Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Szőlőszemle Vince-napon

Folytatás az 1. oldalról.

– A Soproni borvidék mintegy 1500 hektárjából napjainkban közel 1200 hektáron folytatnak aktív szőlőművelést – mondta el Molnár Tibor. – Ez a fajta mezőgazdasági tevékenység mintegy ezerkétszáz soproni és környékbeli családot, vállalkozást érint.

Uniós támogatás

– Az elmúlt évek alacsony felvásárlási árai miatt azt hittük, nagyobb mértékű lesz az ültetvények felszámolása, ennek ellenére az uniós támogatás melletti kivágásra mindössze 34 gazda adta be kérelmét, alig több mint 23 hektár szőlőre – folytatta Molnár Tibor. – Az unió azért ösztönzi a szőlőültetvények felszámolását, hogy ezzel is enyhítsen a borpiac túltelítettségén. Viszont amíg nem zajlik le a hatósági szemle, addig az érintettek ne nyúljanak baltával a tőkékhez; sőt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) állásfoglalása szerint kockázatos az ellenőrzésre várva nem megkezdeni a szőlő művelését. Ugyanis az elhanyagolt területek után nem jár pénz. A majdani uniós támogatás mértéke az elmúlt ötéves termésátlag függvényében hektáronként akár 300 ezer forinttól egészen kétmillió forintig is terjedhet.

Kivágási engedélyek

– Országos szinten a benyújtott szőlőkivágási engedélykérelmek száma megközelíti az ötezret. Több mint ezer kérelem esetében kellett hiánypótlási felszólítást küldeni, ami az egész folyamat csúszását eredményezte – tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke. – Az engedélyezés ezen a héten már megkezdődött, ugyanakkor helyszíni ellenőrzésekre is sor kerül, s csak ezt követően adható ki a termelők részére a tényleges jóváhagyás. Mivel a szemle az ültetvények gondozottságára is kiterjed, minden érintett számára ajánlatos a kivágásig történő szőlőművelés. Az uniós támogatással járó megszüntetés mellett az MVH párhuzamosan intézi a szőlők „egyszerű” felszámolásának engedélyezését is. Ez utóbbiaknál nem jár támogatás, ugyanakkor megmarad az újratelepítési jog. Tapasztaljuk, hogy e két jogcímet sajnos sok szőlősgazda összekeveri.

Telepítenek is

A borvidék legnagyobb szőlőművelő cége 80 hektáron tevékenykedik. Magyar Dezső és Csercsics György, a borászati vállalkozás ügyvezetői elmondták, azok közé tartoznak, akik a fejlesztés mellett voksolnak. Ezért tavaly 3,5 hektáron telepítettek szőlőt, idén 4,5 hektáron fognak, hektáronkénti közel négymillió forintos költséggel. Ugyanakkor 2006-ra a kedvezőtlenebb adottságú területekre vonatkozóan, 5,4 hektárra adtak be – uniós támogatású – szőlőkivágási engedélykérelmet. Úgy tapasztalják, minőségi bor még a túltermeléssel küszködő európai piacon is eladható.
A minőségi borok előállítására törekszik Jandl Kálmán fertőrákosi szőlősgazda is. „Az elsők között voltunk, akik fürtritkítással, terméskorlátozással javítottak a szőlő minőségén. Ez a folyamat persze a metszéssel kezdődik és egészen a szüretig tart, de a gondos és céltudatos munka meghozza gyümölcsét” – mondta derűlátóan a borosgazda, aki kifejtette: nem gondolnak szőlőkivágásra, évek múlva is legfeljebb csak fajtaváltás jöhet szóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar származású az ötödik űrturistajelölt

Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év… Tovább olvasom