Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Szombat délután döntenek ki lesz az SZDSZ elnöke

Szombat délután új elnököt választ az SZDSZ. A két jelölt, Fodor Gábor és Kóka János szombat délelőtt még ismerteti elnöki programját a küldötteknek, akik délután szavaznak arról, kit látánának szívesebben az SZDSZ élén.
Kuncze Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke októberben jelentette be, hogy nem jelölteti magát elnöknek a párt március végi tisztújító küldöttgyűlésén.

A 45 éves, jogi végzettségű Fodor Gábor politikai pályafutását a Fideszben kezdte, amelyből 1993 végén kilépett. Az 1994-es parlamenti választásokon az SZDSZ színeiben lett képviselő, majd 1994 július 15-től-1996. január 1-ig művelődési és közoktatási miniszter. Azóta a liberális párt parlamenti képviselője, ügyvivője.

Fodor Gábor hiteles, a múltjával tisztában lévő pártként, míg Kóka János sikeres, a jövőre koncentráló pártként képzeli el az SZDSZ-t. Mindkét elnökjelölt célul tűzte ki azt, hogy 2010-re 10 százalékos legyen a párt támogatottsága, közös elem továbbá, hogy mindketten a jelenleginél nagyobb szerepet szánnának a vidéki liberális szervezeteknek a párt életében.

A szombati küldöttgyűlésen, a párt 809 tagja vehet részt, ők az SZDSZ új elnöke mellett megválasztják az ügyvivői testület új tagjait is, itt 12 helyre 31 jelölt pályázik és döntés születik a 20 fős országos tanács összetételéről is, itt 108 jelölt van.

A 35 éves Kóka János orvosi diplomát szerzett, de pályáját az informatika területén folytatta, ahol vezető tisztségeket töltött be 2004-ig, amikor az SZDSZ támogatásával gazdasági és közlekedési miniszterré nevezték ki. Az SZDSZ-be 2006-ban lépett be, a párt országgyűlési képviselője.

Csütörtökön két közvéleménykutatás is foglalkozott az SZDSZ elnökjelöltjeinek esélyeivel.

Míg a Medián szerint a liberális szavazók többsége Kóka Jánost támogatja, a Szonda-Ipsos Fodor Gábor előnyét jelezte.

A teljes népesség körében Fodor Gábort, míg a liberális szavazók körében Kóka Jánost tartják többen alkalmasnak a pártelnöki posztra - derült ki a Medián elemzéséből, amelyet a HVG számára készített. Fodor Gábort elsősorban a Fidesz szimpatizánsai látják alkalmasabbnak, míg a kormánypártiak körében minimális előnye van a gazdasági miniszternek.

A Szonda szerint viszont amellett, hogy a liberális választóközönség megosztott a két jelölt párharcát illetően, Fodor Gábort többen látnák szívesen a szabad demokraták elnöki székében, mint Kóka Jánost (46 illetve 38 százalék).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélni tanul egy macska Kínában

Egy Kínában élő macska megtanulta kimondani saját nevét - állítja a gazdája. A kétéves, Agui névre… Tovább olvasom