Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Szócska: érdemes befektetni az egészségügybe

Az egészségügy egy gazdálkodási, hatékonysági megújulásra képes ágazat, amelybe érdemes befektetni - mondta Szócska Miklós a kisebbik kormánypárt szakbizottságainak szombati budapesti konferenciáján. Az egészségügyi államtitkár arról is beszélt, hogy jövőre várhatóan folytatni tudják majd a béremeléseket.
Az egészségügyi államtitkár azt mondta: amikor átvették az irányítást a kórházi szektor finanszírozásából egyhavi összeg hiányzott, "iszonyú adósságspirálban" voltak az intézmények, és nem volt következetes egészségpolitika. Felidézve az eddigi kormányzati intézkedéseket kiemelte, hogy népegészségügyi termékadót vezettek be, ma már zárt tereken tilos a dohányzás, és állami kézbe vették az egészségügyi intézményeket, hogy elősegítsék a kapacitásszabályozást, a transzparens gazdálkodást. Egymilliárd forintot spóroltak azzal, hogy több mint 40 kórháznak közösen vásárolták a földgázt, és másfél-kétmilliárd forintot takarítanak majd meg azon, hogy 110 kórháznak közösen veszik az áramot.

Nagy feladatok vannak még ugyanakkor a népegészségügyi mozgósítás területén - jelezte Szócska Miklós, aki rámutatott: ennek megszervezése a következő félév feladata. Kitért arra is, hogy a cigaretta és az alkohol jövedéki adójából várhatóan folytatni tudják majd a béremeléseket. A költségvetés elfogadása után indulnak a tárgyalások - jelezte, és emlékeztetett arra, hogy idén 30 milliárd forintból 90 ezer egészségügyi dolgozó bérét tudták emelni.

Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy a KDNP programja rögzíti a szociális igazságosságot, és a közjó fogalmát. Az állam célja nem lehet más, mint a közjó szolgálata, és a kereszténydemokratáknak az egyes szakterületeken is a közjó előmozdítását kell szolgálniuk - fűzte hozzá párt alapítványának vezetője. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője rámutatott arra is, hogy a nyugdíjrendszernek az igazságosságot kell szolgálnia, és a gyermekvállalást a közösségnek is el kell ismernie.

Csath Magdolna közgazdász előadásában kiemelte, hogy a válságot alapvetően "a spekulációval foglalkozó bankok" váltották ki. Az államok többségénél nem volt jelentős költségvetési deficit addig, amíg a bankokat nem kellett megmenteni, és a "terápia" ezután a megszorítások beindítása volt. Ezek mindenhol azt eredményezik, hogy lelassul a gazdaság, megnő a munkanélküliség, és az oktatásban meg az egészségügyben igyekeznek megtakarítani - állapította meg.

Úgy vélte: felzárkózás helyett inkább szétszakadás jellemző az unióban, és a centrumországok elhúznak a szegényebb államok mellett. Az unió előző nap meghiúsult legújabb költségvetése kapcsán megdöbbentőnek nevezte, hogy a szolidaritás elve helyett "óriási önzés" nyilvánult meg, és a gazdagabb országok nem akarnak segíteni a nehezebb helyzetben lévőkön. Ugyanakkor erkölcsi megújulás nélkül a gazdaságot nem lehet rendbe hozni Magyarországon - tette hozzá, és külön kitért a körbetartozásokra, a gyenge társadalmi kohézióra.

A Magyarország kereszténydemokrata szemmel mottójú tanácskozást levélben köszöntötte Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese kiemelte: ez a rangos szakmai fórum bizonyítékát adja annak, hogy "a KDNP a magyar nemzeti hagyományok és sajátosságok szellemében, a magyar nemzet érdekeit szolgálva a keresztény értékrenddel összhangban keres választ hazánk sorskérdéseire és problémáira".

Molnár Béla, a KDNP szakértői tanácsának elnökének közölte: a szakmai konferencián 17 szakbizottság 65 előadója számol be szakterületének helyzetéről.

Olvasóink írták

 • 8. dödike 2012. november 25. 07:45
  „Szokás szerint megy a szófosás.A Szócska mást sem tud,csak azt mondani hogy majd jobb lesz,pedig nem.A Csath Magdolnát mint közgazdászt nem tudom honnan szedték elő,de nagyon tud hülyeségeket beszélni.Magyarországon nem kellett a bankokat megmenteni,és nézze már meg hogy eddig mennyi felzárkózási pénzt kaptunk.A KDNP tehetetlenségében megint csak fröcsög.A Plagi Zsoltika meg jobb lenne ha nem üdvözölne,hanem üdvözülne és megmagyarázná hogy lopni bűn.”
 • 7. zakarias3 2012. november 24. 20:33
  „Családunkból hármunknak volt ebben az évben, idézöjelben szerencséje megtapasztalni a korházban uralkodó állapotokat!Nem kívánok senkinek rosszat,csak annyit, hogy az ország vezetöi tapasztalják meg az ottani állapotokat!Persze,ha nekik hasgörcseik vannak,egyből VIP osztályra kerűlnek!”
 • 6. machers 2012. november 24. 20:11
  „4.zakarias3 2012.11.24. 19:03
  Sőt!
  Hoz magával még egy embert.”
 • 5. hidas 2012. november 24. 19:53
  „Csak az a baj, hogy lassan nincs aki gyógyítson! Egyébként minden rendben.”
 • 4. zakarias3 2012. november 24. 19:03
  „És ezután már senki nem fog külföldre menni az egészségügyből! Sőt! Megmerném kockáztatni azt is,hogy aki eddig elment,az jövőre vissza fog jönni!”
 • 3. Dwatson 2012. november 24. 17:07
  „Én meg inkább fizetném a 300 forintokat,mint a dupla gyógyszerárat,vagy a privátorvost és meg lennének a millióink is a nyugdíjunkhoz,máskülönben meg fizeti mindenki duplán,mert Orbán 1%-al megemelte a járulékot,2%-al meg az áfát.”
 • 2. embertelen 2012. november 24. 14:22
  „Alkalmanként én is befektetnék 300 forintot az egészségügybe, de Orbán megakadályozta!”
 • 1. machers 2012. november 24. 14:11
  „Pörögnek, mint a trágyaszóró:

  http://fn.hir24.hu/itthon/2006/03/01/orban_egeszseg_nem_uzlet/

  http://hetivalasz.hu/itthon/megis-uzlet-az-egeszseg-19505/

  Ellenzékben mindent fordítva láttak, mint amit most csinálnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálló por - A tájékoztatási fokozat lépett érvénybe Nyíregyházán

Nyíregyházán a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett életbe a szálló por az elmúlt napokban mért… Tovább olvasom