Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Sztahanovisták nyomában

A Rákosi-diktatúra irracionális iparosítási tervének propaganda- fogása volt a sztaha- novista mozgalom.

Az ötvenes években az egyik „legfejlődőképesebb sztahanovistának" a későbbi Rába-vezér, Horváth Ede számított.
A Rákosi-diktatúra idején a csak szavakban racionális iparosítás működési elvét nevezte a kortársi humor hhh-törvénynek.  A szójáték kiötlője állítólag Kolozsvári Grandpierre Emil, velős jelentése: hülyeség halmozódott hülyeségre...
A Rákosi-diktatúra irracionális iparosítási tervének propagandafogása volt a sztahanovista mozgalom. Alekszej Sztahanov donyeci bányász példájára azokban az években a magyar munkások is állandóan emelték a maguk szabta normát, sok esetben ezer százalékra. Letűnt idők győri szemtanújával beszélgettünk az ötvenes évekről.

A Rákosi-diktatúra éveiben a kommunista gazdaságpolitika két célt tűzött ki maga elé: az iparosítást, s ezen belül mindenekelőtt a nehézipar fejlesztését. Mindkettő a szovjet modell másolását jelentette; az ötvenes évekre a korábbiakhoz képest az iparban dolgozók száma gyakorlatilag megduplázódott. Gerő Ernő sokat idézett mondata szerint „Magyarországot a vas és acél országává" kellett tenni, más kérdés, hogy hazánk e „szép tervhez" egyáltalán nem rendelkezett alapvető nyersanyagokkal. Az erőszakos iparosítás, az irracionális termelési mutatók, az első ötéves terv mind-mind a kor védjegyeivé váltak, mint ahogy a mai szemmel meghökkentőnek tűnő sztahanovista mozgalom is.

Aki lovakkal vetekedettA sztahanovista versenymozgalmak elterjedésében a tervgazdálkodásra oly jellemző, mindenek feletti mennyiségi elv fejeződött ki. Alekszej Sztahanov donyeci bányász példájára, akinek neve a sztálini Szovjetunióban egyenlővé vált „a munka hőse" szinonimájával, s egyes források szerint többet dolgozott naponta, mint két ló, a negyvenes évek végére Magyarországon is megvalósultak a párt felső vezetése által ösztönzött munkaverseny-mozgalmak.

A munkások túlórákat vállaltak, újrahasznosították a selejtes hulladékanyagokat, „szocialista megőrzésre" átvették a gépeket és maguk gondoskodtak karbantartásukról. Mindenekelőtt azonban állandóan emelték a maguk szabta normát, sok esetben ezer százalékra...

Hittek benne?Makai Kálmán 1948-tól 1988-ig dolgozott a győri vagongyárban. Végigjárta a szamárlétrát, üzemi technológusként kezdte, majd műszaki tanácsadóként vonult nyugdíjba. Emlékei szerint a második világháború utáni években nagyon szigorúan, pontosan kellett dolgozni – különösen a Magyarországra mért jóvátételi kötelezettségek miatt. Az elsősorban propagandacélokat szolgáló sztahanovista versenyek pedig illeszkedtek a nagy iparosítási mókuskerékbe. „A munkások hittek is benne, meg kétkedve is fogadták a mozgalmat. Hinni akartak benne, mert nem kevés pénzzel, kiváltsággal járt a cím, de a fizikai teljesítőképesség határaival tisztában voltak. Tudták, hogy képtelenség kilencven százalékról ezerre emelni a szintet" – véli az egykori vagongyári osztályvezető.

Kis turpisságokS hogy milyen kitüntetésekkel járt a sztahanovista cím? A jelentős pénzjutalmak mellett az élenjáró brigádok tagjai könyveket, színházjegyeket és üdülési csekkeket is hazavihettek, s nem utolsó sorban kapcsolatokra tettek szert. Ez utóbbit általában kamatoztatni tudták, a legtöbb élmunkásra felfigyelt a párt, s feljebb léptette a ranglétrán. Persze kisebb-nagyobb turpisságokra a makulátlannak tartott sztahanovisták is vevők voltak, Makai úr szerint például a legeredményesebb munkások keze alá gyakran dolgozott két-három segéd is...

 „Összességében akkoriban is kétféle ember létezett.  Aki szeretett dolgozni, és megbecsülte a munkát, illetve aki szívesebben halászott a zavarosban.  Többnyire az utóbbiaknak volt félnivalójuk. . . " – zárta a korképet a győri szemtanú.

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt nyert gyermeke?… Tovább olvasom