Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Sztrájk Ferihegyen - a probléma átlépte Magyarország határát

Az Európai Légiközlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) szerint a görög sztrájktörők decemberi alkalmazása olyan biztonsági rést teremett, ami miatt Ferihegyet be kellett volna zárni.

Az érdekvédők sajtótájékoztatójára meghívták ugyan a Hochtief-Budapest Airport vezetését is, azonban sem Jost Lammers vezérigazgató, sem helyettese, Dimitrosz Gatszonisz nem vett részt rajta.Az ETF civil légiközlekedési szekciójának elnöke, Steve Turner sajtótájékoztatón ismertette a szervezet álláspontját. Az ETF szerint rendkívül súlyos helyzet alakult ki Ferihegyen, aggasztó jogsértések történtek a munkavállalói jogok, és Európa légiközlekedése ellen egyaránt.

A szervezet tűrhetetlennek tartja a dolgozók megfélemlítését, fenyegetését, az elbocsátásokat és a szakszervezetek munkájának ellehetetlenítését. Mint Steve Turner elmondta, felháborítónak tartja, hogy tétlenségével a magyar kormányzat segédkezet nyújtott a sztrájktörők Európában elfogadhatatlan alkalmazásához. Olaj a tűzre, hogy hétfőn kirúgták a sztrájkbizottság egyik tagját is - áll az Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet keddi közleményében. Az ETF szerint a nem megfelelően képzett görög utasbiztonsági ellenőrök miatt az ügy túllépte Magyarország határait. Az egynapos felkészítésen átesett dolgozók ugyanis megbuktak a szúrópróba jellegű biztonsági ellenőrzéseken, a legtriviálisabb veszélyes tárgyakat is felengedve a repülőgépekre. Ez pedig egy olyan repülőtéren, amely schengeni és nem-schengeni járatokat egyaránt bonyolít, megengedhetetlen - az összes légitársaság és repülőtér biztonságát veszélybe sodorja. Steve Turner elmondta, meggyőződésük, hogy Ferihegyet csak azért nem zárták be teljesen a hatóságok, mert a Budapest Airportban a Magyar Állam is kisebbségi tulajdonos. Hangsúlyozta, a biztonsági kockázatot nem a világszerte megszokott munkaügyi konfliktus, hanem a cégvezetés egyoldalú, felelőtlen és arrogáns lépései teremtették. A szervezet álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy Ferihegyért két nagy tulajdonosa, a német Hochtief és a magyar állam sem vállal felelősséget.

A Hochtief Németországban ügyel a korrekt munkaügyi kapcsolatokra, ezért különösen felháborító, hogy hazáján kívül ilyen eszközöket is megenged magának. Steve Turner a Unite szakszervezet nevében hozzáfűzte: ellenezni fogják a német vállalat tulajdonszerzését a londoni Gatwick repülőtéren. Az ETF mindezért összeurópai politikai kampányt indít. Növelni fogják a nyomást az Európai Unió szervein, az érintett nemzeti kormányokon és a Ferihegyen leszálló légitársaságokon, hogy szorítsák a munka- és sztrájkjogot, valamint a biztonsági követelményeket egyaránt szavatoló magatartásra a Hochtief-Budapest Airport vezetését - olvasható a közleményben. Steve Turner az ETF-ben betöltött tisztsége mellett a brit légiközlekedési szakszervezetek szövetségének elnöke, és a brit Unite szakszervezet vezető tisztségviselője is.

Olvasóink írták

  • 1. pmfc 2009. február 03. 23:22
    „Nálunk ez így megy... Miért csodálkozik annyira európa?? Ők még nem ismerik Feri igazi arcát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis pénzt gyártottak

Egymillió forint értékben nyomtatott hamis tízezreseket egy 25 éves, két 18 és egy 17 éves gáborjáni… Tovább olvasom