Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Szociális otthonok: A drasztikus emelés miatt a városvezetéshez fordulnak a hozzátartozók A polgármester egyénileg mérlegeli a díjakat

Sopron Gosztonyi Miklós Kérjük a városvezetőket, vizsgálják felül a szociális otthonok térítési díjainak drasztikus emelését – írta levelében önkormányzati képviselőjének és a polgármesternek Decsi Józsefné. Fodor Tamás segítséget ígér.
– Levelet írtam az önkormányzati képviselőnknek és a polgármesternek, kérve, hogy vizsgálják felül határozatukat és állapítsanak meg reális, megfizethető térítési díjat a szociális otthonban – mondja Decsi Józsefné nyugdíjas adminisztrátor, akinek édesanyja a Balfi úti otthon lakója. – Ugyanis az, hogy Sopronban emelkedett legjobban a díj, helyi döntésen múlt. Annál is inkább, mivel a Kisalföldben úgy olvastam, Győrben csak az infláció mértékével emelték a díjat.
– Édesanyám a selyemgyárban dolgozott harminchat éven át, ma már 90 esztendős és Alzheimer-kórban szenved, állandó felügyeletre szorul – folytatja Decsi Józsefné. – Mivel egészségügyi okok – gyomor- és hasfallyukadás – miatt nem emelhetek és így nem gondozhatom anyámat, tavaly kértük a szociális otthonban való elhelyezését, ahol csak köszönet illetheti az ápolószemélyzetet. Ugyanakkor mint sokan másokat, bennünket is nagyon érzékenyen érintett a térítési díj drasztikus felemelése: az eddigi 45 ezer forint helyett 109 ezret kell fizetnünk. Édesanyám nyugdíja messze nem ennyi, jómagam pedig egyedül élek 82 ezer forint nyugdíjból. A lakásrezsim viszont eléri a havi 45–50 ezer forintot, tehát – mint sokan mások – egyszerqen nem tudom kigazdálkodni a 109 ezer forintot.
– A kormány által hozott törvény alapján kiszámoltuk az új térítési díjakat – mondta a Kisalföld megkeresésére Fodor Tamás polgármester. – Ugyanakkor felterjesztéssel fogunk élni a minisztériumhoz, mert nem szeretnénk ezt a drasztikus díjemelést a gondozottakra hárítani. Minderről a májusi közgyqlésen is szó lesz.
A törvényt ugyan nem bírálhatjuk felül, ám úgy véljük, az ilyen mértékq emelést nem lehet végrehajtani.
Fodor Tamás
– Amennyiben nem kapunk pozitív választ, polgármesteri hatáskörben egyénileg fogjuk mérlegelni a díjakat, s gondoskodom arról, hogy egyetlen rászoruló se essen ki az ellátási körből. Az üggyel kapcsolatos részletekről – még a májusi közgyqlés előtt – személyesen is tájékoztatni fogom az otthonok

lakóit.
Decsi Józsefné: Az édesanyját gyakran meglátogató soproni nyugdíjas szerint irreális a szociális otthonok térítési díjának drasztikus felemelése.
Fotó: Magasi Dávid

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akinek valóra vált az álma

A Szegedi Kortárs Balett legfiatalabb táncosnője, Szarvas Krisztina nem tudja elképzelni, hogy… Tovább olvasom