Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Szocialista régiós elnököt választanak?

Folytatás az 1. oldalról.

– Nyilván sejti, hogy ha megválasztják, felerősödnek azok a hangok, amelyek Lamperth Mónika kiszivárgott beszéde óta egyre hangosabbak: „Tudjuk a dolgunkat, a szocialista jelöltek kerülnek pénzosztó pozíciókba” – kérdeztük Molnár Csabától.
– Tudom, a baj csak az, hogy amivel minket vádolnak, arról nem mi tehetünk: mi az Orbán-kormány idején hozott törvény szerint járunk el, ami kimondja, minden minisztérium delegálhat egy-egy tagot a regionális tanácsokba. Ráadásul most hárommal kevesebb a miniszté-

riumi jelöltek száma...
– Persze, mert kevesebb a minisztérium is. De a lényeget tekintve csak az lesz, hogy a szocialista többségű regionális tanács szocialista elnököt választ.
– Ha megválasztanak, azt szeretném, hogy pártok fölött álló, hatékonyan működő tanács legyen a nyugat-dunántúli. Javasolni fogjuk két társelnök: egy fideszes és egy SZDSZ-es megválasztását is.

Eddig kevés szó

A regionális fejlesztési tanács működéséről viszonylag kevés szó esett eddig a helyi sajtóban, főképp azért, mert Győr-Moson-Sopron megye a pénzeknek csak elenyésző részét nyerte el az elmúlt években. Tény, ha Vas és Zala megye összefogott (márpedig szinte mindig ezt tette), akkor Győr-Moson-Sopronnak kevés babér termett. Ez akkor is így volt, amikor még a régiós elnököket a megyék (területfejlesztési) elnökei adták – évről évre egymásnak adva a stafétabotot. Mostantól – túl azon, hogy az elnököt négy évre választják – lényeges változások lesznek, nézzük, melyek azok:

24-ről 21 tag

Változik a RFT tagjainak száma. A választások előtt 24 taggal működött, mostantól – mivel a minisztériumok száma is csökkent – 21 tagú a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. Az új testületnek továbbra is tagja lesz a három megyei területfejlesztési elnök (Győr-Moson-Sopronból Szakács Imre), a regionális idegenforgalmi bizottság elnöke (a volt soproni polgármester, Walter Dezső), az 5 megyei jogú város polgármestere (Győrből Borkai Zsolt, Sopronból Fodor Tamás), a 9 minisztérium delegáltja (köztük van Molnár Csaba, őt az önkormányzat delegálja és a szintén szocialista Balogh József, akit a Pénzügyminisztérium jelölt; valamint az SZDSZ-es Mohos Antal, akit az egészségügyi tárca küld) és három kistérségi delegált: a megyéből Széles Sándor máriakálnoki polgármester.

Százmilliárdok

Mint szó volt róla, Lamperth Mónika néhány hónappal ezelőtt kiszivárgott beszéde miatt sem mellékes, hogy milyen pártállású elnöke lesz az RFT-nek. Könnyen kiszámítható, ahhoz, hogy Molnár Csabát válasszák meg, legalább 11 kormánypárti szavazatnak kell összejönnie, ami elvileg megvan. A kilenc minisztérium jelöltje adott, emellett a szombathelyi polgármester és Walter Dezső RIB-elnök is szocialista politikus, mint ahogy a fejlesztési tanácsban kistérségi delegáltként jelölt celldömölki polgármester is. Ez pedig így már 12 szavazat a baloldalon, ami nemcsak az elnökválasztásnál, hanem a többi döntésnél is előnyt jelent(het) a kormányoldalnak. A kérdés számunkra az, Győr-Moson-Sopron megye mennyit profitálhat ebből – de ez csak később derül ki.
Egyelőre csak sejteni lehet, hogy a fejlesztési tanácsok igazi súlyát a második Nemzeti Fejlesztési Tervben előirányzott pénzek (2007 és 2013 között) elosztása adja: nagy valószínűséggel a nyugat-dunántúli operatív program uniós támogatási pénzeibe lesz leginkább beleszólása a tanácsnak – ez a régiót érintően körülbelül 130 milliárd forint. Az ágazati operatív programoknál ugyan kisebb súllyal szólhat bele a tanács, de ezzel együtt már összesen 700 milliárd uniós pénzről van szó, így könnyen írhatjuk: a jövőben lényegesen többet lehet majd hallani a regionális fejlesztési tanácsról.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-

gyanú

Az elmúlt napokban a beledi vasútállomás melletti vasúti rakodón a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom