Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Szobrot állít híres szülöttének Börcs

Híres szülöttének, a nemzetgyűlés egykori elnökének, Varga Bélának már régóta szeretett volna emlékművet állítani Börcs. Ez most a falu testvértelepülési kapcsolata révén sikerülhet.
Szeptember 16-án avatják Börcsön Varga Béla szobrát, tudtuk meg a falu polgármesterétől, Rácz Róberttől, aki azt is elmondta: már 2003-ban, a hajdani balatonboglári plébános születésének századik évfordulóján szerették volna ezt megtenni. Akkor azonban hiába igényelt a község ehhez pályázati támogatást. Most viszont a lengyel testvértelepülési viszony révén megvalósul a régi terv.
Börcs két éve alakított ki kapcsolatot a lengyelországi Mastówval. Ennek a Krakkótól északkeletre fekvő településnek Börcséhez hasonlóan szép a természeti környezete és az együttműködés számos lehetőséget nyújthat az elkövetkezőkben, főleg a fiataloknak. Az eddigi kölcsönös látogatások során többször szó esett a magyar falu neves szülöttéről, Varga Béláról, ugyanis Lengyelországban is nagy tiszteletnek örvend, mivel sokat tett az 1939 őszén Magyarországra menekült lengyelek érdekében. Ezeknek a beszélgetéseknek köszönhető, hogy a mastówiak gyűjtésbe kezdtek és idén márciusban – mikor Győrben avatták a lengyel–magyar barátság szobrát – küldöttségük elhozta a börcsieknek az adományok segítségével kifaragtatott mellszobrot.
Azóta a talapzat több része is megérkezett Börcsre, azt itt feliratozzák. Rácz Róbert szerint az ajándék mintegy hárommillió forintnak megfelelő összegbe kerülhetett, de ennél jóval nagyobb szellemi értéket képvisel. A szobor a templom melletti téren kap helyet. Rangos ünnepség keretében avatják, ahol a köszöntőt a parlamentet képviselve Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondja. A szentmisét a veszprémi érsek celebrálja és várhatóan a lengyel nagykövet asszony is eljön vagy képviselteti magát. Természetesen a börcsiek várják a mastówi küldöttséget is, az ottaniakkal már többen szoros barátságot kötöttek, a magyar diákcsoport is tele élményekkel tért haza nemrégiben a testvértelepülésről.
Varga Béla (1903–1995) Börcsön született, középiskolába a győri bencés gimnáziumba járt, teológusi diplomát Veszprémben szerzett. Az FKGP egyik alapítója. A háború alatt lengyel, francia menekültek és zsidók életét mentette meg Balatonbogláron, ahol a falu befogadta a menekülő lengyeleket és a náci táborokból szökött francia hadifoglyokat. Plébánosként megszervezte a balatonboglári lengyel gimnáziumot és líceumot. 1946-ban a nemzetgyűlés elnöke, 1947-ben elhagyta az országot. Az Egyesült Államokban fontos szerepet vállalt a magyar emigrációban. 1991-ben jött haza, megépíttette a balatonboglári templomot. A második világháború lengyel és francia menekültjei-

nek oltalmazásáért egész életében nemzetközi tisztelet, elismerés övezte. Megkapta a francia becsületrendet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsadás

Győr. A Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete hivatalos helyiségében (Árpád út 44.) ma délután 3 és 4… Tovább olvasom