Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Szobrot állítottak gróf Bethlen Istvánnak Kisbéren

Magyarország volt miniszterelnöke, gróf Bethlen István első itthoni köztéri szobrát szerdán avatta fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a kisbéri városháza előtt.

"Élete és példája a bizonysága annak, ha erős a nemzeti összetartozás, van hit és akarat, akkor talpra áll a nemzet" - mondta Semjén Zsolt, aki felidézte, hogy másfél évszázad történelme azt mutatta, Magyarország kormányfőjének lenni nem éppen hálás feladat.

"Fontos, hogy helyreáll a nemzeti értékszemlélet, Teleki szobra áll, őszre elkészül Tisza István új szobra, és régi adósságnak teszünk eleget, hogy szűkebb szülőföldje, Erdély után az anyaország is szobrot emel Bethlen Istvánnak" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt elmondta, Bethlen talán az ország legválságosabb időszakában, tizenegy évig állt a kormány élén. Akkor, amikor az ország területének kétharmadát elveszítette, több millió magyar került határainkon túlra, mintegy félmillió munkanélküli menekültről kellett gondoskodni, és szomszédaink ellenséges indulattal vettek körül.

A szobor leleplezése előtt a néhai miniszterelnököt méltatta Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára és gróf Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke.

A márvány posztamensen elhelyezett mellszobrot a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány állította mintegy 3 millió forintos költséggel. Az összeg kilencven százalékát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri keretéből bocsátották az alapítvány rendelkezésére - mondta Riez Gyula, a szervezet elnöke az MTI-nek.

A szobor Krisztiáni Sándor alkotása. A művész korábban, szintén a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány felkérésére, gróf Széchenyi István szobrát készítette el, amelyet szintén a kisbéri városháza előtt állítottak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetveszélyessé vált az M0-s egyik sávja, ezért lezárták

Veszélyessé vált, ezért lezártak egy sávot az M0-s autóúton, emiatt több autópálya irányában is… Tovább olvasom