Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Szombaton kezdődik a cukorrépa-feldolgozás Kaposváron

Szombaton megkezdi a cukorrépa feldolgozását a kaposvári cukorgyár, az egyetlen még üzemelő magyarországi cukorfeldolgozó üzem - tájékoztatta a Magyar Cukor Zrt. pénteken az MTI-t.

A tervek szerint a Magyar Cukor Zrt. gyárában 120 ezer tonna cukor készül majd, amelyből 105 ezer tonna a belföldön eladható, az Európai Unió piacszabályozási rendszerébe illeszkedő az országot megillető úgynevezett kvótacukor. Ez a mennyiség a magyarországi fogyasztás mintegy harmadát fedezi. A fennmaradó hányadot a cég várhatóan exportálja.

A magyar cukorrépa-termelő gazdáktól mintegy 840-850 ezer tonna cukorrépa érkezik a gyárba. Az idei feldolgozás során a kaposvári gyárba 13.800 hektár szántóföldről szállítanak cukorrépát, elsősorban a közép-dunántúli régióból. De érkezik majd alapanyag a korábban a petőházi gyárnak szállító kisalföldi térségből, illetve az Alföldről is. A termés mennyiségben jónak ígérkezik, átlagosan 16 száza-lékos cukortartalommal. A hozamok a legjobb gazdaságokban elérhetik a 70 tonnát hektáronként, de átlagosan is valószínűleg meghaladják majd a 60 tonnát.

A kaposvári gyárban mintegy 260-an dolgoznak a cukorrépa-feldolgozás időszakában. A kampány várhatóan 110-115 napig tart. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 120 ezer tonna körüli kibocsátással az idei évben megdől a gyár termelési rekordja, amit az üzem tavaly állított fel 107 ezer tonnával.

Mindez különösen annak tükrében jelent előrelépést, hogy 2007-ig a gyár csupán 60-70 ezer tonnás össztermelésre volt képes. A többletet a gyári mérnökök találékonysága és hatékonyságnövelő intézkedések nyomán, ám nagyobb beruházások nélkül sikerült elérni.

Emellett egész Európában egyedülálló továbbá, hogy a cukorgyár energiafogyasztásának több mint felét az üzemben termelt biogázból nyerik, a gyártás során melléktermékként keletkező cukorrépa-szeletet és -törmeléket hasznosítva.

A Magyar Cukor Zrt. biogáz-üzeme nemcsak a felhasznált fosszilis energia csökkentésével kíméli a környezetet, hanem megszünteti azt a szervesanyag-terhelést is, amelyet korábban a répaszeletek lerakókban történő elhelyezése jelentett. Ezért a társaság a három éve sikeresen működő biogáz-üzem további bővítését tervezi.

A továbbiakban Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. igazgatóságának elnöke, aki ezt a tisztet Fischer Bélától vette át. A korábbi elnök-vezérigazgató a Magyar Cukor Zrt. és jogelődjei élén eltöltött 14 év után szeptember 1-jével vonult nyugdíjba - közölte a Magyar Cukor Zrt. az MTI-vel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb halál az utakon - Legtöbbször az autósok hibáztak

A személyi sérüléssel járó balesetek 27%-ának hátterében a gyorshajtás áll. Az elsőbbségi jog megsértése miatt 2513 baleset történt. Tovább olvasom