Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Szócska: átszervezik az egészségügyi háttérintézmények rendszerét

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a tisztiorvosi intézményrendszer és a mentőszolgálat változatlan státuszban marad az egészségügyi háttérintézmények átszervezése során, de két területen komoly átalakítás várható – közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Szócska Miklós a Semmelweis Terv végrehajtásához szükséges háttérintézményi átszervezésekről szóló konferencián elmondta, hogy szintén megmarad a másodfokú hatóság szintjén az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH).

Közlése szerint ugyanakkor komoly átszervezés várható egyrészt a szakmai háttérintézmények terén, ahol már megkezdődött egy nagy gyűjtő háttérintézmény, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) kialakítása. Emellett a gyógyító intézmények, egyetemek orvoskarainak az oktatási államtitkársággal közös felügyeleti rendszeréhez egy menedzsment jellegű intézményrendszer kialakítását tervezik.

Az államtitkár elmondta, hogy már a közigazgatási egyeztetések legutolsó fázisában van a GYEMSZI kialakítása. A jövőben ez foglalná magában az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézetet (EMKI), az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet (ESKI), az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI), az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetet (ETI), valamint az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központot (OSZMK).

Ezeken kívül a GYEMSZI-n belül létrehoznának egy finanszírozási központot és egy a technológiaértékelésért felelős szervezeti egységet, majd a jövőben ide csatlakozna az élelmiszerüggyel kapcsolatos hatósági tevékenység és az étrend-kiegészítők engedélyeztetésének felügyelete is. Ezzel rendeznék a joghézagok miatt kialakult, "visszaélésekkel tarkított világot" – fogalmazott az államtitkár.

Szócska Miklós hozzátette: a GYEMSZI-hez kerülne továbbá az uniós programok menedzsmentje, mivel korábban azt tapasztalták, hogy a háttérintézmények egyenként nem tudták hatékonyan kihasználni az unió adta előnyöket, a többi között az uniós forrásokat.

Szintén ide kerülne a betegút szervezése. Az államtitkár utalt a sajtóban megjelenő "beszólásokra", melyek szerint egyeseknek nem tetszik a nagytérségi ellátásszervezés. Mint mondta, ennek ellenére ő ezt továbbra is jónak tartja, ezért e tervéhez ragaszkodik. Közlése szerint ebben a rendszerben a helyi vezetésnek is szerepe lehetne, a funkcionális integráció bázisa viszont a GYEMSZI lenne.

Az államtitkár egy kérdés kapcsán kitért arra, hogy a betegjogok javításának területén is "gyors cselekvés várható". Elmondta, hogy már megtették az előkészületeket egy betegjogi központ létrehozására. Továbbá azt is szeretnék, ha létrejönne egy magyar betegfórum, hogy egységes intézményi felállásban tudjanak tárgyalni az egyes betegszervezetekkel – tette hozzá Szócska Miklós.

Olvasóink írták

  • 2. molten13 2011. március 29. 21:17
    „Ezt nekünk: lófa - szócska!”
  • 1. load 2011. március 29. 14:44
    „Koncepció nélküli látszat inézkedések.
    Kár rájuk a pénzt pocsékolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszabb élet és jobb életminőség a COPD-s betegeknek

A COPD rohamok jelentős csökkentését ígéri egy hosszú hatástartamú antikolinerg hörgőtágító: a… Tovább olvasom