Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Szükség van a feketemunkára Nagy-Britanniában

Könnyen juthatnak munkához Nagy-Britanniában a bolgár állampolgárok még akkor is, ha nincs munkavállalási engedélyük, derítette ki inkognitóban két bolgár újságíró, akik hamis okiratokkal egyetlen nap alatt annyit kerestek Angliában, mint otthon egy teljes hónap alatt.
A 24 Chasa, Bulgária legjelentősebb napilapjának két újságírója hamis iratokkal vállalt munkát Nagy-Britanniában. Napi 50 fontot kerestek egy építkezésen, illetőleg napi 70 fontot egy ingatlanügynökségnél. Bulgáriában a havi átlagfizetés mintegy 70 font. Az „álruhás" riporterek tapasztalataiból a bolgár lap hétfői számában közölt cikket, Feketemunka - Anglia szégyene címmel.

A riportból kiderül, hogy sem a munkaadó, sem az építőtelepen rendszeres ellenőrzéseket végző egészségügyi és biztonsági szakhatóság emberei nem kérték munkavállalási engedély felmutatását. A cikk szerint a szükséges iratokkal nem rendelkező bolgár állampolgárok könnyen találnak munkát a szigetországban az illegális bevándorlást korlátozó londoni intézkedések ellenére. A lap utalt John Reid belügyminiszter nyilatkozatára, miszerint a brit hatóságoknak igen nehéz feladatot jelent majd betartatni a kormányzati korlátozásokat a bolgár és román munkásokkal szemben a két ország januári csatlakozását követően.

Az újságíró beszámolt arról, hogy hamis önéletrajzzal és 30 fontért vásárolt belügyminisztériumi iratokkal hogyan ment állásinterjúra egy ingatlanügynökséghez, ahol elhitték neki, hogy vízumkérelmének teljesítése folyamatban van. A riporter azt mesélte a meg nem nevezett cég humanerőforrás-menedzserének, hogy lejárt a kisvállalkozói vízuma, és útlevele a belügyminisztériumban van az újabb vízum miatt. Azonnal alkalmazták, bár a személyazonosságot igazoló egyetlen irata a bolgár jogosítvány volt.

Az újságíró a feketepiacon, a híres észak-londoni útkereszteződésnél, a Cricklewood Lane és a Sheldon Road sarkán is látogatást tett, ott többnyire munkavállalási engedély nélküli lengyelek, albánok, románok és bolgárok kínálják munkaerejüket. A riporter reggelenként 6 és 8 óra között várakozott ott alkalmi munkát kínálókra. Azok jöttek is: angol cégeknek dolgozó indiai, pakisztáni és albán alvállalkozók. Az olcsó illegális munkaerőt napi 13 órát dolgoztatják 50 fontért, ami kevesebb mint fele az angolok bérének. Íratlan szabályként a dolgozók bérük napi kifizetését kérik.

A riporterek leírták, hogy tíz lengyel munkással együtt hogyan fogadta fel őket egy indiai alvállalkozó ahhoz a londoni építkezéshez, ahol a csoportvezető szintén munkavállalási engedély nélküli bolgár állampolgár volt. Néhány napi munka után egy albán alvállalkozó tett nekik ajánlatot.

A bolgár lap ugyanakkor arról is cikkezik, hogy Bulgária az idén rekordmennyiségű bolgár állampolgárságot adományozott az idén. Hatezernél több külföldi kért és kapott állampolgárságot, ami összefügghet azzal, hogy Bulgária januártól az Európai Unió tagja lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábunk legyen mindig szem előtt

A téli lábkényeztetéshez néha nem elég a fürdősó, levendulaolaj és a kenőcs. A problémás… Tovább olvasom