Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Sztálin hamvait követelik egyes grúz képviselők

Ma 53 éve halt meg Joszif Viszarionovics Sztálin. A grúz származású diktátor hamvainak Moszkvából Grúziába szállítását követelte az évforduló alkalmából néhány grúz országgyűlési képviselő Tbilisziben.
Sztálin temetése 1953-ban a Vörös Téren
Ha nem is kerek évforduló de mégiscsak ma 53 éve halt meg Joszif Viszarionovics Sztálin, aki talán minden más politikusnál markánsabban, máig érezhető hatással formálta az egykori orosz birodalom, a Szovjetunió sorsát. Hivatalos megemlékezés persze nincs a népek atyjáról, a rettegett és ugyanakkor sokak által istenként tisztelt diktátorról, sőt, néhány napja éppen utódjának őt leleplező, a sztálini politikával szakító beszédét, a fél évszázaddal ezelőtti híres XX. kongresszust méltatták a lapok és a történészek.

A politikusok nem nagyon foglalkoznak Sztálinnal - akinek népszerűsége furcsa módon az utóbbi időben növekszik - hiába, minden szörnyűség ellenére akkoriban a Szovjetunió, vagy Oroszország világhatalom volt. Most az évfordulón a grúz parlament több képviselője ismét előállt azzal az ötlettel, hogy Sztálinnak a moszkvai Vörös téren eltemetett hamvait haza kéne vinni grúziai szülővárosába Goriba.

A mai orosz vezetés szívesen eltüntetné ugyan a Kreml szomszédságából az egykori szovjet nagyságok sírjait, sőt magát a mauzóleumban fekvő államalapítót, Lenint is, de a grúz javaslatot inkább provokációnak tartja, arról nem is szólva, hogy pillanatnyilag senki nem akar emiatt társadalmi konfliktust gerjeszteni - így aztán Sztálin egyelőre marad.

Nemes Gábor (Moszkva)
(Krónika hírszolgálat)


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi egyetem 57. rektora

A hároméves ciklus letelte után újabb négy évre kapott bizalmat Szabó Gábor, a Szegedi… Tovább olvasom