Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Szorgos álláskeresők juttatása

Egy hónap alatt több mint nyolcszáz munkanélküli írt alá megállapodást megyénkben a munkaügyi központtal azért, hogy folyósítsák számára az álláskeresést ösztönző juttatást. Ezzel az új támogatással segíti a szaktárca a munkahelykeresőket.
A foglalkoztatási törvény július 1-jétől életbe lépett módosítása alapján újfajta juttatást igényelhetnek azok, akik kimerítették a munkanélküli járadékfolyósítás időszakát, de továbbra is készek az együttműködésre, az aktív álláskeresésre. A hatályba lépést követő első hónapban az egész országban összesen 6500-an írták alá a munkaügyi kirendeltségekkel az előzetes megállapodást annak érdekében, hogy jogosultságot szerezzenek az álláskeresést ösztönző juttatásra.

Már folyósítják a támogatást

– Azokkal az ügyfelekkel, akiknek július elseje után járt le a száznyolcvan napos járadékra való jogosultságuk, s nem sikerült a munkaerőpiacra visszajutniuk, ismertettük az új lehetőséget. Tapasztalataink szerint csaknem kilencven százalékuk vállalta az emelt szintű együttműködést – nyilatkozta lapunknak Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója. Tájékoztatása alapján eddig megyénkben 802-en írták alá a juttatás feltételeként az álláskeresési megállapodást, közülük 56 munkanélkülinek már folyosítják is a támogatást.

Ösztönző kötelezettségek

A megállapodás tartalmazza, hogy a munkanélkülinek munkahelyhez jutása érdekében az együttműködési kötelezettségen kívül milyen többlet-erőfeszítéseket kell tenni. Például teljesíteni kell havonkénti beszámolási kötelezettségét, részt kell vennie a háromnapos álláskeresési technikákat oktató tanfolyamon vagy az álláskereső klub háromhetes tréningjén. Emellett az álláskeresőt arra is ösztönzik a szakemberek, hogy vegye igénybe az egyéb szolgáltatásokat. Az egyéni tanácsadást vagy szükség esetén a rehabilitációs, a pszichológiai tanácsadást.

Az álláskeresést ösztönző juttatás keretében a munkanélküliek fél évig az öregségi nyugdíjminimum 85 százalékát, kapják meg, azaz jelenleg havonta 18.530 forintot. Mivel az idősebb munkavállalók elhelyezkedési lehetőségei kedvezőtlenebbek, a 45 év felettieknek háromnegyed évig adható ez a támogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkaidőn túl a munkahelyen?

Fertőd egyik ipari üzemében sérelmezik a dolgozók, hogy a nyolc órai munkaidő után további öt percig… Tovább olvasom