Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szőlészek és borászok szerint nem kell erőmű Tokaj-hegyaljára

Továbbra sem indokolja semmi, hogy a történelmi borvidék kapujában, Szerencsen szalmatüzelésű erőmű épüljön - reagált a Tokaj Reneszánsz-Tokaji Nagy Borok Egyesülete és a Tokaji Bormívelők Társasága a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság múlt héten hozott ítéletére, amely jogszerűnek tartja a létesítmény környezetvédelmi engedélyének kiadását.


A borvidék értékeit képviselő borászok szerint a kormány és a parlament két mulasztásban vétkes: nem alkotta meg a világörökségi értékek védelmét biztosító törvényt, valamint amikor a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi címet kapott, nem gondoskodott a megfelelő, nemzeti szintű jogi védelméről.

A BHD Hőerőmű Zrt. Szerencs határában egy 50 megawatt teljesítményű szalmatüzelésű hőerőmű építését tervezi, és bár a projekt megvalósítása ellen környezetvédők, borászok és civil szervezetek egyaránt tiltakoztak, a szükséges engedélyeket a beruházó megkapta.

A bírósági ítélet, amely "jogszerűnek" tartja a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű környezetvédelmi engedélyének kiadását, újra rámutat a hazai világörökségi értékek védelmét biztosító jogszabályok hiányosságaira - fogalmaznak a szőlészek, borászok, akik szerint "a bírósági döntés csupán ezt az önmagában jogilag rendezetlen helyzetet mutatja meg újra."

A borászok megerősítették: elfogadhatatlannak tartják a beruházás megépítését, egyúttal hivatkoznak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készített hatástanulmányra, amely továbbra is a világörökségi értékeket veszélyeztető beruházásként értékeli az erőmű esetleges megépítését, és azt is kimondja, hogy új helyszínt kellene találni neki. Az erőmű építését súlyosan kifogásolta a jövő nemzedékek ombudsmanja is.
Az erőmű megépítése ellentétes a világörökségi kezelési tervvel - hangsúlyozzák a borászok, hozzátéve: a tüzelőanyag beszállítása jelentős módon megnövelné a térség már így is túlterhelt közúthálózatát, és kedvezőtlen a tájképi összhangra.

A szőlészek, borászok bíznak abban, hogy a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit visszavonhatatlanul károsító beruházás ügye megnyugtatóan záródjon le.

A bíróság verdiktje szerint jogszerűen adta ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű építéséhez szükséges engedélyt. Az erőművi építkezés helyszínén a tereprendezés csaknem két évvel ezelőtt megkezdődött, ám a jogi procedúra miatt azóta nem történt érdemi munka.

Olvasóink írták

 • 7. info2009* 2010. január 26. 14:07
  „Nem Encsre akartak eloszor tenni, Az elvtarsak mindent megtesznek a penzszerzes erdekeben, ha Encs enm akkor Tokaj. Egyik jobb mint a masik.”
 • 6. Truder 2010. január 26. 10:15
  „Majd megmagyarázzák, mint ezek :

  http://www.youtube.com/watch?v=wRWj6IA_4VE”
 • 5. Fürgeszarvas 2010. január 26. 05:56
  „Kedves ValóSág ! Hogy hová fogok ikszelni,azt majd eldöntöm magam ! Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni,de sokszor pitiáner érdekekből szerződés szegéseket követünk el , és utána közösen isszuk a levét ! A vízlépcsővel kapcsolatban"jogilag" sem vagyunk helyzetben ! A szlovákoknak van energiája,nekünk pedig már vizünk sincs szinte a Szigetközben ! A pécsi NATO radarral kapcsolatban : néhány egyéni (választási ) érdek miatt akadályozva volt és van a radar felépítése ! Ebből is közügy lett kreálva ! Senkinek ne legyen afelől kétsége,hogy fel fog épülni,mert szükséges ! Csak a költségek most már teljes mértékben a magyar államot fogják terhelni ! Tehát az adó forintjainkból fogják kifizetni ! Sajnos ennél a konkrét esetnél (Tokaj) is az egyéni érdek előtérbe helyezését látom , mert 20 éve ez folyik ebben az országban ! Nem érdekel , hogy X vagy Y nevű az illető ! Úgyis ki fog derülni ! De néhány "jó nevű" politikus már kompromittálódott ezekben az ügyekben,és most Tokajhoz kötve is újra felbukkant a neve az egyiknek! Az ilyen emberek erkölcsével szemben is vannak ellenérzéseim és kifogásaim ! Mindegy számomra,hogy melyik oldalon állnak ! A tisztességtelenségnek nincs párttagkönyve ! Csak a személynek !”
 • 4. tódi 2010. január 26. 05:49
  „Megint a valami magánérdek és a sötétzöldeket tolják maguk elött.
  Igen .
  Mint a vízlépcső , már minden normális ember rájött ,hogy hiba volt nem befejezni.

  NATO -radar !
  Milyen világ az ahol pár ember önző személyes érdeke / sötétzöldek - telektulajdonosok / veszélyeztethetik fél Európa biztonságát.
  Az hogy sikerülhet nem érdem ,hanem szégyen az országra.”
 • 3. ValóSág 2010. január 26. 05:20
  „Kedves Fürgeszarvas!
  Már megint a régi lemez! Minek ebbe is belekeverni Orbánt? Ha jól körülnéznél, lehet hogy Vona-hősödnek, meg Krisztina-királynőtöknek több érdekeltsége van arrafelé! Csak ne hogy kiderüljön, mig be nem ikszeltek nekik!
  Én nagyon szurkolok a tokajiaknak, meg a környékbelieknek, hogy sikerüljön nekik is, látjátok a Tubeson sem épülhet NATO-radar! Elérte Pécs Fideszes polgármestere, meg kitartásuk a PÉCSIEKNEK. Itt az eredmény.”
 • 2. kolombela 2010. január 26. 00:11
  „Ez egy újabb kés a magyarság szívébe.”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. január 25. 19:37
  „Messze-földön híresek vagyunk mi magyarok arról, hogy a már meglévő megállapodásokat , szerződéseket nem tartjuk be ( amiért azután nagy árat fizetünk), mert mindig van 1-2 ember , akinek ha sérül az egyéni érdeke, hatalmánál fogva megpróbál közügyet kreálni a sérelméből ! Ilyen példa a dunai vízlépcső ( néhány pesti politikus visegrádi telkének a panorámáját rontotta),vagy az ország védelmét szolgáló NATO radarállomás építése körüli huzavona,vagy pedig ez az ügy ! Energia kell,de " ne itt épüljön fel,mert ..." ! Ugyan már ! Ez esetben most az Orbán-szőlők vannak veszélyben ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökni próbált egy rab egy pesti bíróságról

Szökni próbált egy rab a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) hétfőn, de nem járt sikerrel -… Tovább olvasom