Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szőkített olaj – elfolyt milliárdok

Magyarország kétéves költségvetését „elvitte" az olajmaffia – állítja szakértői adatokra hivatkozva Pancza István volt kisgazda országgyűlési képviselő, a Parlament úgynevezett olajbizottságának tagja. Szegeden hat év után megkezdődött az utolsó magyarországi olajper tárgyalása.
Titkolt és tiltott olajügyekre még 1998-ban is rábukkantak a vámosok. Fotó: Karnok Csaba
Magyarország kétéves költségvetését „elvitte" az olajmaffia – állítja szakértői adatokra hivatkozva Pancza István volt kisgazda országgyűlési képviselő, a Parlament úgynevezett olajbizottságának tagja. Szegeden hat év után megkezdődött az utolsó magyarországi olajper tárgyalása. Lehet, hogy már az első nap perdöntő vallomás hangzott el, mivel az egyik vádlott, a korábbi koronatanú bejelentette: a még kétezerben megkötött vádalkujában hamisan vádolt szinte mindenkit. Az olajügyek elfolytak.

Az már biztos, hogy az idén még csak első fokon sem hirdetnek ítéletet a Szegedi Városi Bíróságon a hat év után szeptemberben megkezdődött utolsó magyarországi olajperben, ugyanis ezen a héten az első és a másodrendű vádlott váratlan betegsége, valamint két szakértő meglepő távolmaradása miatt Halász Edina bírónő jövő év január 15-ére elnapolta a tárgyalást. Az ügy szálai 11 évre nyúlnak vissza. Ez és az ilyen ügyekben a perek elhúzódása a vádlottaknak és persze védőiknek kedvez.

Olajos rendszer

Az olajszőkítés és a különböző olajügyek a rendszerváltás legnagyobb krimije volt. Az addig csak filmekben látott vagy könyvekben olvasott bőröndnyi pénzhalmok és a titokzatos, máig felderítetlen robbantásos merényletek, kivégzések, bérgyilkosságok, zsarolások, fenyegetések, néhány szereplő máig rejtélyes eltűnése, a vélt vagy valós politikai összefonódások, a 85 évre titkosított politikai szálak valósággá váltak. Ezek az ügyek a kilencvenes években rátelepedtek Magyarországra.

Elsőtől a nyolcadikig

A szegedi ügyészség nyolc személyt vádolt meg és állított bíróság elé: Gy. Gábort, , H. Lászlót, K. Lászlót, K. Zoltánt, Ny. Gábort, P. Lászlót R. Jánost, V. Istvánt.

Valószínűleg már soha nem derül ki, hogy az egymást váltó kormányok miért hagyták az olajmaffia kialakulását és megerősödését, kiknek állt érdekében, hogy a jóval olcsóbb háztartási tüzelőolaj a gázolajjal együtt évekig a piacon legyen. Mindenesetre számtalan vallomásban lehet olvasni, hogy az elfogott bűnözők gyakran emlegették egyes politikusok, magas rangú rendőrök, katonatisztek, vámosok nevét, akik közül páran hirtelen visszavonultak a közélettől, de az úgynevezett olajezredesek '92-es perén kívül más nem nagyon történt. Illetve annyi, hogy közben több ezer milliárd forint vándorolt és tűnt el a különböző zsebekben.

A költségvetésnek egyre többe kerülő olajbűnözésnek egyetlen (politikai) hozadéka volt: az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere bejelentette, hogy megkezdődött a politika és az alvilág között a hídverés. A Horn-kormány titokminisztere alig egy évvel később a Parlamentben már arról beszélt, hogy a hídverés megtörtént.
Az olajügyek jó részét a Dél- Alföldön, azon belül Csongrád megyében derítették fel.

Oda sokezer milliárd

Az olajbűnözéssel kapcsolatban az okozott kárra vonatkozóan rengeteg számadat elhangzott az elmúlt években, évtizedben. Egyes becslések szerint a költségvetésnek okozott kár a környezeti károkkal együtt elérheti a kilencezermilliárdot.

– Magyarország kétéves költségvetését elvitte az olajmaffia – állítja szakértői adatokra hivatkozva Pancza István volt kisgazda országgyűlési képviselő, a Parlament úgynevezett olajbizottságának tagja. A vizsgálóbizottságot „az olajügyek és a szervezett bűnözés között az esetleges korrupciós ügyek feltárására" állította fel az Országgyűlés, de ...

Az olajbűnöket vizsgáló bizottság is a múlté már. Fotó: Miskolczi Róbert
– De működésünk egy éve alatt, 1999. december 21-étől 2000. november 30-áig semmilyen kézzelfogható eredményre nem jutottunk! Senki ellen nem indult eljárás, illetve ez így nem igaz, hiszen a bizottság vezetőjét és engem is feljelentettek a túloldalról rágalmazás miatt. A pereket elvesztettük – mondta néhány napja Pancza István. A bizottság másik szegedi tagja, az akkor még MDF-es Balogh László osztja Pancza véleményét.
– Hiába tanácskoztunk napestig, munkánk nyomán semmilyen eljárás nem indult – mondta Balogh.

A bizottság tagjai még arra sem kaptak egyértelmű választ, ki vagy mi segítette az olajbűnözést. Balogh László még most, hat évvel később is csak arra utal, hogy jól megfizetett ügyvédek serénykedtek az olajmaffia tagjai körül.

Balogh László azzal magyarázta kudarcukat, hogy a testületben a két politikai oldal egymást kioltotta, ráadásul a munkájukat nem segítette a nyilvánosság sem. Pancza, az FKGP egykori alelnöke még mindig bosszútól tart. Olajbizottsági munkája alatt és után többször is életveszélyesen megfenyegették. Abban mindketten egyetértettek, hogy a politika és a szervezett bűnözés kapcsolatáról tényként lehet beszélni.

Csúszós tárgyalás

A bevezetőben említett olajper első tárgyalási napját szokatlanul hosszú idő után tűzte ki a bíróság. A Szegedi Városi Ügyészség több mint hat éve nyújtotta be a vádiratot. A késlekedésnek számos oka volt, például az akták megjárták a Kecskeméti Városi Bíróságot is, végül a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, mégis a szegedi bíróság az illetékes.

Az ügyészség előbb három, majd összesen nyolc személyt vádolt meg „adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt". A vádirat szerint a „nyolcak" különböző, részben fiktív gazdasági társaságok nevében több millió liter kőolajszármazékot importáltak, amit utána hamisított okiratokkal üzemanyagként értékesítettek. Szakértői becslések szerint az okozott kár meghaladja az egymilliárd forintot.

A tárgyalás végül szeptember 13-án a vádirat ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával kezdődött meg. Csak a másod- és a hetedrendű vádlott tett vallomást, a többiek hallgatásba burkolóztak. Mindössze annyit közöltek a bírónővel, hogy ártatlanok.

Visszavont hamis vádak

Részletek a hetedrendű vádlott vallomásából: „(...) Az Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál valótlanul állítottam azt, hogy a vámosok a tevékenységükért honoráriumot kaptak.(...) „(...) A vádalku keretében eltorzított infókat adtam ki, hogy a kábítószerügyemet elengedjék. (...)" „(...) Elferdítettem az igazságot a vádalkunál. (...)" „(...) Én a magam részéről úgy kezeltem, mint egy vádalkut, amit ők mondanak az úgy van. Azt mondták először, hogy öt évet kapok. Lejött Túri úr (az ügyészségi nyomozó hivatal akkori vezetője – A szerk.), elment az ügyészségre, megvolt a vallomás, két óra múlva szabadultam. „(...) Sajnálom, hogy így történt, elnézést kérek mindenkitől. (...)"

A hetedrendű vádlott az elején elmondta, hogy honnan ismeri a vádlottakat, nem hallgatta el azt sem, hogy ő már 1993-ban olajozott, 1994-es letartóztatása és egy évvel későbbi szabadulása után azonban megfogadta, „(...) nem vállalok magyarországi munkát, csak a külföldi cégeknek közvetítek. (...)" Kitért arra is, hogy egyik mostani vádlott-társával „(...) együtt szőkítettünk olajat (...)". De a Szegeden egyébként ismert férfi kijelentette, korábbi vallomásának egy részét nem tartja fenn.
Elmondta, 2000-ben Kecskeméten letartóztatták kábítószerrel visszaélés bűntette miatt, aminek büntetési tétele 5–15 év. Néhány nappal később rendőrök, pár nap múlva ügyészek keresték meg, és vádalkut kötöttek vele. Ajánlatuk az volt, ha „jókat" mond egy Bács-Kiskun megyei vállalkozóról és a kiskőrösi vámhivatal három vezetőjéről, valamint a mostani ügy főszereplőiről, ejtik ellene az eljárást, és futni hagyják. Az üzletet megkötötték, a kábítószerről nyomban „kiderült", nem kemény drog, hanem púder és testépítőszer volt, tehát ártatlanul, fatális félreértés miatt raboskodott 32 napig.

A vámosok, a nagyvállalkozó és a szegedi ügy vádlottjai ellen megindult az eljárás, amit érthetetlen módon kettéválasztottak. Pedig a két eset valójában egy, hiszen az alapos gyanú szerint a vámtisztek a „szegedieknek" segítettek.

A hetedrendű vádlott egyébként az ittenihez hasonlóan ott is visszavonta a vádalkuval megkötött vallomását, és mivel más bizonyíték gyakorlatilag nem volt a vámosok és a vállalkozó ellen, őket már jogerős ítélettel felmentették. Az kicsit meglepő, hogy a meghurcolt egykori vámparancsnokok nem tettek feljelentést hamis vád miatt...

A most Szegeden bíróság elé állított vádlottak hasonló vagy számukra nagyon kedvező végítéletre számíthatnak, hiszen a koronatanú itt is beismerte, hamisan vádolt mindenkit, amiért bocsánatot kért. Más bizonyíték pedig gyakorlatilag nem támasztja alá a vádlottak bűnösségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíváncsi az Árkád üzletközpontra?

Tovább olvasom