Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Sztrájkolnak a postai kézbesítők

Sztrájkot hirdetett keddre a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete, a posta arra számít, hogy munkabeszüntetés nem okoz fennakadást a postai szolgáltatásokban.
A szakszervezet az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatja, hogy december 22-től határozatlan ideig sztrájkolnak azért, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből. A szakszervezet szerint elsősorban az üdülők és a Krisztina körúti Postapalota, valamint a Szugló utcai székház elidegenítéséből származó bevételből kell részesíteni a dolgozókat.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője az MTI kérdésére elmondta, úgy tudják, hogy a 11 ezer postai kézbesítő közül mindössze néhány tíz készül munkabeszüntetésre. Hozzátette: nem a sztrájk, hanem az időjárás jelent kihívást.

A Magyar Posta Zrt.-nél éppen a napokban született meg a 2010. évi bérmegállapodás, amit Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója jelentett be. Akkor a vezérigazgató elmondta, hogy a megállapodást a Kézbesítők Szakszervezete ugyan nem írta alá, de a jövő évi béremelésért ők sem sztrájkolhatnak, mert a reprezentatív szakszervezetek aláírásával érvényes a jövő évi bérmegállapodás.

A Kézbesítők Szakszervezetének követelését, hogy az ingatlanbevételből részesedjenek, téves felfogás - mondta Szűts Ildikó. A jóléti ingatlanok eladásából 508 millió forint bevétel származott, és ezzel szemben 590 millió forintot fordítottak jóléti ingatlanok felújítására. A székházak eladásából befolyó bevételből pedig - a tulajdonos döntése értelmében - a postai liberalizációra való felkészülést segítő beruházásokat kell finanszírozni.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Goldmund 2009. december 23. 11:02
  „22.hsz-ra:
  Magadnak köszönheted, hogy ennyit vártál. Először is: ha nem akarsz sorban állni a csekkekkel, választhatod a csoportos beszedési megbízást (gondolom közüzemi számlákról volt szó).
  Másrészt mindenki ezekben a napokban adta fel a karácsonyi képeslapokat. Egy héttel azelőtt, vagy ünnepek után valószínűleg tizedannyian vannak a postán.
  De természetesen azt is lehet, hogy ott vársz fél délutánt és szidod a postát.”
 • 23. Csetneky 2009. december 22. 10:56
  „590-508=72. Tehát a -72 millió különbözetet kellene felosztani közöttük - szakszervezeti vezetőkre tripla részt - azután lehet tovább dolgozni.”
 • 22. Leon60 2009. december 22. 07:18
  „Mi lesz, ha elkezdenek sztrájkolni?! Tegnapi történet:
  Betévedtem (bárcsak továbbmentem volna) a Kodály Zoltán utcai Tanpostára (lehet hogy örökké tanulókkal dolgoztatnak?) a tömegben alig találtam meg a sorszám kiadó automatát. Nézem a kiadott papírt, 43 várakozó van előttem, gondolom sebaj, gyorsan megy.
  kb. 5 perc után elsétáltam a Tescóba, sorban álltam a zöldségespultnál, a felvágottaknál, a sajtosnál, a hosszú kígyózó sorú pénztárnál. Ezután a szemben levő pékségben is vásároltam, majd visszasétáltam a Tanpostára.
  Hát még mindig volt előttem 15 várakozó.
  Nagy szerencse hogy még a sztrájk előtt feladtam a csekkeket.
  nosztalgia:
  de szép is volt régen, nem volt az akadályoztató számítógép csak egyszerűen egy alumínium vonalzó mellett letépték a csekk nekem járó részét, jó hangosan pecsételtek rá egy másodperc alatt és kész kb 1 perc alatt.
  Most meg:
  1. Először összeadja a kézi számológépen, mert nem hitte el amit az összesítőn már előre összeadtam.
  2. Utána egyesével szkenneli
  3. Ezután a nyomtatógépbe kénytelen próbálkozni (volt hogy nem kapta be rögtön)
  4. Na most elérkezett a jól bevált régi módszerhez kézzel letépte a csekk szelvényét.
  5. Már csak fizetnem kellett.
  Tíz csekk 6 perc alatt, egy ügyfél, számítógépes segítséggel (szerencse a hogy a telefonos segítséget nem vette igénybe).
  bravó”
 • 21. tosa2 2009. december 22. 04:48
  „Baradlay <moderálva>!!! Mit komcsizol? most másról beszélünk !!
  Nekem eddig jó tapasztalatom volt a Postáról. Sokat üzletelek, csak egyszer veszett
  el csomagom, ami külföldről érkezett volna, de szó nélkül fizettek, mert a vizsgálatuk
  szerint már itt veszett el. A postásom remek ember, ha délelőtt nem talál itthon, más-
  nap délután próbálkozik, mert tudja, akkor más müszakban dolgozom.
  Persze nem látni a háttérbe, hogy miért is akarnak igazából sztrájkolni ! Rába rt. mennyi
  ingatlant adott el ????”
 • 20. Baradlay 2009. december 22. 00:58
  „Tehat ok is akarnak a komcsi lopasbol! Azok az ingatlanok a magyar nep tulajdona!!!!!”
 • 19. egyolvasó 2009. december 21. 22:29
  „T. sorok_közt! Köszönöm gyors válaszát!

  Lobbo71! Én nem mondtam, hogy bajom lenne a posta szolgáltatásaival. Csomagot már legalább 10 éve nem adtam fel. Számomra az elvesző vagy a kézbesítés közben kinyíló csomagok"városi legendának" számítanak, bár nem tartom elképzelhetetlennek (mindenhol dolgoznak a munkájuk lelkiismeretesen elvégző, valamint "ügyeskedő" emberek). A futárcégekről annyit, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban rendelek netről ezt-azt és általában (esetek 95 %-ban) a megbeszélt időpontban érkezik meg, valamint minden esetben meggyőződhetek a megrendelt termék épségéről.”
 • 18. norina 2009. december 21. 22:14
  „Az ajánlott levél, ha nem tértivevényes, és a postaláda biztonságosan zárt, nem esik ki belőle, akkor bedobható az ajánlott levél is a levélszekrénybe.”
 • 17. hubble 2009. december 21. 22:03
  „nekem ma postáztak egy elsöbbségi csomagot amit holnapra kell megkapnom :-((”
 • 16. Lobbo71 2009. december 21. 21:57
  „egyolvasó, ha igénybe veszel egy szolgáltatást, nem árt elolvasni előtte a leírást. Ajánlott levelet is be lehet dobni a postaládába, ha másodszorra sincs otthon, aki átvenné.
  Én az utóbbi 3-4 évben elég sok csomagot meg levelet adtam fel a postán, soha egyikkel sem volt gond.
  Nem úgy, mint a futárcégekkel, akiknél a felárért kézbesítési időpontot választhatok és ha kijelölöm hogy 8tól 12ig hozza a csomagot, akkor este 6kor csönget...”
 • 15. sorok_közt 2009. december 21. 21:54
  „igen, így van”
 • 14. egyolvasó 2009. december 21. 21:52
  „T. sorok_közt!

  Örülök, hogy van itt egy kézbesítő is! Kérem erősítse meg vagy cáfolja meg az ismereteimet. Lényegében arról van szó, hogy legjobb tudomásom szerint, ha én ajánlottan adok fel egy levelet, akkor azt nem lehet simán a postaládába dobni, hanem személyesen kell átadni a címzettnek vagy közvetlen hozzátartozójának, aki az átvételt aláírásával igazolja (ha nincs otthon senki, akkor értesítés hagyása a postaládában a küldemény érkezéséről). Válaszát előre is köszönöm!

  (a kérdést azon indokból tettem fel, mert sajnos is többször előfordult, hogy az ajánlottan feladott küldemény simán a postaládába dobva érkezett meg a címzetthez)”
 • 13. Patriot 2009. december 21. 21:52
  „SC :DDDD”
 • 12. Goldmund 2009. december 21. 21:41
  „Levelet jóformán csak közüzemi cégek, bankok, biztosítók, hivatalok adnak fel. A magánember rászokott az e-mailre, mert egyszerűbb, gyorsabb, ingyen van és ha a levél végére odaírod, hogy "jelezz vissza, ha megkapod", akkor olyan, mint egy tértivevényes levél.
  Sztrájkoljanak nyugodtan a postások! 30 év múlva kb. annyi postásra lesz szükség, mint jelenleg amennyi lovaskocsi-hajtóra.”
 • 11. hard 2009. december 21. 21:40
  „Ez megint irreális követelés. Nincs tulajdonjoguk a Postában. Inkább azért kéne sztrájkolni, hogy ne mutyis bringabeszerzések legyenek. De még ha vmi minimális tulajdonrészük lenni is, akkor is dönthet úgy a többségi tulajdonos, hogy postákat újít fel, és nem szétosztogatja a lóvét. Bérként amúgy sem sok értelme lenne kifizetni, fele menne be adónk meg járuléknak.”
 • 10. SC 2009. december 21. 21:40
  „4. hozzászólás kovacsgeri
  Én nem szoktam magamnak csomagot küldeni,feleslegesnek ítélem meg! :-)”
 • 9. egyolvasó 2009. december 21. 21:31
  „Egy biztos: ha valaki biztosra akar menni, adja fel a csomagját futárcégnél. Igaz, hogy felárral dolgoznak, de szerintem megéri. Sok idegeskedést és kellemetlenséget lehet megspórolni.”
 • 8. sorok_közt 2009. december 21. 21:29
  „1!
  Értesítő az előző napi dátummal=másodértesítő, és a leveles postás viszi, azért, ha az előző napit esetleg nem kaptad volna meg (pl kidobod a szórólappal együtt)

  2!
  Ne várj extra szolgáltatást alapdíjért. Meg lehet kapni a levelet másnap is csak meg kell(ene) fizetni az árát.

  4!
  Csomagot nem lehet ajánlva feladni (csak levelet). A 2-es módon feladott csomagod meg fogják kapni karácsony előtt.

  6!A sor végéről véletlenül elhagytad az igazmondó-t.

  egy nem sztrájkoló postás”
 • 7. 49. 2009. december 21. 21:26
  „Azt az összeget, - amit követelnek - megkeresik adómentesen minden évben.”
 • 6. igazmondó 2009. december 21. 21:12
  „<moderálva sértő> rendőr, postás, vasutas

  Bár egyedül a rendőrökkel semmi bajom...”
 • 5. kefefejű 2009. december 21. 21:03
  „Na de emberek! Legyünk már egy kicsit megértőbbek. Hideg van, a hó is esik, a munka is sok. Mikor sztrájkoljanak, ha nem ilyenkor?
  Másképp mondom: Inkább sztrájkolnak a meleg irodába, mint dolgoznak a hidegbe...

  Egyébként meg tessék tudomásul venni, hogy a posta dolga nem az, hogy mindenféle ember mindenféle irkafirkáit hozza-vigye, hanem hogy mosóport, könyvet, tésztát, gyerekjátékot és biztosítást áruljon. Merthogy mostanában ezekből van több a postákon...”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók ütköztek, elakadt kamion az úton, vonat nem jár

Jelentős késésekkel, de minden vonalon közlekedteti vonatait a MÁV. Tovább olvasom