Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szlovák–magyar bált szerveznek Rajkán

A Rajkán házat vásárolt közel száz szlovák család közül már jó néhányan be is jelentkeztek az önkormányzatnál. Dunakilitire csak néhányan jöttek az elmúlt években, Dunaszigetre elsősorban Kelet-Magyarországról érkeznek: de már osztrák nyugdíjasok sem vásárolnak itt hétvégi házat.
A rajkai civil szervezetek munkáit is segítik azok a Pozsonyból érkezők, akik közül sokan már bejelentkeztek az önkormányzatnál, sőt, akadt, aki a gyermekét is a helyi óvodába járatja. Dunaszigeten már alig vesznek hétvégi házat osztrákok, félévente ha egy külföldi érdeklődő akad: ide inkább Kelet-Magyarországról jönnek letelepülők a munkalehetőség és a biztos megélhetés reményében.

Már száz szlovák család

Amíg egy pozsonyi külvárosi, 60–70 négyzetméteres ingatlan 30 millió forintnak megfelelő koronába kerül, addig a tizenhat kilométerre lévő Rajkán alig több mint feléért kertes házat kaphatnak. Többségük Pozsonyból érkezik, társasházból.
A szlovák főváros központjában jelenleg egy négyzetméterért 100 ezer koronát is elkérnek, a tágabb belvárosban pedig 50 ezer korona körül mozognak a négyzetméterenkénti árak. Amíg egy pozsonyi belvárosi, 60–70 négyzetméteres ingatlan 50–60 millió forintnak megfelelő koronába kerül, addig a tizenhat kilométerre lévő Rajkán alig harmadáért kertes házat kaphatnak.
A házaspárok valamelyik tagja általában beszél magyarul: értelmiségiek, vezető beosztású emberek. Akad közöttük gyermekorvos, bíró, üzletkötő, gyógytornász, tanár, bőrgyó-

gyász. Naponta ingáznak pozsonyi munkahelyük és Rajka közt. Egyelőre a többség gyermekeit is magával viszi a szlovák iskolába és óvodába, ám többen érdeklődtek a helyi intézményi lehetőségek felől. A nagy érdeklődés tavaly 30–40 százalékkal felverte az ingatlanárakat. Ez egyrészt kedvező, mert jó pénzért el tudják adni házaikat az itteniek. Másrészt viszont a fiataloknak egyre kevesebb esélyük marad lakásvásárlásra: most 20 millió forint körül mozognak az árak. Bazsó Lajos polgármester elmondta: közel száz szlovák család vásárolt már ingatlant a településen.

Kilencven százalékuk

beszél magyarul


– Akad, aki a vásárlás óta nem is járt itt, más csak hétvégére jön, sokan viszont be is jelentkeztek nálunk – kezdte. – Hely még van: az önkormányzat hamarosan néhány hektáros területet alakít ki, valószínűleg vásárolnak majd családi házat itt szlovákok is. A bölcsődénkben telt ház van, az óvodába viszont vettünk már fel szlovák állampolgárságú gyermeket: igény részükről mindkét intézményre lenne. Az önkormányzatnak és az ittenieknek is normális a kapcsolata a Pozsony felől érkezőkkel: ebben segít, hogy kilencven százalékuk beszél magyarul. A civil szervezetek működését is segítik, részt vesznek munkájukban. Márciusban egyébként Rajkán magyar–szlovák bált rendezünk, mellyel szintén a jó kapcsolat kialakítását szeretnénk elősegíteni – mondta a polgármester.

Dunaszigetre Kelet-

Magyarországról jönnek


Dunaszigeten egyelőre csak egy szlovák család él, ám új jelenség náluk, hogy egyre többen érkeznek Kelet-Magyarország felől.
– Amikor korábban a rajkai képviselő-testület elutasította a szlovák befektető által építeni kívánt lakópark ötletét, én szerettem volna Dunaszigetre csábítani őket – mondta Tóth István településvezető. – A közvetítő azonban azt mondta: a szlovákok Rajkához ragaszkodnának kedvező fekvése miatt. Pozsony ugyanis észak felé a hegyek miatt nem tud terjeszkedni, így dél felé „mozog”. Azt gondolom, ha Rajka „megtelik”, akkor hozzánk is több szlovák költözhet. Új elem viszont a településen, hogy egyre többen érkeznek Kelet-Magyarországról: nemrégiben egy Debrecen melletti család költözött ide, aki hozná rokonait is. Elmondásuk szerint a több munkalehetőség és a megélhetés hozta őket a nyugati határszélre. Persze idénymunkások is érkeznek Erdélyből, változó, hogy ők meddig maradnak. A hétvégi házak esetében egyre kisebb a kereslet, az osztrák és német nyugdíjasok már nemigen vásárolnak itt. Az ingatlanárakról összességében elmondható: stagnáló képet mutatnak Dunaszigeten.

Kevés Dunakilitin

a külföldi betelepülő


Szigetközben Dunakiliti is egyre népszerűbb a szlovákok körében. Egytucatnyi szlovák család él a településen, ám, ahogy Szokoli Sándor polgármester fogalmaz, „lényegi változást” nem érzékelni a településen, mivel akad, aki már jó néhány éve vásárolt itt magának házat.
A két nagyobb helyi vállalkozás jó néhány idénymunkást foglalkoztat Kelet-Magyarországról és külföldről is: közülük a letelepedők száma azonban „tíz család alatt maradt”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az M85-ös út elkészültét?

Tovább olvasom