Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Szolgálatba léptek az első önkéntes tartalékos katonák

Szolgálatba léptek az első önkéntes tartalékos katonák vasárnap a fővárosban; az őrzési, védelmi feladatokat átvevő első önkénteseket Benkő Tibor vezérkari főnök köszöntötte a Petőfi Sándor laktanyában.

Benkő Tibor az őrségváltás után elmondta: január 1-től a Magyar Honvédség egy új képességgel bővült: a kiemelt katonai objektumokat ismét a katonák őrzik. Ez azt jelenti, hogy a civilek őrző-védők helyett 57 laktanyát és más területeket mostantól önkéntes tartalékosok védenek - tette hozzá. Az év elejétől mintegy kétezer tartalékos kezdheti meg a szolgálatot, miután rövid általános katonai, lövészeti és egészségügyi kiképzésen vettek részt. Az önkéntesek egyenruhát és fegyvereket is kaptak; a fegyverszobákban gépkarabélyok is készenlétben állnak, ha a helyzet úgy kívánja - mondta a vezérezredes. Ezek a katonák igénybe vehetők más jellegű feladatok ellátására, például katasztrófahelyzetben is bevethetők. "Ez a képesség nemcsak létszámgyarapodást jelent a honvédség számára, de olyan képességnövekedést is, amely lehetővé teszi, hogy (...) minőségi őrzés-védelem valósuljon meg" - fűzte hozzá Benkő Tibor. Simicskó István honvédelmi államtitkár 2010 december 13-án egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az önkéntes tartalékos rendszerbe jelentkezők szerződést kötöttek a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-vel és a honvédséggel is. A szerződések időtartama eltérő, a munkáltató és a munkavállaló megegyezésétől függ, de akár határozatlan idejű is lehet. A következő lépcsőfok - a műveleti tartalék - kiépítése 2012 elejétől indulhat, és a remények szerint 2014-re állhat fel a teljes, hat-nyolcezer emberből álló önkéntes tartalékos rendszer - - ismertette Simicskó István. Az MTI kérdésére a decemberi sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: azt, hogy az önkéntes rendszer olcsóbban biztosítja-e például az őrzés-védelmet - ami eddig 8-9 milliárd forintjába került évente a tárcának - még nem lehet egyértelműen kijelenteni. Az a pénz, amit eddig erre a célra fordítottak nem szabadul fel - tette hozzá. "Mi arra számítunk, hogy az egész rendszer átláthatóbb, kiszámíthatóbb, a társadalom számára is elfogadhatóbb lesz, közben pedig több hasznot hoz a honvédségnek" - fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 5. Lone_wolf.. 2011. január 04. 14:30
  „Megint a nyugdíjasok mert nekik kevesebbet kell fizetni.Alkalmatlan alkesz meg zsírkutya az összes.Vajon ki tud itt lenyomni 3 fekvőtámaszt?? pff Éljen magyarisztán!
  " minőségi őrzés-védelem valósuljon meg" hahahahaha”
 • 4. Losba 2011. január 04. 13:56
  „2.
  ..igen, és ez után eladják az egészet úgy , hogy amióta fityisz van , már 2000 ember , önkéntes katona akar lenni.
  Persze, az eddigi biztonsági őrből csináltak önkéntest, az persze vállalja, mert nem akar munka nélkül maradni. De így megint nem lett költséghatékonyabb a laktanyák őrzése.
  Miért nem annak , az általad említett szakaszvezetőnek a fizetését egészítik ki min. 150.000,- re... őrizhetné ő is a laktanyát..!? és még olcsóbb is lenne...
  Ez már csak akkor lenne jobb, ha még magasabb rendfokozatot is elérhetnek , mint egy hivatásos, vagy szerződéses Katona.”
 • 3. janika 2011. január 04. 11:11
  „A Viktor egy millió munkahelyet ígért! No így kezdődik! Persze ahhoz már nem értenek, hogy a volt laktanyákat át lehet bérlakásokká építeni a rászorulóknak!”
 • 2. kalimpál 2011. január 03. 23:12
  „Tisztelt Miniszter Úr! Mennyire lehet normális dolog az a mai világban, hogy az őrzés védelmet ellátó polgári személyekből, nyugdíjas katonákból, volt rendőrökből egyszerre "önkéntes tartalékos" lesz? Ők jelentkeztek erre a beosztásra, vagy így lett meg az a 2000 jelentkező tartalékos? Ránézésre a fele állomány alkalmatlan. Nem tud emberekkel kommunikálni, zavart a tekintete, túlsúlyos és még sorolhatnám...Ezek az elemek kapnak fegyvert!? Na ne! Mi egy szigorú kiválasztáson esünk át, hogy magunkra húzhassuk a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG egyenruháját. És ők? Hogyan lesz egy nyugállományú tisztből önkéntelenül tartalék? nyugdíja 230000 forint, tartalékos fizetése 95000 ft, a törvény szerint az önkéntes tartalékost megilleti vagy 150000 forint rendelkezésre állási díj. Ez szerényen számolva egy ezredesi fizetés. Vagy tévedek? Emellett a szerződéses szakaszvezető N E T T Ó fizetése 80000 forint, úgy, hogy 4-5 gyakorlaton vesz részt évente. Siralmas és megalázó. Ezek a tények miért nincsenek a médiában kommunikálva? Várom megtisztelő válaszát.”
 • 1. janika 2011. január 03. 13:13
  „Mit is fognak majd ezek az önkéntesek gyártani? Csak nem hullákat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutál bírság: százmilliókra büntették a Tescót, a Lidlt, a Pennyt és az Auchant

Az év második felében összesen közel 50 ezer élelmiszerellenőrzésen mintegy 2,5 milliárd forintnyi… Tovább olvasom