Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Sztrájkbizottság alakul a pécsi egyetemen

Közös sztrájkbizottság alakul a Pécsi Tudományegyetemen (PTE), miután a reprezentatív szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a 6500 dolgozót érintő kollektív szerződés felmondását.

Az egyetem szakszervezeteinek szerdai tájékoztatóján bejelentették: arra kérik a rektort, vonja vissza a felmondással kapcsolatos döntését. Emellett közös sztrájkbizottságot szerveznek.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ), a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezet (PTE IESZ), az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), valamint a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) egyöntetű véleménye az, hogy a szerződés hiányában sérülnek a munkavállalók érdekei, szabályozatlan lesz a munkarend, a juttatások mértéke és köre áttekinthetetlenné válik, lényegesen csökkennek a jövedelmek, csorbulhatnak a szociális jóléti célú juttatások. Az eseményen kiemelték: húsz évvel ezelőtt a bér jellegű és a dologi kiadások aránya még 58:42 százalék volt. Tavaly ez 47:53-ra módosult, az idén pedig már csak 42 százalék jut a bérekre és 58 százalék a dologi kiadásokra.

Szanyi István, a MOSZ vezetője elmondta: nem tartja kizártnak a sztrájkot, természetesen úgy, hogy a betegek ebből semmit se érezzenek. Kiss György (FDSZ) szerint oktalan és értelmetlen a szerződés felmondása, hiszen néhány tízmillió forintról van szó, holott az egyetem pénzügyi problémái inkább milliárdos nagyságrendűek. Hangsúlyozta: a helyzetet csak rontja, hogy az egyetem vezetése nem tárgyalóképes.

Gábriel Róbert rektor a klinikai központ kérésére március 31-én mondta fel a mintegy 6500 dolgozót érintő kollektív szerződést. A felmondási idő június 30-ig tart, az új kollektív szerződés megkötéséről tárgyalások kezdődnek.

Kollár Lajos, a PTE főigazgatója az MTI-nek azt mondta: a döntés hátterében az áll, hogy szükségessé vált a munkahelyek jelenlegi valós kockázati tényezőinek felmérése és új szerződések megkötése az érdekvédelem képviselőivel történő egyeztetést követően. A felmondott kollektív szerződésben még olyan munkahelyi pótlékok szerepeltek - mutatott rá -, amelyek már nem életszerűek. Példaként hozta fel, hogy a radiológián dolgozók kockázati pótlékát korábban indokolta a sugárveszélyes környezet, de a mai modern képalkotó berendezések világában ez a tényező nem áll fenn.

Az MTI úgy értesült: mivel a kollektív szerződés rögzítette a munkavállalóknak fizetendő különböző pótlékokat, továbbá a pluszmunkákért és ügyeletekért fizetendő díjak mértékét is, annak felmondása elsősorban az egészségügyi dolgozókat érintheti kedvezőtlenül.

Az MTI által korábban megkérdezett orvosok azért aggódnak, mert valószínűsítik, hogy az új szerződéssel anyagilag rosszabbul járnak majd, kollektív szerződés nélkül pedig csak a felét kapnák meg az eddigi ügyeleti díjnak, amely jelenleg az alapórabérük 130, önkéntes túlmunka esetén pedig 195 százaléka. A Pécsi Újság.hu úgy tudja, egy munkaügyi próbaper ijesztett rá annyira az egyetem vezetésére, hogy felmondja a kollektív szerződést. Klinikai dolgozók fogták perbe az intézményt, s ez a vezetők szerint azt vetíthette előre, hogy a munkavállalók tömegével igényelnek majd olyan juttatást, amit a nehéz anyagi helyzetben lévő PTE nem tudna kifizetni.

A PTE honlapján olvasható információk szerint az egyetemnek jelenleg mintegy 3,5 milliárd forint lejárt határidejű tartozása van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül az Újlipótvárosi közösségi ház

Megkezdődött az Újlipótvárosi közösségi ház építése a XIII. kerületben. Tovább olvasom