Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Szoros MSZP-Fidesz verseny a választáson

Mind a négy jelenlegi parlamenti párt bejutott a mostani választások után megalakuló országgyűlésbe. 95 százalékos feldolgozottságnál az MSZP némi előnnyel vezet a Fidesz előtt, s az SZDSZ és az MDF is átugrotta az ötszázalékos küszöböt.
A listás szavazatok 95 százalékának összeszámlálása után az MSZP vezetett 43,3 százalékkal, második volt a Fidesz 42,17 százalékkal, harmadik az SZDSZ 6,28 százalékkal. Az MDF 5,03 százaléknál tartott, a kis pártok között a MIÉP-Jobbik a legerősebb, 2,19 százalékkal, a Munkáspárt 0,41 százalékot szerzett.

A négy parlamenti párt vezetői közül Hiller István MSZP-elnök biztosan bejutott a parlamentbe (a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál 54,57 százalékot szerzett), a Fidesz elnöke, Orbán Viktor nem indult egyéni választókerületben. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke eddig mindig bejutott egyéni választókerüle-tében, Pest megyében, a 12. számú választókerületben. Itt a második fordulóban a szocialista Varjú László és a Fidesz–KDNP színekben induló tököli polgármester, Hoffman Pál között dől el a mandátum sorsa. Kuncze csak 19,01 százalékot szerzett. Az előzetes, nem hivatalos eredmények alapján Dávid Ibolya, az MDF elnöke választókerületében, Tamásiban az egyéni országgyűlési képviselő-választás első fordulóján harmadik helyen végzett.

A választás nem lett eredményes, mert egyik jelöltnek sem sikerült megszerezni a szavazatok több, mint 50 százalékát.

Gál J. Zoltán bízik abban, hogy a szocialisták szereznek több szavazatot, és maradhat a koalíció.

A Miniszterelnöki Hivatal MSZP-s politikai államtitkára kijelentette: „okkal bízhatunk abban, hogy az MSZP listán is több szavazatra számíthat, a koalíció pedig folytathatja a kormányzást". Hangulatbarométernek nevezte a közvélemény-kutatási adatokat, amelyek azt jelzik, hogy nincs kormányváltó hangulat az országban.

Az első fordulóban megszerezhető mandátumokkal kapcsolatban azt mondta, a jelenlegi választáson minden eddiginél „kontúrosabb a választási térkép", vagyis minden eddiginél több mandátum sorsa dőlhet el az első fordulóban.

A Fidesz elsősorban abban az óriási mennyiségű munkában bízhat, amit az önkéntesek, a tagozatok, a polgári körök elvégeztek – mondta a párt alelnöke, Schmitt Pál. Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke gratulált az MDF-nek ahhoz, hogy a konzervatív párt bejutott a parlamentbe; a kormányváltás érdekében a Fidesz tárgyalást kezdeményez a konzervatív párttal. „Azt gondolom, hogy együtt képesek leszünk megcsinálni a kormányváltást Magyarországon" – jelentette ki Rogán Antal a Magyar Televízió esti választási műsorában.

A parlamentbe bekerült SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor tegnap este a Liberálisok Házában tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Ott leszünk, és az eredményeket elnézve, azt tudom mondani, amit mondtam végig a kampányban: rajtunk múlik a 2006-os választások eredménye". A pártelnök bizakodva beszélt a liberálisok egyéni képviselőjelöltjeinek részeredményeiről. A koalíciós megállapodás feltételeire vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy meg kell várni a választás végeredményét. Fodor Gábor ügyvivő újságíróknak nyilatkozva azt mondta: örül, hogy az SZDSZ átlépte az 5 százalékos küszöböt, és szerinte várható, hogy ez még tovább fog emelkedni. Az SZDSZ sikere a koalíció sikerét is jelenti – hangsúlyozta.

Katona Kálmán szerint a később beérkező szavazatok csak megerősítik az MDF-et. „Azon kell elgondolkodni, hogy mit jelent a konstruktív konzervatív ellenzéki szerep" – fogalmazott Katona a hvg.hu internetes honapon, utalva arra, hogy ők arra készülnek, valamelyik nagy párt egyedül alakít majd kormányt. Annak a mérsékelt hangvételnek a sikere ez, amit az MDF képvisel – fogalmazott Herényi Károly frakcióvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fideszes jelöltek szereztek mandátumot

Megyénk hét választási körzetéből háromban már biztos nincs szükség második fordulóra. A Fidesz-KDNP jelöltjei közül dr. Medgyasszai László, dr. Áder János és Ivanics Ferenc első körben megszerezte parlamenti mandátumát. A választókörzetek, listák részletes eredményeit összeállításunkból megismerheti. >>> Tovább olvasom