Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Szűkösre szabott méltányossági keret

Amennyire ma látszik, idén a rendelkezésre álló keretből mintegy ezerötszázan kaphatnak méltányossági nyugdíjemelést. Februártól százötvenen és folyamatosan, havonként hasonló számú rászoruló várhatja a szerény emelést.
Havonta háromszáz-háromszázötvenezer forintot fordíthat idén az erre elkülönített keretből méltányossági nyugdíjemelésre a Győr-Moson-Sopron Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság. Februártól mindenekelőtt azok számíthatnak kedvező elbírálásra, akik tavaly elküldték kérelmüket, s akik minden tekintetben jogosultak lettek volna az emelésre.

Tavaly országosan összesen hétszázmillió forintot lehetett fordítani méltányossági nyugdíjemelésre. Az először elkülönített négyszázmillió forintos keretet a kormányzat az év végén még újabb háromszázmillióval egészítette ki. A megyében nyolcezer-ötszázan jutottak havonta átlagosan kétezer forintot alig meghaladó emeléshez.
Horváth Imréné, a megyei nyugdíj-biztosítási igazgatóság főosztályvezetője emlékeztetett rá, hogy a méltányossági nyugdíjemelés lehetőségét 2002-ben az új kormány állította vissza. Az elbírálások után öt hónapra osztották el az akkori hétszázmilliós keretet. A méltányossági nyugdíjemelésre szánt összeget idén viszont már egész évre, tizenkét hónapra kell porciózni. Noha a rendelkezések szerint ötezer forint a megítélhető emelés felső határa, a megyében – azért, hogy minél több rászorulónak adhassanak – átlagosan 2200 forint havi emelést állapítottak meg. Az igazgatóság havonta bírálja el a kérelmeket. Lehetséges, hogy később a keretet a kormányzat növeli.
Idén eddig hatszáz új kisnyugdíjas adta be igényét méltányossági emelésre.

A megyében mintegy négyezer-ötszáz olyan kérelmező volt, akit ugyan megilletett volna nyugdíjának méltányossági alapon való emelése, de már nem jutott neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Photoshop rajongói

Kilenc kép, hat festő, egy ecset. A Várfok Galériában február elejéig megtekinthető művek közös… Tovább olvasom