Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szolgálat vigyázza a halakat

A saját halászati őrök, másodállású ellenőrök után most már biztonsági szolgálattal is szerződnek a horgászegyesületek a rapsicok ellen. A Zátonyi-Dunára csónakmotort vettek, s a megyei szövetség emberei két őrző-védővel „megerősítve” járják a folyót a haltelepítések után.
A megyei horgászegyesületeknek kötelességük, hogy saját vízterületüket halászati ellenőrrel védjék. A győri Előre Halászati Szövetkezet két őrt foglalkoztat, a Szigetköz Horgászegyesület az önkéntesek mellett mellékállású hivatásos őrökkel járja a folyópartokat, a megyei horgászszövetség pedig most biztonsági szolgálattal szerződik. A megkérdezettek szerint ezekre az intézkedésekre szükség van, ugyanis egyre több a rapsic s a tilosban halászó. Nemrégiben az is előfordult, hogy az áradás után visszamaradt hullámtéri tocsogókból a halastavak tulajdonosai kistáplival kiszedték az ivadékokat, s saját vizeikre telepítették azokat. Takács Antal, a megyei horgászszövetség elnöke elmondta: a dunaszigeti Zátonyi-Duna védelmében hamarosan aláírhatják a mosonmagyaróvári őrző-védő kft.-vel a szerződést.

Vízi járőrözés – éjjelente is

– Nemrégiben egy elektromos csónakmotort vásároltunk, s már az ellenőrzéshez szükséges ladik is megvan. Így mindenképp „vízi járőrözésre” számíthatnak a horgászok – főleg éjjelente – mondta az elnök. – A biztonsági szolgálat legalább két embert biztosít számunkra, akik mellé megyei szövetségünk emberei is beülnek a csónakba a halászati törvény előírásainak megfelelően. Az első ellenőrzések a haltelepítés után lesznek.
„ Valószínűleg április közepe előtt nem tudunk halat engedni a vízbe, akkor viszont minden eddiginél több, ötven mázsa »csúszik« a folyóba.”
– A múltkori egyeztető tárgyalások eredményeképp egy oxigénszintmérőt is vásároltunk, igaz, több mint százezer forintunkba került. A vízügyi igazgatósággal egyeztetünk a megengedett határértékeket illetően: ezt a műszert elvihetik majd egy-egy napra a szövetség emberei, s az útmutató segítségével megmérhetik a víz oxigénszintjét a Zátonyi-Dunán – mondta Takács Antal.

Önkéntesek és „félprofik”

A Szigetközi Horgászegyesület félprofi ellenőröket, vagyis mellékállású hivatásos őröket alkalmaz vizein. Sinkó Lajos elnök hozzátette: rajtuk kívül önkéntesek védik a tavakat.
– Területi csoportokat alakítottunk többek közt Öttevényen, Lébényben és Ikrényben. A csoportvezető, a helyettes és a tógazda társadalmi munkában ellenőrzik vizeiket: 8–10 helyit maguk mellé vesznek (akik ellenőri igazolvánnyal is rendelkeznek), s úgy járják a tavakat. Főleg az adott területen illegálisan horgászók kiszűrésében segítenek. Emellett létezik a félprofi, 6–7 fős győri ellenőrző csoport is. Pk a főállású munkabeosztásukat figyelembe véve egy útitervet és egy ellenőri programot kapnak. Kilométerpénzt és órabért fizetünk nekik, 330 forintot.

Fegyelmi és pénzbírság

– Tavaly tíz fegyelmi eset, feljelentés történt nálunk: pénzbüntetést nem szabunk ki. Ha a vétség a halászati törvényt sérti, akkor az ügyet a megyei halászati felügyelőnek adjuk át. P általában egy évre bevonja az illető állami jegyét, s 10–12 ezer forintra megbünteti. Ha a rapsic csak egyesületi horgászrendet sért, akkor az ellenőrünk feljelentése alapján a fegyelmi bizottságunk az egyesületi szabályok szerint hozhat határozatot – mondta Sinkó Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önarckép

Jánossomorja. Ma este 6 órakor Önarckép címmel kiállítás nyílik az öt éve elhunyt Kurucz Béla László… Tovább olvasom