Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Szolnoknál 1000 centiméteres tetőzést várnak a Tiszán

Továbbra is rendkívüli a készültség a Tiszán Kisköre és a déli országhatár között, a mellékfolyók közül pedig a Zagyva, a Hármas-Körös és a Maros folyó torkolatához csatlakozó védelmi szakaszokon.
A folyók fővédvonalain összesen 2166 kilométeren van készültség, 716 kilométeres védvonalon rendkívüli - írta az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője.

A Tisza Vásárosnaményig lassan apad, azután Záhonyig a Szamos által szállított vízhozam miatt enyhén emelkedik. Tiszafürednél a víz napok óta tetőzés közeli szinten van, jelenleg 833 centiméter. A várostól a déli országhatárig továbbra is áradó tendencia érvényesül, harmadfok feletti vízállásokkal.

Szegeden a Tisza vízszintje 963 centiméter, ezzel meghaladta az eddig mért legmagasabb vízállást (1970-ben 960 centiméter volt), a tetőzés 980 centiméter körül várható. Szolnokon 992 centiméterre emelkedett a víz (az eddig mért legnagyobb 1041 centiméter volt), a folyó várhatóan 1000 centiméter körül tetőzik.

A Duna vízállása hétfő reggelre Bajánál 759 centiméter, Mohácsnál 782 centiméter volt apadó ágban, ez a szint mindkét esetben elsőfokú készültséget jelent.

A Bodrogon is folytatódik a lassú apadás. A Hármas-Körös ugyanakkor várhatóan szerdán vagy csütörtökön, az eddig mért legmagasabb vízszinttel tetőzik. A Maros a magyarországi szakaszon lassan árad.

Árvízvédelmi munkákat továbbra is három dunai és mind a hat tiszai környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védvonalain folytatnak.

Hamadfokú a készültség a Tiszán a Lónyay-főcsatorna torkolata és Kisköre között mindkét oldalon, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Bodrogon, a Hármas-, a Kettős-, a Fekete-Körösön, valamint a Sebes-Körösön, a Berettyó alsó szakaszán és a Hortobágy-Berettyón összesen 910 kilométer védvonalon.

Másodfokú készültséget tartanak 176 kilométeres védvonalon a Lónyay- főcsatornán és a Fehér-Körösön. Elsőfokú a védekezés 364 kilométer hosszon, a Dunán Dunakiliti térségében, Kalocsa alatt, a Krasznán és a Berettyó felső szakaszán.

Tiszakécske térségébe 150 katonát vezényeltek ki az árvízvédelmi munkákhoz, a dunai vízügyi szakemberek közül pedig további 24 műszaki irányító irányítottak át a Tisza és a Körösök védvonalaira - áll a közleményben.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretlen holttest egy miskolci vízaknában

Ismeretlen 18 - 25 év közötti férfi holttestet találtak még tavaly októberben Miskolc-Alsóháborban… Tovább olvasom