Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Sztárportré: Ben Affleck

Egyik leghíresebb filmje a Good Will Hunting, amelynek forgatókönyvét Matt Damonnal együtt írták. Ez a film hozta meg számára a várt sikert is. Affleck azóta számos filmben játszott már, és elmondható róla, hogy "befutott" színésszé vált. Legújabb filmjében ( A rettegés arénája) Morgan Freemannal játszik együtt.
Bár már két fiuk volt, a kaliforniai Affleck-házaspár elvált, és a tanárnő mama a két gyerekkel a massachusettsi Cambridge-be költözött. Az exszínész papa szociális munkásként dolgozott, majd tanácsadó lett egy dél-kaliforniai drogrehabilitációs központban. Az 1972. augusztus 15-én született Benjamin Geza(!) és három évvel fiatalabb öccse, Casey jól átvészelték a válást, imádták a mozit és mindketten színészek akartak lenni. Ben már kiskorában szerepelt egy Burger King-hirdetésben, majd nyolcévesen a The Voyage of Mimi című mini tévésorozatban tűnt fel. Már színésznek képzelte magát, amikor kutyát kért a születésnapjára. Anyja beleegyezett, de csak azzal a feltétellel, hogy egy hétig sétáltat egy képzeletbeli ebet. Ben öt napig bírta, aztán feladta, és nem kapta meg a négylábút...

Életre szóló barátság Matt Damonnal

Viszont találkozott Matt Damonnal, akivel életre szóló barátságot kötött. Együtt fociztak, együtt jártak iskolába, ahol a drámatagozat volt a kedvencük. Minden meghallgatáson részt vettek, s kisebb film- és tévészerepeket is kaptak. Aztán érettségi után Ben beiratkozott a vermonti egyetemre, Damon viszont a Harvardra ment.
Affleck egy szemesztert bírt ki, majd rájött, hogy nem doktorátust akar szerezni, hanem színész kíván lenni.

A tehetséges fiatalember több tévésorozatban szerepelt, majd Kevin
Smith Képtelen képregényében bebizonyította, hogy a filmvásznon is megállja a helyét. A Sundance Fesztiválon bemutatott mozi sikere a hírnév szárnyára kapta Affleck nevét is, de a dicsőség nem tartott sokáig, megint szürke hétköznapok következtek. Ben öccsével, Caseyvel és Matt Damonnal közösen bérelt lakást, s a három ifjú színészpalánta lassan belefáradt abba, hogy visszautasítsák a felejthető kis szerepeket, s várjanak a nagy alakítás lehetőségére.

A kezdők Good Will Huntingja
Tehát Matt és Ben nekiláttak a forgatókönyvírásnak. 1997-ben fejezték be a Good Will Hunting szüzséjét, odaadták az ügynöküknek, az pedig végigjárta vele a hollywoodi stúdiókat. A Castle Rock érdeklődött iránta, de a stúdió vezetőségének esze ágában sem volt a projekt fölötti irányítást átengedni két kezdőnek. Ekkor barátjuk, Kevin Smith megkörnyékezte a Miramaxot, a cég megvette a jogokat, és beleegyezett, hogy a két ifjonc megcsinálja a filmet.

A Good Will Hunting egy csapásra híressé tette Afflecket és Damont, a filmet kilenc akadémiai díjra jelölték, végül kettőt nyert, beleértve a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjat is. A mozi másfajta áttörést is jelentett Ben számára, végre olyan szerepet alakított, amit szeretett volna, mindenféle fárasztó és unalmas meghallgatási procedúra nélkül.

Az Armageddontól a kórházig


Ezután Affleck természetesen válogathatott az ajánlatokban, az Armageddon fenegyereke volt Bruce Willis oldalán és persze Liv Tyler társaságában. A film mozgalmas jelenetei nagy kihívást jelentettek számára, ráadásul örült, hogy Michael Bay rendezővel dolgozhatott, aki szerinte elképesztő figura. „Amikor elkiáltja magát, hogy felvétel!, mindenki számára megszűnik a külvilág, és csak a film létezik. Az viszont hideg zuhanyként éri az embert, amikor azt mondja, na jó, vegyük újra. Ezért esik olyan jól, ha azt mondja egy jelenet végén: ennyi, mert ilyenkor az ember számíthat rá, hogy később minden rendben lesz a filmvásznon."

Ben következő filmje a Dogma volt, egy vallási szatíra, amit
forgatókönyvíróként és rendezőként egyaránt Kevin Smith jegyzett, s a partnere Matt Damon volt. A filmezés mellett persze jutott idő a magánéletre is, főiskolai szerelmével, Cheyenn Rothmannal afféle se vele, se nélküle kapcsolatba bonyolódott, de a pletykák szerint egyre többet találkozott Gwyneth Palthrow-val, ráadásul együtt jelentek meg az 1997-es Golden Globe díjkiosztáson. „Csak barátok vagyunk" - nyilatkozták szemérmesen.

A következő évben együtt játszottak a sikeres Szerelmes Shakespeare-ben, ami Paltrow-nak Golden Globe-ot és a legjobb színésznőnek járó Oscart hozta, de a kapcsolat véget ért, bár a barátság megmaradt. Ennél ugyan a Szívörvényben több látszott, de az csak film volt…
A Hulla, hó, telizsák című bűnügyi történetben Ben börtönből szabadult fickót alakít, aki haza akar jutni, de előbb cellatársának kell egy kis szívességet tenni. A szimpla sztorit a színészi játék emelte ki az átlagos mozik közül, s a bunyók során Ben bemutathatta fizikai képességeit. Igaz, az egyik jelenetben akkora ütést kapott, hogy kórházban kötött ki, de persze teljesen felépült, bár néhány fogán azóta korona díszeleg...

Kiképzőtábor és törikönyv

Gwyneth bíztatta exkedvesét a Pearl Harborban ajánlott szerep elfogadására is. „Az én szerepem jól példázza, mi minden történhet egy emberrel a háborúban - mesélte Ben. - Rafe az Egyesült Államok pilótája lesz, majd átkerül a brit légierőhöz." Ben Affleck eltöltött egy hetet az Egyesült Államokban kommandós kiképzőtáborában és újraolvasta a második világháborús történelemkönyveket. Számtalan órát szánt rá, hogy alaposan kikérdezze a hadászati repülőpilóták oktatóit és a Pearl Harbor-i veteránokat. "Nem vállaltam volna szerepet, ha a film nacionalista propaganda lett volna. Megpróbáltunk őszinték és korrektek lenni.

„Ben nagyszerűen képes átélni a szerepeit, és mindig tökéletességre törekszik" - mondja Michael Bay rendező, akivel Affleck már együtt dolgozott az Armageddonban. - Alaposan felkészült Rafe McCawley pilóta figurájának megformálására is. Tanulmányozta a történelmet, rengeteg szakemberrel beszélgetett, tapasztalatait pedig megosztotta velünk. Ötleteivel gazdagította a forgatókönyvet, szíve és lelke volt a stábnak.
Jerry Bruckheimer producer szintén nagyra becsüli Ben Affleck munkáját: „Időről-időre újabb sztárok kerülnek reflektorfénybe Hollywoodban. Ben az új generáció egyik legkiemelkedőbb egyénisége, most rajta a sor, hogy jobbnál jobb szerepekben tündököljön. Az emberek kíváncsian figyelik újabb alakításait, jobb reklám aligha kellett a filmnek."


Elvonókúrán

Ami a hírverést illeti, Affleck és Damon nem fukarkodnak az ötletekben, tavaly például forgatókönyv-pályázatot hirdettek, amelynek nyertese figyelemmel kísérheti a művéből készült mozi forgatását. Ben legközelebb a Changing Lanes című pszichológiai drámában szerepel Samuel L. Jackson oldalán. Emellett pedig már tervezik vele a Pearl Harbor folytatását is. Amikor ráér, öt motorkerékpárja valamelyikén száguldozik, s ha nem is a nyeregből, de reméli, hogy megtalálja az igazi nőt is. Addig azonban túl kell esnie augusztusban egy harmincnapos alkohol elvonókúrán egy malibui rehabilitációs központban. A Pearl Harbor bemutatója körüli fáradalmakat és a mérsékeltebb fogadtatás bánatát alkoholba folytotta a sztár, aki így zárt kapuk mögött kénytelen ünnepelni augusztus 15-én 29. születésnapját.

Ben Affleck ismertebb filmjei:


Tökéletlen idők (Dazed and Confused, 1993)
Shop Show (Mall Rats, 1995)
Good Will Hunting (Good Will Hunting, 1997)
Képtelen képregény (Chasing Amy, 1997)
Armageddon (Armageddon, 1998)
Szerelmes Shakespeare (Shakespeare in Love, 1998)
200 cigaretta (200 Cigarettes, 1999)

Mint a hurrikán (Forces of Nature, 1999)
Dogma (Dogma, 1999)
Brókerarcok (Boiler Room, 2000)
Szívörvény (Bounce, 2000)
Hulla, hó, telizsák (Reindeer Games, 2000)
Pearl Harbor - Égi háború (Pearl Harbor, 2001)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen fizetnek online szolgáltatásokért

Az amerikai online kiadók szövetsége (OPA) által kiadott felmérés szerint egyre erõsödik a… Tovább olvasom