Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

sztárok egy hajóban

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség idén először rendezi meg hivatalos világbajnokságát, amelyre a magyar hajók is nagy erőkkel készülnek. Szeptember végén Tajvan ad otthont az eseménynek.

sárkányhajó

Itthon megtartották a tajvani világbajnokságra az első válogatót, amit a Römi Sárkányhajó Klub nyert. Igaz, a részvételről csak a júliusi második válogató dönt. A kajak-kenu sport számos nagy egyénisége – Kolonics György, Györe Attila, Csabai Edvin, Kovács Gergely, Hüttner Csaba, Csay Renáta – ült hajóba a siker reményében.
Hogy mit takar a sárkányhajó elnevezés?
A sportág Dél-Kínából származik és több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik. Qu Yuant, a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu-királyság kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány, és Kínában azóta is minden évben – az ötödik holdhónap ötödik napján – megtartják a sárkányhajóünnepet.
Az európai kontinensen csak az 1980-as évek végén kezdett ismertté válni, Magyarországon pedig 1995-ben rajtolt a sportág, azóta 250, 500, illetve 1000 méteren nemzetközi szinten is számos értékes magyar helyezés, győzelem született.
A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség idén először rendezi meg hivatalos világbajnokságát, amelyre a magyar hajók is nagy erőkkel készülnek.
„ Én már tavaly is a Römi Sárkányhajó tagja voltam – meséli a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György. – Nemzetközi szinten azonban ez a világbajnokság lenne az első megmérettetésem. Nagyon tetszik ez a szakág. Remek a hangulat a hajóban, valódi csapatszellem uralkodik, olyan bulis az egész. Igazi felüdülést jelent velük lapátolni.”
Ha valaki szeretné kipróbálni magát a sárkányhajóban, megteheti, hiszen csapatával nevezhet az idei települések közötti sárkányhajó-bajnokságra, melynek döntőjét az augusztusi szegedi világbajnokságon rendezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán tárgyalna az uránról

Teherán „elfogadható tárgyalási alapnak” ítélte vasárnap az

európai… Tovább olvasom