Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet: Tehetség, szeretet, fájdalom

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtáros, a Somogyi-könyvtár igazgatója Sibylle Muthesius Felhőgyerek című könyvéről beszél.
„Nehéz választani egyetlen könyvet könyvek között élő, egykoron magyar szakot is végzett könyvtárosként. Magától értetődő lenne a magyar és a világirodalom klasszikus regényeiből meríteni. Mégis egy kevésbé ismert, ráadásul nem könnyű kikapcsolódást kínáló könyvre esett a választásom. Bár húsz éve olvastam, ma is elevenen él bennem az a furcsa feszültség, az az erős érzelmi hatás, ami a lebilincselő mű olvasása során mindvégig fogva tartott.

A könyvet nem hivatásos író írta, hanem egy anya, aki naplórészleteket, fényképeket, leveleket, levéltöredékeket egymás mellé illesztve kísérli meg megérteni tehetséges lánya öngyilkosságát. Ebben a nyomozásban keresi a saját, a család, a társadalom, az orvosok felelősségét; vádol és tipródik.

A történet az NDK-ban játszódik, a főhős, a ’felhőgyerek’ Pony egy hiperérzékeny, sokoldalú tehetséggel megáldott lány, aki egy kusza viszonyú, de a polgári tartást megőrző család elvárásainak akar szinte kényszeresen megfelelni. Művészi hajlamai, tehetsége, életkorát meghazudtoló alkotásai és véleményalkotása – egyáltalán az, hogy szuverén egyéniség – elegendő ahhoz, hogy az egykori NDK-s környezetben azonnal rásüssék a deviáns minősítés bélyegét, és innen egyenes út vezet a pszichiátriára.


'Így azután a felhőgyerekek magányosan járnak szerte a világban, mert senki nem érti meg és senki nem szereti őket. De ők sóvárogva vágyakoznak az igaz, az örök szeretetre, amely minden sebet begyógyít. Ők maguk pedig szeretni akarnak minden embert, és mindenkinek be akarják gyógyítani a sebeit, de amint ezt elmondják valakinek, az emberek döbbenten néznek rájuk, mint a tébolyodottakra' – magyarázza a könyvet bevezető mitológiai utalás a mű címét és a főhős sorsát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.09.

Tovább olvasom