Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Szoros verseny 4 helyen

A hét megyei választókerület közül háromban nem tartanak második fordulót, ugyanis az 1-es számú választókerületben Medgyasszay László (Fidesz–KDNP) 56,84 százalékkal, az 5-ösben Áder János (Fidesz–KDNP) 56,39 százalékkal, a 6-osban Ivanics Ferenc (Fidesz–KDNP) 58,63 százalékkal megnyerte a választások első fordulóját. Négy éve négy helyen dőlt el a verseny.

Lesz második forduló a 3-as számú (győri) választókerületben, ahol Szijjártó Péter és Balogh József nem bírt egymással: Szijjártó (lapzártánkkor) 45,23 százalékot ért el, Balogh 44,98-at. A 4-es számú választókerületben (Mosonmagyar-

óvár) a szocialista Tóth Tiborné nyert (44,63 százalékkal), mögötte szorosan azonban Pap János (Fidesz–KDNP) áll 40,46 százalékkal, s a különbségből látszik, hogy a mérleg nyelve Szabó Miklós (MDF) lesz, aki 8,64 százalékot gyűjtött az első fordulóban. Viszonylag szoros harcot vív a 7-es számú soproni választókerületben Firtl Mátyás (Fidesz–KDNP) és Kránitz László (MSZP): az előbbi 46,54 százalékot, az utóbbi 38,72 százalékot gyűjtött az első körben. S ha már a nagy párharcoknál tartunk, nem kis izgalom vár a 2-es számú választókerületben induló Szakács Imrére (Fidesz–KDNP) és Molnár Csabára (MSZP), akik között a különbség az első forduló után szintén csekély: Szakács 46,16 százalékot gyűjtött, Molnár pedig 41,81-et.

Négy évvel ezelőtt...

Több választókerületben érdekes eredmény született, még ha megyei szinten jelentős változás nem is látható. Nézzük sorban: az 1-es számú választókerületben nem volt kétséges Medgyasszay László sikere, de ő is veszített néhány százalékot a négy évvel korábbihoz képest: akkor 58,59 százalékot hozott, most 56,84-ot. Áder János sem nyerte túl magát, négy évvel ezelőtt (igaz, akkor még az MDF-fel közös listán) 59,54 százalékkal nyert, idén 56,39 százalékkal. Ivanics Ferencnek viszont sikerül „űberelnie” a négy évvel ezelőtti biztos győzelmét: akkor 56,52 százalékkal nyert, most 58,63 százalékot gyűjtött. A többiekre vár tehát a második forduló, ahol a legtöbb izgulnivalója Pap Jánosnak van, aki országgyűlési képviselőként az első fordulóban alulmaradt a szocialista jelölttel szemben (igaz, ez négy éve is így volt, aztán fordított).
Balogh József győri polgármester sem dőlhet hátra a karosszékben, sőt. Négy éve első körben (50,19 százalékkal) bejutott a parlamentbe, idén viszont jóval nehezebb ellenfélnek bizonyul Szijjártó Péter, mint korábban Birkás Tivadar. Éjfélkor 94 szavazat volt a különbség kettőjük között – Szijjártó javára. Az biztos, szoros párharcok várhatók itt is és minden nyitott helyen.
(A cikkben szereplő valamennyi adat a tegnap éjfélkor meglévő állapotot tükrözi. A hivatalos eredményt az Országos Választási Bizottság ma állapítja meg.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktív pihenés húsvétkor

Egyre többen csomagolnak össze húsvét közeledtével: a locsolkodókra várás helyett az ország más… Tovább olvasom