusra tehet szert; Amerikában már egyetemi diplomát is szereztek ilyen betegségben szenvedők. Ugyanakkor azt is tudni kell: súlyos terhet vállal magára az a család, aki a Down-szindrómás magzat megtartása mellett dönt.

A természet sokszor időben diagnosztizálja, ha valami nincs rendben a magzattal – mintegy négy fogamzásból három végződik vetéléssel, és csak egy születik meg –, ám nem minden károsodott magzat távozik az anya szervezetéből. S épp az ilyen esetek kiderítését szolgálja a méhen belüli szűrés és diagnosztika. Léteznek már régebb óta alkalmazott genetikai diagnosztikus eljárások, amikor a magzatvízből vagy -bolyhokból vett mintát elemzik. Ennek az anya szervezetébe beavatkozást jelentő módszernek a hatékonysága ugyan közel száz százalék, viszont fokozza a spontán vetélés lehetőségét. Az ultrahangmódszer alkalmazásánál azonban nincs vetélési kockázat.

Teljesítőképessége nyolcvan-kilencven százalék, s ha a vizsgálat során magzati betegség alapos gyanúja merül föl – csak akkor következik a magzatvízvétel. Így nagymértékben csökkenthető az elvetélt egészséges magzatok száma.

A genetikai ultrahangvizsgálatnak a Down-kór – melynek kockázatát a tarkóredő vastagsága jelzi – szűrésén kívül sok más haszna is van. Tájékozódhatunk arról, él-e a magzat, épek-e egyes testrészei, például a koponya, a hasfal, a hólyag, és így tovább; az ikerterhesség is megállapítható segítségével. Több mint negyvenféle ritka genetikai kórkép szintén kideríthető így.

A terhesség sorsáról való döntés a szülők joga, privilégiuma – hívja föl a figyelmet az egyetemi tanár. A méhen belüli genetikai diagnosztika és tanácsadás célja az, hogy a szülők időben tájékozódhassanak a magzat egészségről vagy betegségéről. Ha az elváltozások mellett kromoszóma-rendellenesség is kimutatható, indokolt lehet a terhességmegszakítás kérése. Ugyanakkor tudni kell, a magzati fejlődési hibák egy részét – például a szám feletti ujjak, az ajak- s szájpad-rendellenesség, a hasfalzáródási hiba, köldöksérv – műtéttel korrigálni lehet, s létezik anyagcserezavar, amely időben kezdett diétával megelőzhető, és így tovább. Számos ember él a világon, aki magzati rendellenesség miatti műtéten esett át, és a szellemi élvonalba tartozik; alapos megfontolás szükséges, amikor a rendellenes magzat sorsáról döntenek a szülők. Egy elhamarkodott szülői döntés következtében, ha a régi időkben is lett volna szülés előtti diagnosztika, Beethoven sem születhetett volna meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 új munkahely a mórahalmi gyümölcsfeldolgozóban

Térségi zöldség- és gyümölcsfeldolgozót és hűtőházat avattak az elmúlt napokban Mórahalmon. Az üzem… Tovább olvasom