Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szollár: nincs vészhelyzet Magyarországon

Nincs vészhelyzet Magyarországon, a gazdaság már nem csökken, az euróhoz viszonyítva a forint stabilizálódott, az államháztartás tervezett hiánya tartható - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatón, reagálva a kormányra készülő Fidesz-KDNP politikusainak megszólalásaira.
A Bajnai-kormány már kivezette Magyarországot a csődhelyzetből, stabilizálta a gazdaságot, s ezt a megállapítást olyan külföldi lapok is megerősítették, mint a párizsi Le Monde, vagy olyan befektetési bankházak, mint a JP Morgan - közölte a kormányszóvivő.

A Bajnai-kormány olyan reform-, illetve reformértékű lépéseket is megtett mint az adó és járulékcsökkentés, vagy a nyugdíjrendszer átalakítása, amely a következő évtizedekre egyensúlyt teremtett nyugdíjfronton, megtetézve a szociálpolitikai rendszer átalakításával - magyarázta Szollár Domokos.

Az euróhoz képest megerősödött a forint, mivel 2009 márciusában még 317 forintot kellett adni az euróért, míg a görög válság április végi kirobbanásáig már mindössze 260-270 forintot, a jegybanki alapkamat a 2008 októberi 11,5 százalékról 5,25 százalékra süllyedt - sorolta a stabilizáció eredményeit a kormányszóvivő.

Az államháztartás helyzetét elemezve Szollár elmondta: az áprilisi hiány az előre jelzett 82 milliárd forint helyett 27,1 milliárd forint volt, az első négy havi deficit az éves várható hiány 72,5 százalékát teszi ki, az arány kisebb mint 2002-ben, amikor a Fidesz-kormány már 80 százalék feletti aránynál járt.

A Bajnai-kormány által tervezett GDP arányosan 3,8 százalékos 2010. évi hiánycél reális, amit jelez az is, hogy a mindig konzervatív prognózist készítő Európai Bizottság szerdán kiadott jelentése 4,1 százalékos várható deficitet tartalmaz - mondta kormányszóvivő. Szollár felhívta a figyelmet arra, hogy mivel Magyarország túlzott deficiteljárás alatt áll, a hiányt 2011 végéig 3 százalékra kell csökkenteni, különben Magyarország eleshet az Európai Uniós fejlesztési forrásoktól.

Miközben Magyarországon nincs csődhelyzet, a kormányra készülők riogatnak ezzel, ami nem szerencsés - mondta Szollár Domokos.

"Egy magyarázata lehet ennek a riogatásnak: a kormányra készülő Fidesz már most tudja, hogy nem tudja betartani az ígéreteit... Az ígéretek betartásához pénzre van szükség, de ez a pénz nem áll rendelkezésre a szigorúan tervezett költségvetés miatt" - fogalmazott a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy ezért hallani vészhelyzetről a kormányra készülő erőktől.

A Fidesznek tudnia kellene, hogy milyen a gazdaság helyzete, hiszen Varga Mihály, a tényfeltáró bizottság vezetője, a költségvetési bizottság elnöke volt, tehát az államháztartásról minden információt megkapott - közölte Szollár Domokos.

A Bajnai-kormány március végén átlátható államháztartás néven egy teljes körű dokumentumot tett közzé, amelyben minden pénzügyi, gazdasági, vagyongazdálkodással kapcsolatos adat megtalálható, s készül az átadás-átvételi dokumentum, amely az ország helyzetét tükrözi - jelentette ki a kormányszóvivő.

Olvasóink írták

  • 1. Baradlay 2010. május 06. 22:53
    „Fiuk,gondoljatok a dollaromra!:))))))))Romoljon meg egy kicsit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar jelentést fogadott el az EP az EIB működéséről

Elfogadta az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén Deutsch Tamás (Fidesz) jelentését az… Tovább olvasom