Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szörny Rt. (Monster Inc.)

Érdemes meghallgatni, milyen odaadással kölcsönzi hangját egy szörnynek Billy Crystal, John Goodman vagy éppenséggel Steve Buscemi.
rendező: Peter Docter, David Silverman

forgatókönyvíró: Andrew Stanton, Dan Gerson
zeneszerző: Randy Newman
operatőr: Randy Newman
producer: Darla K. Anderson
executive producer: John Lasseter, Andrew Stanton
vágó: Ken Schretzmann

szereplők:
Billy Crystal
John Goodman
James Coburn
Jennifer Tilly
Mary Gibbs
Steve Buscemi
Bonnie Hunt

A film sztorija

Amikor a felnőttek leoltják a gyerekszoba lámpáját, a sötétből szörnyek bújnak elő, akik az aludni próbálókat ijesztgetik. Ezt minden gyerek tudja. Azt viszont kevesebben sejtik, hogy a rémes figurák nem azért huhognak és ugrálnak a homályban, mert élvezik, ha mások félnek: egyszerűen ez a munkájuk. Sully, a kék szőrű, piros pöttyös óriás az egyik legsikeresebb ilyen cég, a Szörny Rt. csúcsrémisztője. Asszisztensével, a kicsi, gömbölyded és egyszemű Mike Wzowskival járja az emberek világát, hogy sikolyokat gyűjtsön.

A különös vállalat rémisztő hétköznapjai azonban szőröstül-bőröstül kifordulnak, amikor a páros egyszer véletlenül saját világába enged egy emberkislányt. A sokfejűek lények városában teljes lesz a fejetlenség. Míg a lányka a rémvárosban bolyong, mindenki igyekszik elbújni előle; hőseink viszont megkeresik, és segíteni próbálnak rajta: szörny még nem követett el ilyen szörnyű jóságos tettet.

Kritikák


Rita Kempley (Washington Post)


"Éppúgy, mint a Toy Story, a Szörny Rt. is a gyermekkor szilárd meggyőződéseiből táplálkozik: a játékok beszélnek, amikor éppen nem figyelsz rájuk, a hálószoba melletti WC-ben pedig szörnyek élnek, arra várva, hogy kialudjanak a fények és előjöhessenek. És akkor, ha nem húzzuk álig a takarót, felfalnak minket."

A teljes cikk


Harley Peyton (Ninth Symphony Films)

"Meg kell jegyezzem, a Pixar stúdiónak kitűnő érzékkel készít filmeket, amelyek egyaránt megnyerik a gyerekeket és a felnőtteket. A Szröny Rt. pedig ennek egyik legjobb példája. Természetesen nem vársz tőle Shakespeare-t, a dialógusok legtöbbje nem igazán díjnyertes, de az alaptörténet nagyon eredeti, a karakterek szeretnivalóak, sokszor egészen élőek, érzelmesek. Ami nem minden animációról mondható el."

A teljes cikk


Walter Chaw (Film Freak Central)

"Néhány elképesztő akciójelenettel és az animációval – ami szinte lehetetlenül ragyogó és részletes (Sully minden szőrszála külön szerkesztett és élethű) – a Szörny Rt. valódi gyönyör a szemnek és kielégítő munka az elmének. Teljesen mentes az olcsó gagektől, a humort az egészséges, megfigyelésre alapozó ravaszságból meríti és Goodman, Crystal, Buscemi, és Tilly elképesztő hangjából. A film szentimentális, de nem csöpög, ijesztő de nem rémisztő és izgalmas anélkül, hogy feláldozná az egységet, vagy a történet követhetőségét. A Szörny Rt. tökéletes gyógyír olyan szétforgácsolódott időkben, mint a mai: segít a gyermekeknek, hogy leküzdjék azokat a szörnyeket, amelyek létezésétől félnek, és segít a felnőtteknek, hogy szembenézzenek azokkal a szörnyekkel, amelyek létezéséről tudnak."

A teljes cikk

Szabó Zoltán (index)

"A történet elemi humora mellett számtalan hollywoodi film paródiája is megbújik a Szörny Rt.-ben, ezért a vászon előtt ülve szinte egyetlen pillanatra sem tudtam nyugalmi állapotba helyezni szájkörnyéki izmaim, így a film végére égető fájdalom öntötte el az arcom. A fantasztikus forgatókönyv mellett az animációra is odafigyeltek az alkotók, ezért a változatos megjelenésű szörnyek, vagy a hatvanas évek hangulatát idéző üzem képei tovább erősítik a film hatását. A rajzolók szerencsére nem változtatták számítógépes erődemonstrációvá a Szörny Rt.-t, nem tuszkoltak egyetlen olyan látványelemet sem a filmbe, amely nem épülne be szervesen a történetbe. A szuperszámítógépek megdöbbentő teljesítményét ennek ellenére nem tudták eltitkolni, hiszen minden apró részlet lenyűgözően hiteles, például a főszereplő Sully bundájának mind a hárommillió szőrszála élethűen borzolódik a szélben."

A teljes cikk

Nemzetközi filmtár


IMDb.com
AllMovie.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb külföldi vesz ingatlant

A külföldiek harmadannyi ingatlant vettek tavaly a megyében, mint a rendszerváltást követő… Tovább olvasom